Atraskite stebuklingą kardamono naudą: Kodėl šis prieskonių karalienės titulą pelnęs augalas vertas vietos jūsų virtuvėje

Kardamonas – vienas brangiausių prieskonių pasaulyje po šafrano ir vanilės, dažnai vadinamas „prieskonių karaliene” dėl savo unikalaus aromato ir gausybės sveikatai naudingų savybių. Šis nedidelis, žalsvos spalvos ankštinis prieskonis nuo senovės laikų buvo naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir tradicinėje medicinoje, ypač Ajurvedoje. Šiandien moksliniai tyrimai patvirtina tai, ką senovės išminčiai žinojo jau prieš tūkstančius metų – kardamonas turi išskirtinių gydomųjų savybių, kurios gali pagerinti jūsų sveikatą įvairiais būdais.

Kas yra kardamonas?

Kardamonas priklauso imbierinių šeimai (tai garsiosios kurkumos ir imbiero giminaitis) ir yra kilęs iš Indijos subkontinento, nors šiandien plačiai auginamas ir kitose šalyse, įskaitant Gvatemalą, kuri yra didžiausia kardamono eksportuotoja pasaulyje. Egzistuoja du pagrindiniai kardamono tipai:

  1. Žaliasis kardamonas (Elettaria cardamomum) – dar vadinamas tikruoju kardamonu, yra mažesnis, švelnesnio skonio ir plačiausiai naudojamas kulinarijoje.
  2. Juodasis kardamonas (Amomum subulatum) – didesnis, turi stipresnį, dūminį skonį ir dažniau naudojamas saldžiuose patiekaluose.

Kardamono ankštys turi mažas juodas sėklas, kuriose slypi eteriniai aliejai, suteikiantys prieskonį pasižyminčiu ypatingu citrusiniu, saldžiu ir šiek tiek pušies primenančiu aromatu.

Kardamono nauda sveikatai

1. Pagerina virškinimą

Viena pagrindinių kardamono naudų yra jo gebėjimas pagerinti virškinimo sistemą. Tradicinėje Ajurvedos medicinoje kardamonas buvo naudojamas gydyti įvairius virškinimo sutrikimus:

  • Mažina pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi – kardamono eteriniai aliejai stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą, padedančių greičiau ir efektyviau skaidyti maistą.
  • Malšina pykinimą – kardamonas turi antiemetinių savybių, kurios gali sumažinti pykinimą ir vėmimą.
  • Skatina skrandžio ištuštinimą – padeda atpalaiduoti skrandžio vožtuvus, kurie neleidžia maistui patekti į plonas žarnas, taip paspartindamas virškinimą.
  • Gerina burnos kvapą – dėl savo gaivaus aromato kardamonas nuo seno buvo naudojamas kaip natūralus burnos gaiviklis.

Tradiciškai Ajurvedoje rekomenduojama po valgio sukramtyti vieną kardamono ankštį, kad būtų palengvintas virškinimas ir užkirstas kelias nemaloniam burnos kvapui.

2. Turi antioksidacinių savybių

Kardamonas yra turtingas antioksidantais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir oksidaciniu stresu organizme. Šie junginiai:

  • Sumažina uždegimą – kardamone esantys flavonoidai, tokie kaip kvercetinas ir kemferolis, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
  • Apsaugo ląsteles – antioksidantai apsaugo organizmą nuo oksidacinio streso, kuris gali sukelti lėtines ligas.
  • Didina antioksidacinį statusą – viename tyrime dalyviai, 12 savaičių vartojantys kardamoną, padidino savo antioksidacinį statusą net 90%.

3. Gali sumažinti kraujospūdį

Moksliniai tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti mažinti kraujospūdį. Viename tyrime 20 suaugusiųjų, kuriems neseniai buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis, 12 savaičių vartojo 3 gramus kardamono miltelių per dieną. Po tyrimo jų kraujospūdis reikšmingai sumažėjo iki normalaus lygio.

Tai gali būti susiję su:

  • Diuretiniu poveikiu – kardamonas padeda pašalinti vandenį ir natrį iš organizmo, taip sumažindamas kraujospūdį.
  • Kraujagyslių atpalaidavimu – tam tikri kardamono junginiai padeda atpalaiduoti kraujagysles, sumažindami pasipriešinimą kraujo tekėjimui.
  • Elektrolitų balansu – kardamonas yra geras kalio ir magnio šaltinis, kurie svarbūs palaikant normalų kraujospūdį.

4. Pagerina kvėpavimo sistemos sveikatą

Kardamonas tradiciškai buvo naudojamas kvėpavimo takų sutrikimams gydyti. Jis gali:

  • Sumažinti kvėpavimo takų uždegimą – eteriniai aliejai padeda sumažinti uždegimą bronchų ir plaučių gleivinėje.
  • Atpalaiduoti kvėpavimo takų raumenis – kardamonas pasižymi bronchodilataciniu poveikiu, kuris gali padėti astma sergantiems žmonėms.
  • Skatinti gleivių šalinimą – veikia kaip natūralus mukolitikas, padedantis atsikratyti perteklinių gleivių iš kvėpavimo takų.

