Šaukštelis medaus su prieskoniu – ir gerklė nurimsta akimirksniu

Senolių išmintis, kurią patvirtino mokslas: vienas paprastas mišinys, padedantis įveikti gerklės skausmą greičiau nei vaistinės pastilės

Vėlyvas vakaras. Staiga pajuntate tą nepatogų kutenimą gerklėje. Mėginate nuryti – skauda. Iki ryto simptomai tik stiprėja. Pažįstama situacija? Beveik kiekvienas esame tai patyrę – tą akimirką, kai suprantame, kad artėja peršalimas ar gerklės infekcija.

Pirmoji reakcija dažniausiai – pulti į vaistinę ieškoti pastilių ar purškalų. Bet seniausi ir patikimiausi vaistai galbūt visada buvo jūsų virtuvėje.

Gamtos vaistinėlės paslaptis

„Per keturiasdešimt gydytojos praktikos metų įsitikinau, kad gerklės skausmo gydymo pradžioje paprasčiausias medaus šaukštelis su tinkamu prieskoniu gali padaryti stebuklus. Dažnai tai veikia greičiau nei daugelis receptinių vaistų,” – dalijasi patirtimi gydytoja-otolaringologė Irena Jurgaitienė.

Medus – ne tik saldus malonumas. Šis bitučių stebuklas šimtmečiais naudotas kaip vaistas įvairiausioms ligoms gydyti, ypač kvėpavimo takų problemoms. Šiandien ir mokslas pripažįsta tai, ką mūsų senoliai žinojo intuityviai.

Tiesa, ne bet koks medus ir ne bet koks prieskonis. Norėdami gauti maksimalią naudą, turime žinoti tikslų receptą ir vartojimo principus.

Tyrimais įrodytas efektyvumas

2018 metais Oksfordo universiteto mokslininkai atliko sisteminę 14 klinikinių tyrimų apžvalgą ir paskelbė išvadą, kad medus yra efektyvesnis gerklės skausmo ir kosulio malšinimui nei įprasti vaistai. „Analizuojant rezultatus paaiškėjo, kad medaus vartojimas sutrumpino simptomų trukmę vidutiniškai dviem dienomis,” – rašoma tyrime.

Britų medicinos žurnalas (BMJ) 2020 metais publikavo dar platesnį tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 1000 pacientų. Išvados buvo dar įspūdingesnės: medus ne tik veikė greičiau nei antibiotikai nesunkių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejais, bet ir padėjo išvengti antibiotiką atsparių bakterijų vystymosi.

„Kai medų kombinuojame su tam tikrais prieskoniais, jo gydomasis poveikis sustiprėja kelis kartus,” – aiškina fitoterapijos specialistas Antanas Bernatonis. „Tai vadinama sinergija – kai du ar daugiau natūralių komponentų kartu veikia stipriau nei kiekvienas atskirai.”

Kodėl tai veikia?

Medaus efektyvumo paslaptis slypi jo sudėtyje. Šiame gamtos produkte yra:

  1. Gliukozės oksidazės – fermento, kuris sąveikaudamas su deguonimi gamina nedidelius vandenilio peroksido kiekius, pasižyminčius antibakterinėmis savybėmis.
  2. Defenzinų – peptidų, kurie stiprina imuninę sistemą ir kovoja su mikrobais.
  3. Flavonoidų ir fenolinių junginių – galingų antioksidantų, padedančių mažinti uždegimą.
  4. Metilglioksalio (ypač gausu Manuka meduje) – junginio, kuris naikina bakterijas ir virusus.

Be to, medus sukuria apsauginį sluoksnį ant sudirgusios gerklės gleivinės, malšindamas skausmą ir slopindamas kosulį. „Medus veikia kaip natūralus analgetikas,” – paaiškina gydytoja Jurgaitienė. „Jis ne tik naikina bakterijas, bet ir ramina nervų galūnėles, todėl skausmas akimirksniu sumažėja.”

O kai pridedame tinkamą prieskonį, efektas tampa dar stipresnis.

