Tai svarbus klausimas: ar alkoholis tikrai gali užkirsti kelią apsinuodijimui maistu?

TikTok platinamas patarimas gerti alkoholį po įtartino maisto kelia pavojų sveikatai. Ekspertai paaiškina, kodėl šis mitas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Populiarus mitas iš TikTok

Neseniai socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame siūloma po įtartino maisto išgerti „porą stiprių gėrimų” apsinuodijimo prevencijai. Šis patarimas greitai išplito, bet medicinai specialistai skuba paneigti pavojingą mitą.

Mito esmė:

  • Alkoholis nužudo bakterijas
  • Stiprūs gėrimai „dezinfekuoja” skrandį
  • Sumažėja apsinuodijimo tikimybė

Realybė: Tai pavojingas supaprastinimas, galintis sukelti rimtų pasekmių.

Ką sako moksliniai tyrimai

Keletas tyrimų bandė ištirti alkoholio ir apsinuodijimo maistu ryšį, bet rezultatai neįtikinami.

2002 m. tyrimas (Epidemiology žurnalas)

  • Dalyviai: 51 žmogus, užsikrėtęs salmonelėmis
  • Rezultatas: Alkoholį vartojusieji šiek tiek rečiau susirgo
  • BET: Per mažas dalyvių skaičius statistiškai patikimoms išvadoms
  • Autorių išvada: „Nerekomenduojame alkoholio kaip apsaugos priemonės”

1992 m. tyrimas su austrėmis

  • Radinys: 10% alkoholio koncentracija rodė „apsauginį efektą”
  • Problema: Labai ribotas tyrimas
  • Svarbu: Teorija neįrodyta praktikoje

2001 m. tyrimas su pelėmis

  • Rezultatas: Vynas NEBUVO veiksmingas prieš salmoneles
  • Išvada: Alkoholis neveikia kaip apsauga gyvame organizme

Kodėl alkoholis neveikia skrandyje

Alkoholis dezinfekuojant:

  • Reikalinga 60-70% koncentracija
  • Kontaktas mažiausiai 30 sekundžių
  • Tiesioginis kontaktas su bakterijomis

Skrandžio aplinka:

  • Alkoholis praskiedžiamas skrandžio sultimis
  • Koncentracija sumažėja iki 3-5%
  • Maistas sugeria dalį alkoholio
  • Per trumpas kontakto laikas

Kodėl alkoholis gali pabloginti situaciją

Alkoholis silpnina organizmo apsaugą:

  1. Dehidracija
    • Alkoholis – diuretikas
    • Organizmas praranda skysčius
    • Sulėtėja toksinų šalinimas
  2. Imuninės sistemos slopinimas
    • Mažėja baltųjų kraujo kūnelių aktyvumas
    • Silpnėja organizmo atsparumas
    • Ilgėja pasveikimo laikas
  3. Skrandžio gleivinės dirginimas
    • Padidėja jautrumas bakterijoms
    • Gali sukelti papildomą pykinimą
    • Blogėja virškinimas
  4. Kepenų apkrovimas
    • Kepenys užsiėmusios alkoholio skaidymu
    • Sumažėja toksinų filtravimas
    • Lėtesnis organizmo apsivalymas

Tikri būdai išvengti apsinuodijimo maistu

Prevencija virtuvėje

Higiena:

  • Plaukite rankas 20 sekundžių su muilu
  • Dezinfekuokite paviršius po žalios mėsos
  • Keiskite virtuvinius rankšluosčius kasdien
  • Naudokite atskiras lentas mėsai ir daržovėms

Terminis apdorojimas:

  • Vištiena: 74°C viduje
  • Kiauliena: 71°C
  • Jautiena: 63°C (medium)
  • Kiaušiniai: kol sukietėja trynys

Laikymas:

  • Šaldytuve iki +4°C
  • Paruoštą maistą – per 2 valandas į šaldytuvą
  • Neatšildykite kambario temperatūroje
  • „2 valandų taisyklė” – nepalikite maisto ilgiau

Jei įtariate apsinuodijimą

Ką daryti:

  1. Gerkite daug vandens (po gurkšnį kas 5-10 min)
  2. Valgykite bananų, ryžių, skrebučių
  3. Venkite pieno produktų 24 val.
  4. Ilsėkitės

Ko NEDARYTI:

  • Negerti alkoholio
  • Nevartoti antibiotikų be recepto
  • Neslopinti vėmimo (jei prasidėjo)
  • Nevalgyti riebaus maisto

Kada kreiptis į medikus

Skubiai kreipkitės, jei:

  • Temperatūra virš 38,5°C
  • Kraujas išmatose
  • Dehidratacijos požymiai
  • Simptomai trunka >48 val.
  • Stiprus pilvo skausmas
  • Sąmonės sutrikimas

Mitai ir faktai

Mitas: Degtinė „sudegina” bakterijas Faktas: Degtinės koncentracija per maža dezinfekcijai

Mitas: Vynas turi antibakterinių savybių Faktas: Vyno rūgštys per silpnos prieš patogenus

Mitas: Alus padeda virškinimui Faktas: Alkoholis lėtina virškinimą

Ekspertų nuomonė

Gastroenterologai vieningai sutaria: alkoholis neturi jokio terapinio poveikio apsinuodijimo maistu atveju. Priešingai – jis gali:

  • Padidinti dehidrataciją
  • Sukelti papildomą pykinimą
  • Uždelsti pasveikimą
  • Maskuoti simptomus

Saugus alkoholio vartojimas

Jei vis tiek norite gerti alkoholį:

  • Palaukite 48 val. po apsinuodijimo simptomų
  • Pradėkite nuo mažų kiekių
  • Gerkite daug vandens
  • Venkite stiprių gėrimų
  • Stebėkite organizmo reakciją

Išvada

Alkoholis neapsaugo nuo apsinuodijimo maistu – tai pavojingas mitas. Skrandžio aplinkoje alkoholis neturi pakankamai stipraus dezinfekuojančio poveikio, o jo žala organizmui gali pabloginti situaciją.

Geriausia prevencija – tinkama maisto higiena, terminis apdorojimas ir laikymas. Jei įtariate apsinuodijimą, gerkite vandenį, o ne alkoholį. Atminkite: alkoholio vartojimo rizika viršija bet kokią teorinę naudą.

Pasitikėkite mokslu, o ne TikTok patarimais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video