14 supermaisto produktų, kuriuos reikia skubiai įtraukti į savo mitybą: mitybos specialistų patarimai

deodorizers prevent potato rot

Mitybos ekspertai nurodo 14 kasdienių maisto produktų, kurie gali greitai pagerinti pagrindinius sveikatos rodiklius. Sąraše yra lapinės daržovės, kryžmažiedžiai, uogos, riešutai, neskaldytos grūdų sėklos, ankštiniai, riebios žuvys ir fermentuoti pieno produktai, taip pat aromatingi priedai, tokie kaip alyvuogių aliejus, česnakas ir ciberžolė. Kiekvienas produktas suteikia specifinių maistinių medžiagų – ląstelienos, omega-3 riebalų rūgščių, probiotikų, polifenolių, kurie palaiko širdies, smegenų ir žarnyno sveikatą. Toliau pateikiamas sąrašas paaiškina, ką valgyti, kodėl tai padeda ir kaip įtraukti šiuos produktus į įtemptą savaitės grafiką.

Kale: lapinių daržovių energijos šaltinis

Nedaugelis lapinių daržovių turi tiek maistinių medžiagų viename kalorijos kiekyje kaip kale. Jis suteikia vitaminų A, C ir K, folio rūgšties, ląstelienos ir antioksidantų, kurie palaiko kaulų sveikatą, imuninę funkciją ir ląstelių apsaugą. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį į jo universalumą: žali kopūstai gali būti valgomi salotose, sumaišyti su citrusiniais vaisiais, įmaišyti į kokteilius arba lengvai pakepinti, kad išsaugotų maistines medžiagas. Norint patiekti kitiems, galima išplauti ir paruošti lapus, kad juos būtų galima greitai įdėti į patiekalus, taip padidinant maistinių medžiagų kiekį šeimos mityboje su minimaliomis išlaidomis. Reguliarus kopūstų vartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei geresne žarnyno sveikata. Tinkamai porcijomis padalinti kopūstai pagerina patiekalus, atsi

Špinatai: universalūs maistingi žalumynai

Nors špinatai dažnai nepakankamai vertinami dėl savo švelnaus skonio, jie yra koncentruotas vitaminų A, C ir K, folio rūgšties, geležies, magnio ir ląstelienos šaltinis, turintis labai mažai kalorijų. Dėl savo universalumo juos lengva įtraukti į šeimos, bendruomenės ar slaugos įstaigų maistą: žali salotose, apvirti sriubose, įdėti į omletus arba sumaišyti į padažus ir kokteilius. Reguliarus vartojimas palaiko kaulų sveikatą, kraujotaką ir virškinimo reguliarumą, tuo pačiu didindamas maistinių medžiagų koncentraciją be perteklinių kalorijų. Špinatai gerai laikomi ir atšildomi, prailgina kitų ingredientų naudojimą ir tinka įvairiems skoniui, todėl yra praktiški tiems, kurie ruošia maistingus, ekonomiškus patiekalus kitiems.

Brokoliai: kryžmažiedžių šeimos daržovės, padedančios kovoti su vėžiu

Brokoliai, kuriuose gausu vitaminų, skaidulų ir stiprių fitocheminių medžiagų, yra kryžmažiedžių šeimos daržovės, kurios tyrimuose nuolat siejamos su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika ir geresniais širdies ir kraujagyslių rodikliais. Maistingos gėlės yra vitamino C, K, folio rūgšties ir sulforafano, junginio, tiriamo dėl detoksikuojančio ir priešuždegiminio poveikio, šaltinis. Jo ląsteliena palaiko sotumo jausmą ir žarnyno sveikatą, o mikroelementai padeda kaulų ir kraujagyslių funkcijai. Praktiniai patarimai pabrėžia paprastą paruošimą – garinimą, kepimą arba žalią įdėjimą į salotas – siekiant išsaugoti maistines medžiagas ir pakviesti kitus juo mėgautis. Reguliarus brokolių įtraukimas į bendrus patiekalus pagerina bendrą mitybos kokybę ir suteikia apčiuopiamą, tyrimais pagrįstą naudą bendruomenės sveikatai.