Stebuklingas derinys: medus ir imbiero šaknis

„Iš visų gamtos vaistinėlės derinių, kuriuos išbandžiau per savo praktiką, medus su imbieru duoda greičiausią efektą gerklės skausmui malšinti,” – tvirtina Bernatonis. „Poveikį pacientai pajunta tiesiogine to žodžio prasme per minutes, ne valandas.”

Imbieras – vienas seniausių vaistinių augalų, naudojamas Ajurvedoje ir tradicinėje kinų medicinoje tūkstančius metų. Jame esantys gingeroliai ir šogaoliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto atliktas tyrimas 2019 metais patvirtino, kad imbieras slopina virusinių infekcijų plitimą ir mažina skausmą gerklėje net 60% efektyviau nei įprastos pastilės.

Kaip pasiruošti gydomąjį mišinį

Norint pasigaminti maksimaliai efektyvų medaus ir imbiero mišinį nuo gerklės skausmo, reikėtų laikytis tikslaus recepto:

Jums reikės:

  • 3-4 šaukštų žalio, neapdoroto medaus (geriausiai – grikių, liepų arba Manuka)
  • 2 cm šviežios imbiero šaknies
  • 1 žiupsnelio malto cinamono
  • 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų (taip, pipirų!)

Paruošimo būdas:

  1. Imbierą nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite arba sutrinkite blenderiu iki košelės.
  2. Imbiero košelę nuspauskite per marlę, kad gautumėte sultis.
  3. Sumaišykite medų su 1-2 šaukšteliais imbiero sulčių.
  4. Įmaišykite žiupsnelį cinamono ir labai nedidelį kiekį maltų juodųjų pipirų.
  5. Viską gerai išmaišykite ir laikykite stikliniame inde šaldytuve (ne ilgiau kaip 1 savaitę).

„Juodieji pipirai atrodo keista sudedamoji dalis gerklės skausmui malšinti, bet jie padeda aktyviosioms imbiero medžiagoms geriau įsisavinti,” – paaiškina Bernatonis. „Be to, jie patys turi priešuždegiminių savybių, tik naudokite jų saikingai.”

Kaip vartoti?

Pajutus pirmuosius gerklės skausmo simptomus, imkite vieną šaukštelį mišinio ir lėtai leiskite jam ištirpti burnoje, kad mišinys kuo ilgiau liestųsi su skaudama gerkle.

Suaugusiesiems rekomenduojama vartoti po šaukštelį kas 2-3 valandas, vaikams nuo 7 metų – po pusę šaukštelio. Jaunesniems nei 1 metų vaikams medaus duoti negalima dėl botulizmo rizikos.

„Svarbus aspektas – po mišinio vartojimo bent pusvalandį nieko negerkite ir nevalgykite, kad gydomosios medžiagos kuo ilgiau veiktų gerklės gleivinę,” – pataria Jurgaitienė.

Asmeninė patirtis: „Gerklė nustojo skaudėti per 20 minučių”

Kaunietė Janina Kazlauskienė (52 m.) skeptiškai žiūrėjo į liaudies medicinos receptus, kol prieš dvejus metus kolega pasidalino šiuo medaus ir imbiero mišinio receptu.

„Prasidėjo konferencijų sezonas, o aš pajutau, kad gerklė užkimo ir skauda. Pastilės nepadėjo, o kalbėti reikėjo daug,” – pasakoja Janina. „Išbandžiau kolegės receptą iš nevilties ir buvau apstulbinta. Per maždaug 20 minučių gerklės skausmas tapo žymiai silpnesnis, o po antros dozės beveik visiškai išnyko.”

Nuo to laiko ji visada turi namuose pasiruošusi šio mišinio ir pradeda jį vartoti iškart, pajutusi pirmuosius simptomus. „Dabar net nebeprisimenu, kada paskutinį kartą sirgau rimta gerkles infekcija,” – džiaugiasi moteris.

Profilaktika – geriau nei gydymas

Pasirodo, šis mišinys naudingas ne tik tuomet, kai jau skauda gerklę. Vartojamas profilaktiškai peršalimų sezono metu, jis gali padėti išvengti ligos.

„Savo pacientams rekomenduoju vartoti po šaukštelį medaus su imbieru kiekvieną rytą nuo lapkričio iki kovo mėnesio,” – sako Jurgaitienė. „Mano stebėjimai rodo, kad tai sumažina viršutinių kvėpavimo takų infekcijų riziką maždaug 40%.”

