Apie šči ir barščių sriubą daugiau neprisimenu. Vienintelė sriuba, kurią galiu valgyti kiekvieną dieną

Sriubos yra vienas seniausių ir universaliausių patiekalų pasaulio kulinarijoje. Jos ne tik skanios, bet ir maistingos, šildančios bei lengvai virškinamos. Tarp daugybės sriubų receptų vištienos sriuba išlieka viena populiariausių – ją galima valgyti kasdien ir ji niekada nenusibosta. Šis receptas sukuria ypač skanią, sotinančią vištienos sriubą su daržovėmis ir makaronais, kuri puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Sriubų istorija trumpai

Sriubos kulinarijoje egzistuoja tūkstančius metų, tačiau jų receptai smarkiai keitėsi. Pirmosios sriubos buvo paprastos – dažniausiai skysta košė iš grūdų be ypatingų prieskonių ar sudėtingų ingredientų. Jos buvo gaminamos į verdantį vandenį įdedant tai, ką tuo metu žmonės turėdavo.

Tik vėliau į šį patiekalą pradėta dėti daržoves, šakniavaisius ir mėsą. Su laiku sriubų receptai tobulėjo, atsirado įvairūs regioniniai variantai ir šeimos receptai, perduodami iš kartos į kartą. Šiandien sriubos yra vienas iš nedaugelio patiekalų, kurie egzistuoja beveik kiekvienoje pasaulio virtuvėje, nors jų sudėtis ir gaminimo būdai skiriasi.

Ingredientai (4-6 porcijoms)

Sultiniui:

  • 4 vištienos šlaunelės
  • 1 morka (supjaustyta stambiais griežinėliais)
  • 1 svogūnas (perpjautas pusiau)
  • 2 lauro lapai
  • 5-6 juodieji pipirai (žirneliai)
  • 2,5 litro vandens
  • 1 šaukštelis druskos

Sriubai:

  • 1 morka (vidutinio dydžio)
  • 1 svogūnas
  • 1 žaliasis pipiras (paprikos)
  • 1 česnako skiltelė
  • 30 g sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 100 g makaronų (geriausia naudoti trumpus – tokius kaip rageliai, žvaigždutės ar sraigteliai)
  • 200 ml vandens (papildomai)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės (nebūtina, bet rekomenduojama)

Gaminimo eiga

1 žingsnis: Sultinio virimas

  1. Nuplaukite vištienos šlauneles po šaltu vandeniu.
  2. Į didelį puodą sudėkite nuplautas vištienos šlauneles.
  3. Nulupkite ir stambiais gabalais supjaustykite 1 morką, perpjaukite pusiau 1 svogūną.
  4. Sudėkite paruoštas daržoves į puodą kartu su mėsa.
  5. Pridėkite lauro lapus ir juoduosius pipirus.
  6. Užpilkite viską 2,5 litro šalto vandens.
  7. Uždėkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies ir leiskite užvirti.
  8. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite sultinį apie 30-40 minučių, nugraibydami putas, kurios susidaro virimo metu.
  9. Baigus virti, sultinį perkošite per sietelį į kitą puodą, atskiriant mėsą ir daržoves. Daržoves galite išmesti, nes jos jau atidavė savo skonį sultiniui.
  10. Vištienos šlauneles atvėsinkite, atskirkit mėsą nuo kaulų ir supjaustykite arba suplėšykite nedideliais gabaliukais.

2 žingsnis: Daržovių paruošimas

  1. Vidutinio dydžio keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  2. Antrąją morką nulupkite ir sutarkuokite vidutinio stambumo tarka.
  3. Likusį svogūną smulkiai supjaustykite.
  4. Kepkite morkas ir svogūnus svieste ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštės (apie 5-7 minutes).
  5. Žaliąjį pipirą (papriką) nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.
  6. Pridėkite pipirą į keptuvę ir troškinkite dar apie 7 minutes.
  7. Česnako skiltelę sutraiškykite ir įmaišykite į daržoves, kepkite dar 1 minutę.