Mėlynės: antioksidantų turtingas maistas smegenims

Kaip koncentruotas antocianinų ir vitamino C šaltinis, mėlynės turi stiprų antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, kuris, remiantis tyrimais, yra susijęs su geresne kognityvine sveikata ir kraujagyslių funkcija. Mėlynės palaiko atmintį ir vykdomąsias funkcijas, todėl jos yra praktiškas maisto papildas, skirtas palaikyti artimųjų protinį budrumą. Jos yra universalios: įmaišomos į jogurtą, sumaišomos į kokteilius arba supakuojamos kaip užkandžiai slaugytojams, kurie nuolat juda. Mėlynės yra lengvos ir ilgai išsilaiko šaldytos, todėl padeda taupyti maisto biudžetą, išlaikant maistinių medžiagų tankį. Vidutinės, reguliarios porcijos prisideda prie bendrų mitybos įpročių, susijusių su sumažėjusiu su amžiumi susijusiu nuosmukiu, ir teikia matomą naudą tiems, kurie teikia pirmenybę kitų gerovei.

Braškės: vitaminas C ir kraujagyslių palaikymas

Reguliariai įtraukiamos į maistą ir užkandžius, braškės yra galingas vitamino C ir polifenolių šaltinis, kuris palaiko kraujagyslių sveikatą, mažindamas oksidacinį stresą ir gerindamas endotelio funkciją. Mitybos specialistai pažymi, kad jų antioksidantų, kalio ir ląstelienos derinys padeda išlaikyti sveiką kraujospūdį ir kraujagyslių elastingumą. Tarnaudami kitiems, galite pridėti supjaustytų uogų į salotas, jogurtą ar viso grūdo skrudintą duoną, kad padidintumėte maistinių medžiagų koncentraciją be perteklinių kalorijų. Praktinės porcijos – apie vieną puodelį – suteikia reikšmingą vitamino C ir flavonoidų kiekį, kuris, kaip rodo tyrimai, mažina uždegimo požymius ir gerina arterijų reakciją. Jų saldumas skatina visų amžiaus grupių priimtinumą, padėdamas planuoti bendrus maisto patiekalus.

Avietės: skaidulų turtingos uogos

Puodelio aviečių sudėtyje yra nemaža maistinių skaidulų dozė, taip pat vitamino C, mangano ir polifenolių, todėl jos yra mažai kaloringas būdas palaikyti virškinimą, sotumą ir antioksidacinę apsaugą. Avietės suteikia apie 8 gramus ląstelienos vienoje porcijoje, padeda reguliuoti virškinimą ir skatina sotumo jausmą, kai yra įtraukiamos į kitiems patiekiamus patiekalus. Jos yra turtingos antocianinais, kurie, kaip rodo uogų tyrimai, turi priešuždegiminių ir kraujagyslių stiprinimo savybių. Tinkamos pusryčiams, salotoms ar bendriems užkandžiams, avietės puikiai dera su jogurtu, avižomis ar lapinėmis daržovėmis. Skatinant jas vartoti reguliariai, globėjai ir šeimininkai gali padidinti maistinių medžiagų kiekį ir pagerinti bendrą gerovę.

Migdolai: širdžiai naudingi riešutai

Mitybos ekspertai dažnai giria migdolus kaip maistingus riešutus, turinčius daug mononesočiųjų riebalų, ląstelienos, vitamino E, magnio ir augalinių baltymų, kurie yra susiję su geresniu lipidų profiliu ir mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Jie suteikia sotumo jausmą, todėl tinka porcijų kontroliuojamiems užkandžiams ir bendram maisto planavimui. Reguliarus įtraukimas į racioną – sauja porcijų, supjaustytų į salotas arba sumaišytų į užtepus – prideda tekstūros, maistinių medžiagų ir širdžiai naudingų riebalų be sudėtingo paruošimo. Tiekiant kitiems, rinkitės nesūdyti, minimaliai apdoroti migdolai, kad išsaugotumėte naudą. Praktiniai patarimai pabrėžia saikingumą subalansuotoje mityboje, derinant migdolus su vaisiais, neskaldytomis grūdais arba jogurtu, kad padidintumėte maistinių medžiagų įvairovę ir bendrą malonumą.