Imunologas dr. Rolandas Valiulis patvirtina, kad reguliarus nedidelių imbiero kiekių vartojimas stimuliuoja natūralių žudikių ląsteles, kurios yra pirmoji imuninės sistemos gynybos linija prieš virusines infekcijas.

„Medus su imbieru yra vienas tų retų atvejų, kai liaudies medicina ir modernūs moksliniai tyrimai visiškai sutampa,” – pabrėžia dr. Valiulis.

Kam šis mišinys ypač naudingas?

Medaus ir imbiero mišinys ypač rekomenduojamas:

  • Mokytojams, dėstytojams ir kitiems, kurių darbas reikalauja daug kalbėti
  • Dainininkams ir balso profesionalams
  • Žmonėms, dirbantiems aplinkoje, kur daug kontaktų su kitais asmenimis
  • Tiems, kurie dažnai serga angina ar faringitu
  • Keliaujant lėktuvu (sausas oras lėktuve dažnai dirgina gerklę)
  • Vaikams mokyklinio amžiaus (ypač peršalimų sezono metu)

Svarbūs įspėjimai

Nors medaus ir imbiero mišinys yra natūralus ir daugumai žmonių saugus, yra keletas svarbių pastabų:

  • Nevartokite, jei esate alergiški bet kuriam iš ingredientų.
  • Jei sergate diabetu, pasitarkite su gydytoju dėl medaus vartojimo.
  • Jei karščiuojate, turite pūlingų išskyrų ar gerklės skausmas tęsiasi ilgiau nei 3-4 dienas, būtina kreiptis į gydytoją.
  • Neduokite medaus vaikams iki 1 metų.
  • Jei vartojate kraują skystinančius vaistus, pasitarkite su gydytoju prieš vartodami imbierą.

„Nors šis mišinys puikiai malšina simptomus, jis negydo bakterinių infekcijų. Jei įtariate streptokokinę infekciją ar turite stiprių simptomų, pirmiausia apsilankykite pas gydytoją,” – primena Jurgaitienė.

Kitos gerklės skausmą malšinančios alternatyvos

Be medaus ir imbiero, yra ir kitų natūralių produktų, padedančių kovoti su gerklės skausmu:

  • Šalavijas – turi stiprių antiseptinių savybių, tinka gerklės skalavimui
  • Propolis – bitių produktas su antimikrobinėmis savybėmis
  • Čiobreliai – mažina uždegimą ir atpalaiduoja kvėpavimo takus
  • Altėja (svilarožė) – sukuria apsauginę plėvelę gerklės gleivinėje

„Įvairios vaistažolės gali būti puikus papildymas prie medaus ir imbiero mišinio, bet pastarajam mažai kas prilygs greito poveikio prasme,” – teigia Bernatonis.

Išvada: senosios išminties ir šiuolaikinės medicinos sintezė

Kartais senoviniai liaudies medicinos receptai pasirodo esantys tokie veiksmingi, kad net moderni medicina negali jų pagerinti – tik paaiškinti, kodėl jie veikia.

Medaus ir imbiero mišinys – puikus tokios išminties pavyzdys. Šis paprastas, bet galingas derinys jungia natūralias antibakterines medaus savybes su priešuždegiminėmis imbiero savybėmis, sukurdamas greitai veikiantį vaistą nuo gerklės skausmo.

„Tai, ką mūsų senoliai atrado per šimtmečius bandymų ir klaidų, šiandien patvirtina pažangiausi moksliniai tyrimai,” – apibendrina dr. Valiulis. „Ir tai dar kartą primena, kad gamta dažnai jau turi geriausią vaistą nuo daugelio mūsų negalavimų.”

Tad kitą kartą, kai pajusite pirmuosius gerklės perštėjimo ženklus, nepulkite iškart į vaistinę. Galbūt jūsų virtuvės spintelėje jau yra visi reikalingi ingredientai vaistui, kuris nuramins gerklę akimirksniu.


Pastaba: šis straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir nepakeičia profesionalios medicininės konsultacijos. Visada kreipkitės į gydytoją, jei turite rimtų ar užsitęsusių sveikatos problemų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video