Neseniai atliktas savarankiškas mitybos eksperimentas patraukė mokslininkų dėmesį: vyras per 30 dienų suvartojo 720 kiaušinių – po 24 kiaušinius per dieną – ir gavo netikėtus rezultatus. Jo LDL cholesterolis sumažėjo maždaug 18 %, nors jis suvartojo daugiau nei 130 000 mg cholesterolio su maistu. Šis rezultatas kelia abejonių dėl tradicinių mitybos žinių apie cholesterolio suvartojimą ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nors vienas atvejis negali būti pagrindu plačioms mitybos rekomendacijoms, jis kelia svarbius klausimus apie tai, kaip organizmas apdoroja cholesterolį su maistu, ir ar reikia persvarstyti dabartines visuomenės sveikatos rekomendacijas. Ne mažiau įdomu, kokie kiti metaboliniai pokyčiai įvyko.
Ekstremalus kiaušinio eksperimentas: protokolas ir tikslas
Kiek toli tyrėjas galėtų nueiti, kad iššauktų tradicines mitybos žinias? Nick Norwitz, Harvardo universiteto podoktorantūros tyrėjas, turintis Oksfordo universiteto daktaro laipsnį žmogaus smegenų metabolizmo srityje, sugalvojo savarankišką eksperimentą, kurio metu keturias savaites kasdien suvartojo 24 kiaušinius – iš viso 720 kiaušinių.
Norwitzo protokolas numatė valgyti vieną kiaušinį kas valandą per visą dieną. Po pirmųjų dviejų savaičių jis į savo mitybos planą įtraukė 60 g angliavandenių per dieną.
Eksperimento tikslas buvo patikrinti seniai vyraujančią nuomonę, kad didelis cholesterolio kiekis maiste, gaunamas su kiaušiniais, padidina cholesterolio kiekį kraujyje ir padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
Cholesterolio pasekmės: netikėti kraujo tyrimo rezultatai
Kas atsitiko su Norwitzo cholesterolio kiekiu kraujyje po to, kai jis per vieną mėnesį suvartojo daugiau nei 130 000 mg cholesterolio su maistu? Priešingai nei buvo tikėtasi, jo LDL („blogasis“) cholesterolis nepadidėjo – jis net sumažėjo 18 %.
Šis rezultatas paneigia ilgametį įsitikinimą, kad su maistu gaunamas cholesterolis iš kiaušinių tiesiogiai didina cholesterolio kiekį kraujyje. Nepaisant to, kad Norwitzas padidino cholesterolio suvartojimą daugiau nei penkis kartus, kasdien suvartodamas 24 kiaušinius, jo eksperimento rezultatai prieštarauja įprastiems įspėjimams apie kiaušinių vartojimą.
Šie duomenys prisideda prie vis daugiau įrodymų, kvestionuojančių tiesioginį ryšį tarp cholesterolio suvartojimo su maistu ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių.
Mokslinis kontekstas: tradicinių mitybos įsitikinimų iššūkis
Norwitzo eksperimentas prisideda prie reikšmingo mokslinio poslinkio, kaip tyrėjai supranta maistinio cholesterolio ir širdies bei kraujagyslių sveikatos santykį. Dešimtmečius vyravo nuomonė, kad maistinis cholesterolis, ypač iš kiaušinių trynių, tiesiogiai didina cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų riziką.
Naujausi tyrimai paneigė šį supaprastintą modelį. Cholesterolio reguliavimas organizme yra sudėtingesnis, nes dauguma sveikų žmonių gali kompensuoti su maistu gaunamą cholesterolį sumažindami jo gamybą organizme. Norwitzo 18 % LDL sumažėjimas vartojant 24 kiaušinius per dieną iliustruoja šį sudėtingumą ir rodo, kad platesni mitybos įpročiai ir individualus metabolizmas gali būti svarbesni nei izoliuotas maistinių medžiagų suvartojimas. Šis atvejis papildo besikeičiantį mokslinį konsensusą vertinga anekdotine informacija.
Žiniasklaidos dėmesys ir visuomenės reakcija į „Egg Challenge“
Kai „Mirror“ paskelbė Norwitzo ekstremalų mitybos eksperimentą, jis greitai patraukė visuomenės dėmesį ir jo papildomame „YouTube“ turinyje surinko daugiau nei 250 000 peržiūrų.
Žiūrovų reakcija buvo įvairi – nuo susižavėjimo iki pritarimo, daugelis žiūrovų dalijosi savo teigiamomis patirtimis, susijusiomis su kiaušinių dieta.
Daugelis komentatorių pareiškė, kad Norwitzo palankūs cholesterolio rezultatai jų nenustebino, remdamiesi asmeninėmis istorijomis apie puikios sveikatos išlaikymą nepaisant reguliaraus kiaušinių vartojimo.
Šis plačiai paplitęs susidomėjimas parodo, kaip mitybos eksperimentai, kurie meta iššūkį tradicinėms žinioms, rezonuoja su visuomene, ypač kai jie rodo, kad tradiciniai mitybos apribojimai gali būti pervertinti.
Žiniasklaidos dėmesys padėjo sustiprinti diskusijas apie ilgai laikytų įsitikinimų persvarstymą dėl cholesterolio kiekio maiste.
Poveikis sveikatai ir praktiniai mitybos aspektai
Nors visuomenės susidomėjimas Norwitzo eksperimentu išliko didelis, jo poveikis sveikatai nusipelno atidaus tyrimo. Nepaisant to, kad Norwitz suvartojo 133 200 mg cholesterolio su maistu – daugiau nei penkis kartus daugiau nei įprastai – jo LDL cholesterolis sumažėjo 18 % po vieno mėnesio, o tai prieštarauja įprastam požiūriui į kiaušinius ir širdies sveikatą.
Dietologė Nathalie Rizzo pažymi, kad kiaušiniai gali padėti siekti svorio mažinimo tikslų kaip subalansuotos mitybos dalis. Juose esantys baltymai skatina sotumo jausmą ir suteikia organizmui būtinų maistinių medžiagų. Tačiau Norwitzo eksperimente trūksta informacijos apie kitus mitybos komponentus, todėl sunku daryti išsamias išvadas apie ekstremalaus kiaušinių vartojimo poveikį bendrai sveikatai įvairiose mitybos sąlygose.