Ji atskleidė būdą, kaip išsaugoti 95 % kopūstų derliaus: tinkamas laikymas yra raktas į skanias salotas žiemą!

store cabbage properly for winter

Ji aprašė paprastą metodą, kuris leido išsaugoti beveik visą kopūstų derlių.

Aprašyme išvardyti šie veiksmai: vėlai nokstančių, tvirtų galvų atranka, derliaus nuėmimas fiziologinio brandumo metu sausu oru, švelnus tvarkymas ir laikymas 0–2 °C temperatūroje, esant dideliam drėgnumui ir lengvai ventiliacijai.

Reguliarios patikros ir pažeistų galvų pašalinimas padėjo išvengti puvimo.

Rezultatai buvo įspūdingi, tačiau konkretūs, nebrangūs veiksmai ir paprastos priemonės, kurios padėjo tai pasiekti, nusipelno didesnio dėmesio.

Geriausių kopūstų pasirinkimas ilgalaikiam saugojimui

Ilgalaikiam saugojimui labiau tinka keletas vėlai nokstančių kopūstų veislių su stambiais gyslomis ir mažiau sultingais lapais, nes šios savybės sumažina puvimą ir drėgmės praradimą. Patikrinkite galvutes dėl tvirtumo, tankumo ir nepažeistų išorinių lapų; atmeskite visas, kuriose yra įtrūkimų, minkštų vietų, vabzdžių pažeidimų ar deformacijų. Pirmenybę teikite vienodo dydžio galvutėms, kad būtų lengviau jas sukrauti ir suvynioti. Derlių nuimkite fiziologinio brandumo metu, kai šerdys sutvirtėja, o lapai nebeįspaudžiami. Rinkite sausu oru ir elkitės atsargiai, kad nepažeistumėte. Užrašykite veislę ir derliaus nuėmimo datą, kad galėtumėte rotuoti. Šios priemonės padeda maksimaliai išsaugoti derlių, išsaugoti maistines medžiagas žiemos salotoms ir palengvina teisingą paskirstymą tiems, kuriems to reikia.

Idealios laikymo sąlygos: temperatūra, drėgmė ir oras

Kadangi temperatūra, drėgmė ir oro sudėtis tiesiogiai lemia kopūstų kvėpavimą, mikrobų augimą ir drėgmės praradimą, norint sėkmingai ilgai laikyti kopūstus, būtina nustatyti ir išlaikyti siaurą aplinkos sąlygų diapazoną. Idealios sąlygos yra 0–2 °C, kad metabolizmas sulėtėtų, bet nepasiektų užšalimo temperatūros. Santykinis drėgnumas apie 90–95 % sumažina transpiraciją ir lapų vėsimą, tuo pačiu riboja paviršiaus kondensaciją, kuri skatina puvimą. Oro sudėtis turėtų sumažinti etileno poveikį ir išlaikyti normalią deguonies ir anglies dioksido pusiausvyrą, kad būtų slopinami gedimą sukeliančių organizmų vystymasis. Stebėjimas ir švelnus vėdinimas padeda išvengti oro susikaupimo ir pelėsių. Nuoseklus aplinkos kontrolė išsaugo kietumą, maistinių medžiagų kiekį ir juslines savybes, leidžiant patikimai tiekti šviežias salotų sudedamąsias dalis per žiemą.

Praktiniai saugojimo metodai mažoms ūkiams ir namų sodams

Mažuose ūkiuose ir namų soduose praktinis kopūstų saugojimas teikia pirmenybę paprastiems, patikimiems metodams, kurie išlaiko 0–2 °C temperatūrą ir didelę drėgmę, reikalingą ilgalaikiam saugojimui. Operatoriai atrenka vėlyvus, tvirtus galvutes, atmetant pažeistus egzempliorius, tada kiekvieną įvynioja į maistui tinkamą plastiką arba popierių, kad apribotų drėgmės praradimą ir užteršimą. Tinkamos vietos yra izoliuoti balkonai, garažai, rūsių arba specialiai tam skirtos patalpos; galvutės dedamos po vieną ant lentynų arba stelažų, paliekant aiškų tarpą oro cirkuliacijai. Reguliarus temperatūros ir drėgmės stebėjimas, kartu su švelniu tvarkymu ir greitu pašalinimu bet kokių pažeistų galvučių, išlaiko kokybę ir maksimaliai padidina derlių žiemos salotoms ir bendruomenės naudojimui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video