Graikiniai riešutai: omega-3 riebalų rūgštys smegenims ir širdžiai

Graikiniai riešutai, turintys daug alfa-linoleno rūgšties (ALA), yra augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei kognityvines funkcijas. Mokslininkai reguliarų graikinių riešutų vartojimą sieja su mažesniu LDL cholesteroliu, geresne endotelio funkcija ir mažesniais uždegimo žymenimis. Jie taip pat turi polinesočiųjų riebalų, antioksidantų, magnio ir ląstelienos, kurie skatina sotumo jausmą ir metabolinę pusiausv Nedidelės porcijos – nedidelė sauja, pridėta į salotas, jogurtą ar grūdų dubenėlius – padidina maistinių medžiagų kiekį šeimoms, klientams ar bendruomenėms. Ilgai laikomi ir universalūs graikiniai riešutai tinka namų virtuvėje, maisto programose ir bendruose susibūrimuose. Saikingas vartojimas padeda išlaikyti kalorijų pusiausvyrą ir suteikia širdžiai bei smegenims naudingų maistinių medžiagų.

Čija ir linų sėklos: mažos, bet labai maistingos

Keletas šaukštų chia ir linų sėklų gali žymiai padidinti maisto maistingumą, nes jos yra kompaktiškas skaidulų, augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių (ALA), lignanų ir mineralų šaltinis. Jos prideda tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko virškinimą ir sotumo jausmą, o ALA, vartojama reguliariai, prisideda prie širdies ir kraujagyslių bei pažinimo sveikatos. Maltos linų sėklos pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą, o sveikos chia sėklos suteikia tekstūrą ir ilgalaikę energiją. Abu produktai yra universalūs – juos galima pabarstyti ant salotų, sumaišyti su kokteiliais arba jogurtu, todėl juos lengva įtraukti į šeimos maistą ir bendruomenės maisto programas, nes jų paruošimas ir kaina yra minimalūs.

Avižos ir kvinoja: nesusmulkinti grūdai, suteikiantys ilgalaikės energijos

Avižos ir kvinoja, kaip pagrindiniai nesusmulkinti grūdai daugelyje mitybos racionų, suteikia ilgalaikės energijos dėl sudėtingų angliavandenių, ląstelienos ir papildomų mikroelementų derinio. Abu produktai palaiko pastovų gliukozės kiekį kraujyje, prailgina sotumo jausmą ir suteikia B vitaminų, magnio ir geležies, naudingų kasdieninėms užduotims ir priežiūros vaidmenims. Avižos turi tirpių skaidulų, kurios padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir palaiko žarnyno sveikatą; kinoa suteikia visavertį augalinį baltymą su visais būtinais amino rūgštimis. Įvairūs patiekalai – košė, salotos, plovai – leidžia gaminant dideliais kiekiais maistą šeimoms ar bendruomenės maitinimui. Įtraukus šiuos grūdus, padidėja maistinių medžiagų koncentracija, palaikomas ištvermės lygis aktyviomis dienomis ir padedama tiems, kurie ruošia maistą

Lęšiai ir avinžirniai: augaliniai baltymai cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti

