Keturi mitybos modeliai – Viduržemio jūros, DASH, MIND ir Skandinavijos – akcentuoja augalinės kilmės maistą, neskaldytus grūdus, riešutus, ankštinius ir reguliariai vartojamą riebų žuvį, siekiant palaikyti širdies ir kraujagyslių bei kognityvinę sveikatą.
Jie teikia pirmenybę sveikiesiems riebalams, pavyzdžiui, alyvuogių aliejui, riboja raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos, rafinuoto cukraus ir natrio perteklių, skatina vartoti daržoves, uogas ir skaidulinės medžiagos turtingą maistą, kuris mažina uždegimą ir gerina lipidų profilį.
Jų panašumai rodo praktinius pasirinkimus ir kompromisus, kuriuos verta toliau nagrinėti.
Viduržemio jūros regiono mitybos nauda širdžiai ir smegenims
Dažnai Viduržemio jūros regiono mityba rekomenduojama tiek širdies ir kraujagyslių, tiek kognityvinei sveikatai, nes joje akcentuojami jūros gėrybės, alyvuogių aliejus, neskaldytos grūdų kruopos, ankštiniai, riešutai, daržovės ir lapinės daržovės, kurie palaiko kraujagyslių funkciją ir mažina uždegimą. Stebėjimo tyrimai šį modelį sieja su mažesniu koronarinių įvykių dažnumu ir mažesniu insulto pasikartojimu. Maistinių medžiagų profilis – omega-3 riebalų rūgštys, mononesočiosios riebalų rūgštys, skaidulos, antioksidantai – prisideda prie lipidų reguliavimo, endotelio sveikatos ir neuroapsaugos. Paprastai šią dietą laikantis reikia reguliariai valgyti žuvį, augalinės kilmės maistą, riboti raudonos mėsos vartojimą ir saikingai vartoti alkoholį, dažniausiai vyną su maistu. Įrodymai patvirtina jos vaidmenį pirminėje ir antrinėje prevencijoje, nors individuali reakcija skiriasi ir laikymasis dietos lemia naudos dydį.
DASH dieta: druskos kiekio mažinimas ir kraujotakos palaikymas
Kaip praktiškas, įrodymais pagrįstas mitybos modelis, DASH dieta orientuota į natrio suvartojimo mažinimą, tuo pačiu didinant daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų, neriebių pieno produktų ir liesų baltymų kiekį, siekiant palaikyti sveiką kraujospūdį ir kraujotaką. Ji teikia pirmenybę kalio, magnio ir kalcio turtingiems maisto produktams, kurie padeda neutralizuoti natrio poveikį, ir riboja perdirbtų maisto produktų, saldžių gėrimų ir raudonos mėsos vartojimą. Porcijų kontrolė ir dėmesys maistingiems maisto produktams mažina hipertenzijos riziką ir gerina kraujagyslių funkciją. Planas pritaikomas prie kultūrinių preferencijų ir gali būti įgyvendinamas palaipsniui. Klinikiniai tyrimai sieja DASH tipo mitybos modelį su reikšmingu sistolinio ir diastolinio kraujospūdžio sumažėjimu įvairiose populiacijose.
MIND dieta: kognityvinės ir širdies bei kraujagyslių apsaugos derinys
Derindama Viduržemio jūros regiono ir DASH metodų elementus, MIND dieta orientuota į maisto produktus, kurie, kaip įrodyta, palaiko kognityvines funkcijas ir širdies bei kraujagyslių sveikatą, akcentuojant lapinius žalius, uogas, riešutus, alyvuogių aliejų, neskaldytus grūdus, ankštinius, jūros gėrybes ir paukštieną, tuo pačiu ribojant raudoną mėsą, sviestą, sūrį, pyragus ir keptus maisto produktus. Ji teikia pirmenybę reguliariam maistinių medžiagų turinčių produktų, susijusių su lėtesniu kognityvinių funkcijų silpnėjimu ir geresniais kraujagyslių rodikliais, vartojimui, pvz., žalios lapinės daržovės ir uogos. Praktiniai patarimai rekomenduoja valgyti žuvį du kartus per savaitę, kasdien valgyti daržoves ir neskaldytus grūdus, taip pat nedideles porcijas liesos paukštienos ir pupelių. Ši dieta sumažina sočiųjų riebalų ir rafinuoto
Skandinaviška dieta: šiaurės maistas ilgalaikiam sveikatai
Įsišaknijusi Šiaurės Europos tradicijose, skandinaviška dieta yra pagrįsta šaltųjų vandenų žuvimis, šakniavaisiais, nesijotais grūdais, uogomis ir nedideliais pieno produktų bei kiaušinių kiekiais, kad būtų užtikrintas pastovus omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų, vitaminų ir antioksidantų šaltinis. Ji akcentuoja minimaliai apdorotus maisto produktus, sezoninius produktus ir paprastus maisto ruošimo būdus, kurie išsaugo maistines medžiagas. Reguliarus riebių žuvų, rugių ir avižų, šakniavaisių ir uogų vartojimas siejamas su mažesniu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, tam tikrų vėžio rūšių ir 2 tipo diabeto. Porcijų kontrolė ir ribotas raudonos mėsos vartojimas sustiprina metabolizmo naudą. Šis modelis papildo kitas širdžiai ir smegenims naudingas dietas regioniniais maisto produktais ir moksliškai pagrįstais maistinių medžiagų profiliais.