Mokslininkai įrodė, kad pica yra naudinga jūsų sveikatai, ypač senatvėje

pizza benefits seniors health

Mokslininkai teigia, kad atsakingai sudaryta pica gali padėti sveikai senėti, nes joje yra augalinės kilmės baltymų, skaidulų, vitaminų ir antioksidantų iš viso grūdo ar ankštinių kultūrų tešlos, pomidorų padažo ir daržovių įdarų. Ilgalaikiai duomenys rodo, kad didesnis augalinių baltymų suvartojimas vidutinio amžiaus žmonėms yra susijęs su mažesne lėtinių ligų rizika ir geresne kognityvine bei fizine funkcija senatvėje. Šis teiginys kelia abejonių dėl įprastų prielaidų apie patogų maistą ir kelia praktinius klausimus apie tai, kokie ingredientai ir mitybos įpročiai iš tiesų yra svarbūs.

Kodėl augaliniai baltymai svarbūs sveikam senėjimui

Augaliniai baltymai išskiriami dėl jų ryšio su žymiai geresniais sveikatos rezultatais vėlyvame amžiuje: ilgalaikėje kohortinėje studijoje didesnis augalinių baltymų suvartojimas vidutinio amžiaus buvo susijęs su 46 % didesne tikimybe išsaugoti fizinę, kognityvinę ir ligų nepažeistą būklę senatvėje.

Tyrėjai pranešė apie mažesnį diabeto, vėžio, širdies ligų ir kognityvinių funkcijų silpnėjimo dažnį tarp tų, kurie teikia pirmenybę augaliniams šaltiniams. Analizėje buvo pabrėžtas baltymų šaltinis, o ne kiekis, atkreipiant dėmesį į tai, kad papildomi maistiniai elementai – skaidulos, vitaminai, antioksidantai – gali turėti teigiamą poveikį.

Rezultatai rodo, kad mitybos rekomendacijose globėjams ir bendruomenėms turėtų būti teikiama pirmenybė augaliniams baltymams, siekiant palaikyti ilgaamžiškumą ir funkcinę nepriklaus

Kaip pica ir kiti angliavandenių turintys maisto produktai teikia naudingų augalinių baltymų

Tirdami įprastus angliavandenių turinčius maisto produktus, tokius kaip picos pagrindas, duona, javai ir bulvės, tyrėjai pažymi, kad šie produktai gali suteikti reikšmingą kiekį augalinių baltymų kartu su skaidulomis, vitaminais ir antioksidantais, kurie gali padėti paaiškinti apsauginius ryšius, pastebėtus ilgalaikiuose senėjimo tyrimuose.

Analizė rodo, kad grūdų ir gumbavaisių pagrindu pagaminti produktai suteikia amino rūgščių, papildančių ankštinius ir pieno produktų pakaitalus, kurie palaiko raumenų būklę ir medžiagų apykaitą.

Tyrėjai pabrėžia praktinį maisto planavimą: picos pagrindo ar duonos derinimas su ankštiniais, daržovėmis ar riešutais padidina baltymų kokybę.

Rekomendacijos sutelktos į prieinamus, dalijamus patiekalus, kurie maitina bendruomenes ir atitinka įrodymus, siejančius augalinės kilmės baltymus su sveikesniu senėjimu.

32 metų Tufts tyrimo įrodymai: pagrindiniai rezultatai ir statistika

Remiantis analizėmis, kaip angliavandenių pagrindu pagaminti maisto produktai prisideda prie augalinių baltymų kiekio, 32 metų Tufts kohortos tyrimas pateikia ilgalaikius įrodymus, siejančius baltymų šaltinį vidutinio amžiaus žmonėms su sveikatos rezultatais vėlesniame gyvenime.

„American Journal of Clinical Nutrition“ tyrime buvo stebėtos apie 50 000 moterų, siekiant įvertinti baltymų suvartojimą ir sveiką senėjimą – 11 lėtinių ligų nebuvimą ir išsaugotas kognityvines, fizines ir protines funkcijas.

Didesnis augalinių baltymų suvartojimas buvo susijęs su 46 % didesne tikimybe sveikai senėti ir mažesniu diabeto, vėžio, širdies ligų ir kognityvinių funkcijų silpnėjimo dažniu.

Dominuojantys augaliniai baltymai, su ribotu gyvulinių baltymų kiekiu, parodė nuosekliausią naudą visose sveikatos srityse.

Praktiniai patarimai, kaip picos valgymas vidutinio amžiaus žmonėms taptų sveikesniu pasirinkimu

Atkreipdami dėmesį į ingredientų pasirinkimą ir porcijų kontrolę, vidutinio amžiaus suaugusieji gali mėgautis pica, tuo pačiu laikydamiesi Tufts tyrimo išvadų, kad augaliniai baltymai padeda senėti sveikiau.

Rekomenduojami pakeitimai: rinktis viso grūdo arba ankštinių augalų pagrindo tešlą, užpilti daržovėmis, ankštiniais augalais ir nedideliu kiekiu sūrio, naudoti antioksidantų turtingą pomidorų padažą.

Porcijų rekomendacijos: mažą gabalėlį derinkite su salotomis arba daržovių garnyru, kad pagerintumėte sotumo jausmą ir maistinių medžiagų tankį.

Ruošimo būdai turėtų riboti perdirbtą mėsą ir pernelyg didelį aliejaus kiekį.

Tiekiant kitiems, teikite pirmenybę subalansuotiems patiekalams ir aiškiai pažymėkite ingredientus, kad svečiai galėtų priimti informuotus sprendimus, atspindinčius tiek skonį

Ką šis tyrimas reiškia baltymų pasirinkimui ir ilgalaikei sveikatai

Tufts tyrimo interpretacija sutelkta į baltymų šaltinį, o ne į jų kiekį: per tris dešimtmečius didesnis augalinės kilmės baltymų suvartojimas vidutinio amžiaus žmonėms buvo susijęs su žymiai didesne sveiko senėjimo tikimybe – mažesniu diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir pažinimo funkcijų silpnėjimo dažniu, o mityba, kurioje vyravo gyvūninės kilmės baltymai, buvo susijusi su silpnesniu ir mažiau nuosekliu funkcionavimo išsaugojimu.

Tyrimo rezultatai pataria teikti pirmenybę ankštiniams, neskaldytoms grūdams, riešutams ir nedideliam pieno produktų ar jūros gėrybių kiekiui, siekiant palaikyti ilgaamžiškumą ir kognityvinį atsparumą.

Viešąjį interesą turintys slaugytojai ir virėjai gali tai įgyvendinti didindami augalinės kilmės baltymų porcijas, derindami jas su maistingais angliavandeniais ir šiek tiek ribodami raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos vartojimą, siekiant skatinti ilgalaikę

You May Also Like

Rekomenduojami video