Italijos virtuvė garsėja ne tik pasta ir pica – jų desertų tradicijos ne ką mažiau įspūdingos. Vienas tokių klasikinių receptų – švelnus apelsinų tortas su kreminiu įdaru. Šis biskvitinis pyragas pasižymi ypatingai purus tekstūra, subtiliu citrusiniu aromatu ir tirpstančiu burnoje skoniu. O geriausias jo privalumas – nesudėtingas gaminimas, kuris pasiekiamas net ir pradedantiesiems.
Ingredientai
Biskvitui:
- Kiaušiniai – 4 vnt.
- Cukraus pudra – 120 g
- Kvietiniai miltai – 120 g
- Kukurūzų krakmolas – 25 g
- Kepimo milteliai – 7 g (apie 1 arbatinis šaukštelis)
- Sviestas (ištirpintas) – 45 g
- Šviežiai spausta apelsino sultys – 35 ml (apie 2 šaukštai)
- Smulkiai tarkuota apelsino žievelė – 1/2 apelsino
- Citrinos sultys – keletas lašų
Apelsinų kremui:
- Šviežiai spausta apelsino sultys – 150 ml
- Smulkiai tarkuota apelsino žievelė – 1,5 arbatinio šaukštelio
- Cukrus – 65 g
- Kiaušinių tryniai – 2 vnt.
- Kukurūzų krakmolas – 15 g
Papuošimui:
- Cukraus pudra
Gaminimo eiga
1. Pasiruošimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Apie 20 cm skersmens apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi – dugną ir šonus. Tai užtikrins, kad biskvitas lengvai išsikeps ir neprilips.
2. Biskvito tešlos ruošimas
Atskirite kiaušinių baltymus nuo trynių. Įsitikinkite, kad dubuo baltymams būtų visiškai švarus ir sausas – net menkiausias riebalų kiekis gali sutrukdyti juos išplakti.
Dideliame dubenyje plakite baltymus elektriniu plaktuvu, pradėdant lėtu greičiu. Kai pradės putoti, palaipsniui beriami cukraus pudrą ir tęskite plakimą iki kol masė taps tiršta, blizganti ir suformuos tvirtus smailius (apie 5–7 minutes).
Pridėkite kiaušinių trynius po vieną, kiekvieną kartą gerai išplakdami masę, kol ji taps vienalytė ir puri.
Į atskirą dubenį persijokite miltus, kukurūzų krakmolą ir kepimo miltelius. Atsargiai suberkite sausus ingredientus į kiaušinių masę, maišydami silikonine mentele ar mediniu šaukštu švelniais judėjimais iš apačios į viršų. Stenkitės nepradusti oro burbuliukų – būtent jie užtikrina biskvito purumą.
Nedideliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, apelsino sultis, tarkuotą žievelę ir citrinos sultis. Paimkite šaukštą tešlos, įmaišykite į šį skystį, tada švelniai supilkite viską į pagrindinę tešlą. Atsargiai išmaišykite.
3. Kepimas
Supilkite tešlą į paruoštą formą ir švelniai paplokštinkite paviršių.
Kepkite 180°C temperatūroje 30–40 minučių. Biskvitas iškepęs, kai paviršius tampa auksinės spalvos, o įsmigus medinį iešmelį į vidurį, jis išeina švarus.
Išimkite iš orkaitės ir palikite formoje atvėsti apie 10 minučių, tada atsargiai išimkite ir perkėlę ant grotelių leiskite visiškai atvėsti.
4. Apelsinų kremo gaminimas
Mažame puode sumaišykite apelsinų sultis, tarkuotą žievelę ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus visiškai ištirps.
Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius su krakmolu šakute ar plaktuvu, kol masė taps vienalytė.
Karštą apelsinų sirupą supilkite per smulkų sietą tiesiai ant trynių ir krakmolo mišinio, nuolat plakdami šluotele. Taip išvengsite gumulėlių.
Grąžinkite viską atgal į puodą ir virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol masė sutirštės (apie 3–5 minutes). Kremas turėtų prilipti prie šaukšto.
Perkėlkite kremą į dubenį, uždenkite maistine plėvele, kad ji liestųsi su kremo paviršiumi (taip nesusiformuos plėvelė), ir leiskite visiškai atvėsti.
5. Surinkimas
Visiškai atvėsusį biskvitą atsargiai perpjaukite per pusę horizontaliai, naudodami ilgą pjautymo peilį ar siūlą.
Ant apatinės pusės tolygiai paskirstykite atvėsusį apelsinų kremą. Uždenkite viršutine biskvito puse.
Pabarstykite torto viršų cukraus pudra per smulkų sietą.
6. Patiekimas
Tortą geriausiai patiekti po kelių valandų, kad biskvitas įmirktų kremu ir skoniai susimaišytų. Laikykite šaldytuve, bet prieš patiekdami išimkite maždaug 20 minučių anksčiau – kambario temperatūroje jo skonis atsiskleidžia geriausiai.
Patarimai
- Baltymų plakimas: Užtikrinkite, kad jokių trynių dalių nepatektų į baltymus – tai apsunkintų jų išplakimą.
- Tešlos maišymas: Švelnūs judesiai iš apačios į viršų padeda išlaikyti oro burbulus ir biskvito purumą.
- Kremo alternatyvos: Jei norite greičiau, galite naudoti limonchelo arba mascarpone kremą.
- Variacija: Vietoj apelsinų galite naudoti citrinas – gausite klasikinį itališką citrininį tortą.
- Papuošimas: Tortą galite papuošti šviežiomis apelsinų skiltelėmis, mėtos lapeliukais ar baltojo šokolado drožlėmis.
Šis desertas puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kasdienei arbatėlei su artimaisiais. Mėgaukitės švelniu italų virtuvės skoniu!