Pereidžiant nuo neskaldytų grūdų, tokių kaip avižos ir kvinoja, prie ankštinių, lęšių ir avinžirnių, gaunama koncentruotų augalinių baltymų ir tirpių skaidulų, kurios padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje po valgio ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Mitybos specialistai pažymi, kad šie ankštiniai augalai yra lėtai virškinamų angliavandenių, atsparių krakmolų ir mikroelementų, tokių kaip geležis, folatas ir kalis, šaltinis. Reguliarus jų įtraukimas į sriubas, salotas, troškinius ar tyres padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, kontroliuoti svorį ir palaikyti širdies sveikatą, tuo pačiu padidindamas maisto biudžetą kitų maitinimui. Paruoškite didesnį kiekį, kad būtų lengviau dalyti porcijas, derinkite su žolelėmis ir citrusiniais vaisiais, kad būtų įvairesnis skonis, ir derinkite su daržovėmis ar kruopomis, kad būtų subalansuotas ir maistingas maistas, atitinkantis šeimos ir bendruomenės poreikius.

Lašiša ir sardinės: ilgos grandinės omega-3 žuvys

Lašiša ir sardinės yra turtingas ilgos grandinės omega-3 riebalų rūgščių (EPA ir DHA) šaltinis. Šios maistinės medžiagos mažina uždegimą, trigliceridų kiekį ir palaiko širdies bei smegenų sveikatą. Šios žuvys yra aukštos kokybės baltymų, vitamino D, seleno ir biologiškai prieinamų mineralų šaltinis, todėl tinka maistui, skirtam šeimai, bendruomenei ar klientams. Konservuotos sardinės yra patogios ir ekologiškos; šviežios arba šaldytos lašišos tinka įvairiems patiekalams. Mitybos specialistai rekomenduoja du kartus per savaitę valgyti omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Tie, kurie maitina kitus, turėtų subalansuoti porcijų dydį, rinktis mažai gyvsidabrio turinčius produktus ir derinti juos su daržovėmis bei neskaldytomis grūdais, kad būtų pasiekta maksimali maistinių medžiagų sin

Jogurtas, kefyras ir fermentuoti maisto produktai: žarnynui palankūs pasirinkimai

Reguliariai įtraukiami į subalansuotą mitybą, jogurtas, kefyras ir kiti fermentuoti maisto produktai tiekia gyvus mikrobus ir fermentacijos metu susidarančius junginius, kurie palaiko žarnyno mikrobiomos įvairovę, gerina virškinimą ir gali stiprinti imuninę sistemą. Mitybos specialistai pažymi, kad šie maisto produktai yra kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis, taip pat teikia probiotinių bakterijų, kurios gali padėti atkurti mikrobiologinę pusiausvyrą po antibiotikų vartojimo ar ligos. Praktiniai patarimai pabrėžia, kad reikia rinktis mažiausiai apdorotus produktus, tikrinti etiketėse, ar yra gyvų kultūrų, ir fermentuotus maisto produktus derinti su skaidulų turinčiais augalais, kad būtų maitinami naudingi mikroorganizmai. Padavėjai ir slaugytojai raginami palaipsniui įvesti mažas porcijas, atsižvelgti į individualų tolerancijos lygį ir naudoti fermentuotus produktus, kad pagerintų maisto skonį ir maistinę vertę.

Alyvuogių aliejus, česnakas ir ciberžolė: skanūs maistingi priedai

Kaip skanūs pagrindiniai ingredientai Viduržemio jūros regiono ir pasaulio virtuvėse, ekstra tyras alyvuogių aliejus, česnakas ir ciberžolė yra koncentruotų maistinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių, medžiagų apykaitos ir uždegimų sveikatą. Ekstra tyras alyvuogių aliejus yra mononesočiųjų riebalų ir polifenolių, kurie mažina LDL ir gerina endotelio funkciją; naudokite jį padažams ir maisto ruošimui žemoje temperatūroje. Česnakas yra alicino ir sieros junginių, kurie mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį; susmulkinkite arba kepkite, kad išsaugotumėte jo savybes. Kurkumino kurkuminas turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį; derinkite su juodaisiais pipirais ir riebalais, kad pagerintumėte jo įsisavinimą. Derinkite šiuos ingredientus, kad praturtintumėte skonį ir gautumėte naudingų maistinių medžiagų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video