Legendinės vokiškos bulvių salotos: kaip jos ruošiamas įvairiose Vokietijos žemėse

Šis patiekalas jau tapo vokiečių vizitine kortele.

Turistai, atvykstantys į Vokietiją, anksčiau ar vėliau, prisivalgę dešrelių ir išgėrę alaus, paragaus vokiškų bulvių salotų. Jos patiekiamos visuose restoranuose, jas gamina kiekviena vokiečių šeimininkė, o vokiečių emigrantai vežasi mėgstamo patiekalo receptą į įvairius pasaulio kampelius. Šias salotas galima pagaminti ir Lietuvoje, bet svarbu žinoti teisingą gaminimo būdą.

Kas išrado vokiškas bulvių salotas

Yra teorija, kad šis patiekalas pirmą kartą atsirado XIX a. – jį į Ameriką atgabeno vokiečių imigrantai. Būtent nuo to laiko bulvių salotos įvairiomis variacijomis pradėjo atsirasti JAV kulinarijos knygose.

Įdomu, kad JAV šis patiekalas asocijuojasi būtent su vokiečiais, bet ne tik ten. 1873 m. buvo išleistas „Didysis kulinarijos žodynas”, kurio autorius Aleksandras Diuma (tėvas) į knygą įrašė šių salotų receptą.

Regioniniai vokiškų bulvių salotų variantai

Vokiškos bulvių salotos visoje Vokietijoje ruošiamos skirtingai – priklausomai nuo regiono:

  • Bavarijos regione salotos pagardinamos padažu, kuris ruošiamas iš sultinio ir garstyčių. Ten taip pat reikia įpilti acto, būtinai pasūdyti, pipirinti ir pasaldinti.
  • Hamburgo receptas yra unikalus – šiaurinėje Vokietijos dalyje salotos gardinamos silpnai sūdyta silke ir majoneziniu padažu.
  • Brandenburgo šeimininkės vokiškas bulvių salotas patiekia su marinuotais agurkais ir krapais.
  • Švabai (Švabijos regiono gyventojai) tikrai negamina salotų be smulkintų svogūnų, acto ir aliejaus.

Kaip paruošti vokiškas bulvių salotas – receptas iš Bavarijos

Kiekviena šeimininkė gali pasirinkti sau tinkamą gaminimo būdą ir pati pagaminti šį kultinį patiekalą iš Vokietijos. Pamatysite, kaip lengva pagaminti tokias bulvių salotas – klasikinis Bavarijos šeimininkių receptas.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 1 sultingas svogūnas
  • 2 šaukštai acto
  • Keli žalių svogūnų laiškai
  • 1 stiklinė karšto mėsos sultinio
  • 1 šaukštas garstyčių
  • 1 šaukštelis medaus
  • Keli šaukštai aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Bulves išvirkite su odele, atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Susmulkinkite svogūną, užpilkite actu (ne daugiau kaip šaukštu), palikite nuošalyje.
  3. Svogūną įmaišykite į bulves ir gerai išmaišykite.
  4. Susmulkinkite žalių svogūnų laiškus ir pabarstykite ant daržovių.
  5. Į karštą mėsos sultinį įpilkite šaukštą acto, įdėkite šaukštą garstyčių, šaukštelį medaus, kelis šaukštus aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Užpilkite salotas padažu ir gerai išmaišykite.

Vokiškas bulvių salotas su garstyčių padažu galima patiekti iš karto arba palikti 2–3 valandas, ir tik tada ragauti.

Šiuolaikiniai salotų variantai

Šiandien vokiškos bulvių salotos dažnai pritaikomos pagal šeimos skonį. Kai kurie šefai prideda pjaustytų kietai virtų kiaušinių, džiovintų pomidorų ar net kumpio, kad gautųsi maistingesnės salotos.

Nepaisant regioninių skirtumų, yra vienas bendras bruožas visose receptų versijose – bulvės yra pagrindinis ingredientas, ir būtent jos suteikia patiekalui išskirtinį skonį ir tekstūrą. Svarbu naudoti tinkamas bulves – vokiečiai dažniausiai renkasi vaškines bulvių veisles, kurios išlaiko formą išvirtos ir nesulimpa salotose.

Pasigaminkite šias klasikines vokiškas salotas – jos puikiai tinka ir šventiniam stalui, ir kasdieniams pietums.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video