Menkė dažnai laikoma kasdieniu, neįdomiu produktu, tačiau ją galima paversti tikru delikatesu, naudojant paprastą ir originalų kepimo metodą. Šis receptas atskleidžia, kaip su minimaliu ingredientų kiekiu galima paruošti ypač švelnią, sultingą ir aromatinę žuvį, kuri nustebins jūsų šeimą ir svečius.
Ingredientai
- 600 g menkės filė (galima naudoti ir kitą baltą žuvį)
- 200 g grietinės
- 2 kiaušiniai
- 2 pomidorai
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 ploni lavašo lakštai
- 50 g fermentinio sūrio
- 1 arbatinis šaukštelis garstyčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Paruoškite tešlos mišinį
Šis aromatingas mišinys suteiks žuviai nepakartojamą skonį ir sultingumą:
- Dideliame dubenyje sumaišykite grietinę su garstyčiomis
- Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir įdėkite į mišinį
- Pagardinkite druska ir pipirais
- Viską išplakite šluotele iki vientisos konsistencijos
2. Paruoškite žuvį ir lavašą
- Supjaustykite lavašo lakštus kvadratėliais, kurių dydis būtų pakankamas žuvies gabalėliams suvynioti į vokelius
- Pomidorus supjaustykite plonomis riekelėmis
- Menkės filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, pašalinkite likusiuosius kaulus, jeigu tokių yra
3. Suformuokite vokelius
- Ant kiekvieno lavašo kvadratėlio padėkite po pomidoro riekelę
- Kiekvieną žuvies gabalėlį pamirkykite paruoštame tešlos mišinyje
- Pamirkytą žuvį dėkite ant pomidoro riekelės
- Suvyniokite lavašą taip, kad gautųsi vokelis, kurio viduje yra žuvis su pomidoru
4. Kepimas
- Visus paruoštus vokelius sudėkite į kepimo formą
- Užpilkite likusiu tešlos mišiniu
- Viršų galima pabarstyti tarkuotu sūriu
- Kepkite 180°C temperatūroje apie 20 minučių, kol viršus gražiai paruduos
Kodėl šis receptas ypatingas?
- Jokių papildomų riebalų – nereikia aliejaus ar sviesto, žuvis išlieka sveika
- Lavashas suteikia tekstūros kontrastą – traškus išorėje, minkštas ir sultingas viduje
- Pomidorai ir svogūnai išskiria natūralias sultis, kurios susigeria į žuvį kepimo metu
- Grietinės ir garstyčių mišinys sukuria švelnų, bet išraiškingą skonį
- Paprastas gaminimas – nereikia sudėtingų technikų ar brangių ingredientų
Patarimai ir variacijos
- Į tešlos mišinį galite įdėti smulkintų žalumynų – krapų, petražolių ar kalendrų
- Pomidorus galima pakeisti cukinijų griežinėliais
- Jei mėgstate aštresnį skonį, į tešlą įdėkite šviežio česnako ar čili pipirų
- Vietoj garstyčių galima naudoti pomidorų pastą ar šviežias džiovintas žoleles
- Sūrį galite pakeisti kitomis rūšimis – puikiai tiks ir mocarela, ar feta
Patiekimas
Šį patiekalą rekomenduojama patiekti karštą, vos išimtą iš orkaitės. Puikus garnyras būtų:
- Šviežios daržovių salotos
- Virtos bulvės su krapais
- Ryžiai su daržovėmis
Šis menkės receptas įrodo, kad net paprasčiausia žuvis gali tapti išskirtiniu patiekalu, jei ją paruošite kūrybiškai ir su meile. Mėgaukitės švelniu skoniu ir sultinga tekstūra!