3 žingsnis: Sriubos sutirštinimas ir užbaigimas

  1. Į daržoves įberkite 2 šaukštus miltų ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
  2. Pamažu įpilkite 200 ml vandens, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  3. Gautą daržovių mišinį supilkite į paruoštą sultinį.
  4. Įdėkite supjaustytą vištienos mėsą.
  5. Įberkite makaronus.
  6. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų.
  7. Virkite sriubą ant vidutinės ugnies dar 10-15 minučių, kol makaronai išvirs.
  8. Prieš patiekiant, galite pabarstyti smulkintomis šviežiomis petražolėmis.

Patarimai tobulai vištienos sriubai

Sultinio kokybė

  • Sultinio virimas ant lėtos ugnies užtikrina geresnį skonį ir skaidrumą.
  • Visada pradėkite virti sultinį su šaltu, o ne karštu vandeniu – taip gaunate geresnį skonį.
  • Reguliarus putų nugriebimas padeda išlaikyti sultinį skaidrų.

Daržovių panaudojimas

  • Jei norite sodresnio skonio, daržoves galite truputį apskrudinti prieš dėdami į puodą.
  • Paeksperimentuokite su papildomais prieskoniais – kalendros, kmynai ar rozmarinas gali suteikti naujų skonio niuansų.

Makaronų virimas

  • Jei planuojate laikyti sriubą ilgiau, makaronus išvirkite atskirai ir dėkite į lėkštę tik prieš patiekimą – taip išvengsite pervirusių makaronų.
  • Makaronai sriuboje linkę sugerti skystį, todėl jei ruošiate didesnį kiekį, galbūt norėsite naudoti šiek tiek daugiau skysčio.

Patiekimas

  • Patiekiant sriubą, galite papildomai įdėti šviežių žalumynų, šviežiai maltų juodųjų pipirų ar net šiek tiek citrinos sulčių, kad pagerintumėte skonį.
  • Sriuba puikiai dera su šviežia duona ar skrebučiais.

Sriubos variacijos

Azijietiška variacija

  • Pridėkite 2 cm gabaliuką tarkuoto imbiero.
  • Įlašinkite šiek tiek sojos padažo.
  • Įberkite žiupsnelį raudonojo pipiro dribsnių.
  • Prieš patiekimą įdėkite šviežių kalendrų lapelių ir žalių svogūnų laiškų.

Kreminė variacija

  • Vietoj miltų naudokite 100 ml grietinėlės (35%).
  • Įdėkite 2 šaukštus grietinės prieš baigiant virti.
  • Pridėkite daugiau šviežių žolelių.

Daržovių variacija

  • Pridėkite kitus sezoninių daržovių – žiedinių kopūstų, žirnelių, kukurūzų ar cukinijų.
  • Sumažinkite makaronų kiekį ir pridėkite bulvių kubelių.

Kodėl ši sriuba tinka kasdieniam vartojimui?

Vištienos sriuba yra idealus kasdieninio meniu patiekalas dėl kelių priežasčių:

  1. Maistinga ir subalansuota – joje yra baltymų, angliavandenių ir daržovių.
  2. Lengvai virškinima – puiki tiek vaikams, tiek vyresniems žmonėms.
  3. Ekonomiška – galima panaudoti vištienos dalis su kaulais, kurios yra pigesnės, bet suteikia puikų skonį.
  4. Universali – galima keisti ingredientus pagal sezoniškumą ar tai, ką turite šaldytuve.
  5. Maloni skrandžiui – ypač tinka peršalimo metu ar sergant.

Ši vištienos sriuba – tai komforto patiekalas, kurį galima valgyti kasdien ir kuris niekada nepabosta. Paprastas gaminimo būdas, prieinami ingredientai ir universalumas leidžia eksperimentuoti su skoniais, išlaikant pagrindinę patiekalo esmę. Nesvarbu, ar ieškote šildančio žiemos patiekalo, ar lengvos vasaros vakarienės – ši vištienos sriuba visada bus puikus pasirinkimas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video