Ar ieškote išskirtinio deserto, kuris ne tik nustebintų savo skoniu, bet ir būtų pakankamai paprastas pagaminti? Šis itališkas grietinės pyragas – tobulas pasirinkimas! Švelnus, purus ir neįtikėtinai skanus – jis nepaliks abejingų nei jūsų šeimos narių, nei svečių.
Pyragų istorija siekia seniausius laikus ir persipina su žmonijos kultūra bei tradicijomis. Net didysis Šekspyras savo kūriniuose minėjo pyragus, o dailininkai dažnai įamžindavo juos natiurmortuose. Šiandien pyragas – kasdienio mūsų raciono dalis, tačiau kartais norisi kažko naujo ir neįprasto.
Šį kartą kviečiu jus į kulinarinę kelionę po Italiją su šiuo nuostabiu grietinės pyragu, kurio rezultatas tikrai pranoks visus jūsų lūkesčius!
Ingredientai
Tešlai:
- 210 g miltų
- 3 kiaušinių tryniai
- 80 g sviesto
- 70 g cukraus
- 8 g vanilinio cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Įdarui:
- 400 g 20% riebios grietinės
- 3 kiaušinių baltymai
- 80 g cukraus
- 40 g kukurūzų krakmolo
- Žiupsnelis druskos
Paruošimo būdas
1. Tešlos paruošimas
Pradėsime nuo tešlos, kuri taps mūsų pyrago pagrindu ir suteiks jam struktūrą.
- Paruoškite kepimo formą: Ištepkite kepimo formą sviestu ir lengvai pabarstyite miltais. Tai padės lengvai išimti pyragą po kepimo.
- Sumaišykite trynius su cukrumi: Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, įberkite vanilinį ir paprastą cukrų. Gerai išplakite, kol cukraus kristalai visiškai ištirps.
- Įmaišykite sviestą: Ištirpinkite sviestą ir supilkite į trynių masę. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
- Sudėkite sausus ingredientus: Per sietą į masę persijokite miltus ir kepimo miltelius. Rankomis išminkykite tešlą, kol ji taps vientisa ir nelips prie rankų.
- Formuokite pagrindą: Didžiąją dalį tešlos išdėliokite kepimo formos dugne, suformuokite maždaug 2 cm aukščio bortelius.
- Atidėkite tešlos viršutiniam sluoksniui: Apie 30 g tešlos suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą. Ši dalis bus naudojama pyrago viršutiniam sluoksniui.
2. Įdaro paruošimas
Įdaras – tai, kas suteikia šiam pyragui lengvumo ir puraus, debesėlio lengvumo tekstūros.
- Išplakite baltymus: Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių baltymus, pamažu įberdami cukrų, kol masė taps tiršta ir stabili (formuos „kietas viršūnes”).
- Sumaišykite su grietine: Išplaktus baltymus atsargiai įmaišykite į grietinę. Naudokite plaktuvą mažu greičiu, kad masė išliktų puri.
- Įdėkite krakmolą ir druską: Į grietinės ir baltymų masę įberkite žiupsnelį druskos ir kukurūzų krakmolą. Kruopščiai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
- Užpildykite formą: Grietinės įdarą supilkite į paruoštą tešlos pagrindą. Išlyginkite paviršių mentele ar šaukštu.
3. Užbaigimas ir kepimas
- Pabarstykite viršų: Iš šaldytuvo išimkite atidėtą tešlos gabalėlį ir stambiai sutarkuokite. Tolygiai pabarstyite tešlos tarkiais pyrago viršų.
- Kepkite: Pyragą kepkite 180°C temperatūroje 35-40 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
- Leiskite atvėsti: Iškepęs pyragas atrodys išpūstas, tačiau atvėsdamas jis natūraliai subliūkš – tai normalu ir būtina, kad įdaras įgautų reikiamą tekstūrą.
- Patiekite: Prieš patiekdami, galite pabarstyti pyrago viršų cukraus pudra, jei mėgstate saldesnį skonį.
Patarimai tobulam rezultatui
- Kambario temperatūros ingredientai: Prieš pradėdami gaminti, palikite sviestą, kiaušinius ir grietinę kambario temperatūroje bent 30 minučių. Taip lengviau išmaišysite tešlą ir įdarą.
- Kruopštus baltymų plakimas: Baltymus plakite švariame, sausame dubenyje, kad jie gerai išsiplaką. Net mažas riebalų ar trynio kiekis gali sutrukdyti baltymams išsiplakti.
- Neperkepkite: Sekite kepimo laiką atidžiai. Perkeptas pyragas gali tapti sausas, o įdaras prarasti savo švelnią tekstūrą.
- Paįvairinimai: Į įdarą galite įmaišyti šviežių ar šaldytų uogų, citrinos žievelės ar vanilės ekstrakto, kad suteiktumėte pyragui papildomo aromato.
Kodėl verta išbandyti būtent šį receptą?
Šis itališkas grietinės pyragas išsiskiria tuo, kad jame puikiai dera traški, saldi tešla ir lengvas, purus grietinės įdaras. Skirtingai nei daugelis tradicinių pyragų, šis desertas nėra per saldus ar sunkus – jis tiesiog tirpsta burnoje!
Paprastas, bet elegantiškas, jis puikiai tiks tiek kasdieniam šeimos desertui, tiek ypatingoms progoms. Be to, daugelį ingredientų tikriausiai jau turite savo virtuvėje!
Išbandykite šį receptą jau šiandien ir mėgaukitės gardžiu, namie keptu desertu, kuris tikrai pranoks visus jūsų lūkesčius!
Pyragas geriausias valgomas tą pačią dieną, bet uždengtas laikomas šaldytuve išsilaikys ir kelias dienas. Prieš patiekdami, galite jį trumpai pašildyti orkaitėje, kad tešla atgautų traškumą.