Ajurvedos praktikoje kardamono arbata dažnai rekomenduojama peršalimo, kosulio ir gerklės skausmo simptomams palengvinti.

5. Turi antimikrobinių savybių

Kardamono ekstraktai pasižymi stipriomis antimikrobinėmis savybėmis ir gali kovoti su įvairiomis bakterijomis ir grybeliais:

  • Burnos sveikata – 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad kardamono sėklų ir vaisių ekstraktas efektyviai sunaikina bakterijas, galinčias sukelti dantenų ligas ar infekcijas.
  • Helikobakterijos pylori slopinimas – ankstyvieji tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti apsaugoti nuo šios bakterijos, kuri yra dažna skrandžio opų priežastis.
  • Apsauga nuo maisto sukeliamų ligų – kardamono antimikrobinės savybės gali padėti apsaugoti nuo tam tikrų su maistu susijusių patogenų.

6. Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti gerinti gliukozės metabolizmą ir insulino jautrumą:

  • Pagerina insulino jautrumą – kardamone esantys junginiai gali padėti ląstelėms geriau reaguoti į insuliną.
  • Sumažina uždegiminius žymenis – lėtinis uždegimas yra susijęs su insulino atsparumu, o kardamono priešuždegiminės savybės gali padėti sumažinti šį atsparumą.
  • Padeda reguliuoti fermentus – kardamonas gali padėti reguliuoti fermentus, dalyvaujančius gliukozės metabolizme.

7. Palaiko kepenų sveikatą

Ajurvedos medicinoje kardamonas naudojamas dėl jo detoksikuojančių savybių. Nors moksliniai įrodymai dar nepatvirtina visų tradicinių teiginių, tyrimai rodo, kad kardamonas gali turėti teigiamą poveikį kepenims:

  • Apsaugo nuo oksidacinio streso – kardamono antioksidantai gali padėti apsaugoti kepenų ląsteles nuo žalos.
  • Pagerina kepenų fermentų aktyvumą – kai kurie tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti normalizuoti kepenų fermentų lygį.
  • Mažina kepenų uždegimą – priešuždegiminės savybės gali padėti sumažinti kepenų uždegimą.

8. Gali turėti priešvėžinių savybių

Laboratoriniai tyrimai rodo, kad kardamone esantys junginiai gali turėti potencialių priešvėžinių savybių:

  • Slopina vėžinių ląstelių augimą – tam tikri kardamono junginiai gali slopinti vėžinių ląstelių augimą ir skatinti apoptozę (programuotą ląstelių mirtį).
  • Sumažina DNR pažeidimų riziką – antioksidantai gali padėti apsaugoti DNR nuo oksidacinių pažeidimų.
  • Moduliuoja imuninį atsaką – kardamonas gali padėti reguliuoti imuninės sistemos funkcijas, kurios svarbios kovoje su vėžiu.

Tačiau reikia pabrėžti, kad dauguma šių tyrimų atlikti laboratorijose arba su gyvūnais, todėl reikalingi tolesni žmonių tyrimai, kad būtų patvirtintas šis poveikis.

9. Pagerina burnos sveikatą

Kardamonas ne tik atgaivina burnos kvapą, bet ir gali pagerinti bendrą burnos sveikatą:

  • Turi antibakterinių savybių – padeda kovoti su bakterijomis, kurios sukelia dantų ėduonį ir dantenų ligas.
  • Stimuliuoja seilių gamybą – pakramčius kardamono sėklų, padidėja seilių gamyba, o tai padeda neutralizuoti burnos rūgštingumą ir apsaugo nuo dantų ėduonies.
  • Mažina burnos infekcijų riziką – tradiciškai kardamonas buvo naudojamas burnos opoms ir infekcijoms gydyti.

10. Padeda atpalaiduoti nervų sistemą

Kardamono aromatiniai junginiai gali turėti raminamąjį poveikį nervų sistemai:

  • Mažina stresą ir nerimą – Ajurvedos praktikoje kardamonas naudojamas stresui mažinti ir protinei pusiausvyrai palaikyti.
  • Gerina miego kokybę – raminamosios savybės gali padėti pagerinti miego kokybę.
  • Mažina raumenų spazmus – kardamonas turi antispazmines savybes, kurios gali padėti sumažinti raumenų spazmus, įskaitant žagsėjimą ir žarnyno spazmus.

Kaip įtraukti kardamoną į savo mitybą

Kardamonas yra universalus prieskonis, kurį galima naudoti įvairiais būdais:

Kulinarijoje:

  • Karštieji gėrimai: Įdėkite sutraiškytą kardamono ankštį į arbatą, kavą ar karštą pieną.
  • Desertai: Kardamonas puikiai tinka kepiniams, pudingams ir ledams.
  • Kariai ir troškintuvai: Pridėkite visą arba maltą kardamoną į indiškus ir viduriniųjų rytų patiekalus.
  • Ryžių patiekalai: Įdėkite kelias kardamono ankštis verdant ryžius, kad suteiktumėte jiems aromatą.

Gydymo tikslais:

  • Kardamono arbata: Užplikykite 3-4 sutraiškytas kardamono ankštis puodeliu verdančio vandens, palikite 5-10 minučių ir gerkite kaip natūralią pri
You May Also Like

Rekomenduojami video