Kaip geriausia valgyti moliūgų sėklas: dietologas paaiškino svarbius niuansus

Moliūgų sėklos turi didelę maistinę vertę, tačiau jų paruošimas turi įtakos tiek skoniui, tiek maistinių medžiagų prieinamumui. Registruotas dietologas nustatė keletą niuansų, kurie padeda optimizuoti jų vartojimą. Lengvas kepinimas apie dešimt minučių sumažina fitino rūgšties kiekį, pagerina mineralų įsisavinimą ir sustiprina skonį. Sprendimas rinktis lukštentas ar nelukštentas sėklas priklauso nuo individualių ląstelienos poreikių. Šios universalios sėklos gali tapti ne tik paprastu užkandžiu, bet ir pakeisti kasdienius patiekalus. Tinkamos laikymo technikos ir porcijų supratimas dar labiau padidina jų indėlį į subalansuotą mitybą.

Žalias vs. skrudintas: virškinamumo skirtumų supratimas

Renkantis tarp žalių ir skrudintų moliūgų sėklų, svarbu atsižvelgti į jų virškinamumą. Žalios moliūgų sėklos turi fitino rūgšties, junginio, kuris gali trukdyti tinkamai įsisavinti maistines medžiagas virškinimo sistemoje.

Kepant moliūgų sėklas žymiai sumažėja fitino rūgšties kiekis, todėl sėklų maistinės medžiagos tampa biologiškai prieinamesnės organizmui. Šis terminis apdorojimas pagerina bendrą virškinamumą ir sustiprina skonį.

Kad sėklos būtų lengviau virškinamos, kepkite moliūgų sėklas ant kepimo skardos maždaug 10 minučių. Šis paprastas paruošimo būdas ne tik padaro maistą lengviau virškinamu, bet ir suteikia malonų traškumą bei riešutų skonį, kurį daugelis laiko patrauklesniu nei žalios sėklos.

Mitybos privalumai: kodėl moliūgų sėklos yra supermaistas

Moliūgų sėklos pelno „supermaisto“ statusą dėl įspūdingo maistinių medžiagų kiekio, kuris telpa į jų mažą dydį. Šios sėklos yra gausus augalinio baltymo šaltinis, be to, jose yra būtinų mineralų, įskaitant kalį, magnį, geležį, kalcį ir cinką – maistinių medžiagų, kurios palaiko daugelį organizmo funkcijų, nuo raumenų atsigavimo iki imuninės sistemos sveikatos.

Jų maistingumą padidina omega-3 riebalų rūgštys ir antioksidantai, kurie padeda kovoti su uždegimu ir oksidaciniu stresu. Tiems, kurie vartoja riešutus su kevalais, papildomos maistinės skaidulos padidina sotumo jausmą, o tai gali padėti siekti svorio valdymo tikslų.

Dėl šio koncentruoto maistingumo moliūgų sėklos yra veiksmingas maisto papildas tiems, kurie ieško maistingų maisto produktų, turinčių daug naudos sveikatai.

Paruošimo būdai, užtikrinantys maksimalų skonį ir maistingumą

Norint maksimaliai išgauti skonį ir maistinę vertę, būtina tinkamai paruošti moliūgų sėklas.

Nors žali sėklos yra maistingos, jose yra fitino rūgšties, kuri gali sutrikdyti virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Kepant moliūgų sėklas maždaug 10 minučių, žymiai sumažėja fitino rūgšties kiekis, pagerėja virškinamumas ir skonis.

Šiam paprastam paruošimo būdui reikalingas tik kepimo skarda ir orkaitė.

Tiek lukštentos, tiek nelukštentos veislės yra saugios vartoti, o lukštentos veislės suteikia papildomų skaidulų.

Skrudintos sėklos puikiai tinka salotoms, granolai arba gali būti valgomos kaip atskiras užkandis.

Namuose galima paruošti iš šviežių moliūgų, tačiau patogumo dėlei galima įsigyti ir parduotuvėse parduodamus produktus.

Kūrybingi būdai, kaip įtraukti moliūgų sėklas į savo mitybą

Įtraukiant moliūgų sėklas į kasdienį mitybos racioną, jos gali būti naudojamos ne tik kaip paprastas užkandis.

Šiuos maistingus produktus galima pabarstyti ant salotų, kad jos taptų traškesnės, įmaišyti į namuose pagamintą granolą arba sumaišyti su kokteiliais, kad jie taptų baltymingesni.

Tiems, kurie mėgsta kepti, moliūgų sėklos yra puikus priedas duonai, keksams ir energetiniams batonėliams.

Jie taip pat gali būti sumalti į sėklų sviestą, įmaišyti į pesto padažą arba naudojami kaip žuvies ar vištienos patiekalų apvalkalas.

Patiekti galima pabarstant juos ant jogurto desertų, įmaišant į keptus patiekalus arba įtraukiant į namų gamybos traškučių mišinį, kad gautumėte papildomų maistinių medžiagų.

Tinkamos laikymo technikos, padedančios išsaugoti šviežumą ir pratęsti galiojimo laiką

Įtraukus moliūgų sėklas į maistą, kitas svarbus dalykas, kurį reikia apsvarstyti, yra tinkamas jų laikymas, kad būtų išlaikyta

Neapdorotos nesulupintos sėklos išlieka tinkamos vartoti maždaug šešis mėnesius, jei laikomos hermetiškoje talpyklėje vėsioje, sausoje vietoje, toliau nuo šilumos ir saulės spindulių.

Neapdorotos lukštentos sėklos išlaiko šviežumą iki vienerių metų, jei laikomos šaldytuve sandariai uždarytuose induose.

Skrudintos sėklos turi būti laikomos atsargiau. Esant kambario temperatūrai ir sandariai uždarytuose induose jos išlieka šviežios apie dvi savaites.

Šaldymas prailgina jų galiojimo laiką iki maždaug dviejų mėnesių. Nulupytos skrudintos sėklos šaldytuve išsilaiko apie vieną mėnesį, o kambario temperatūroje – dvi savaites.

Tinkamas laikymas išsaugo maistinę vertę ir skonio savybes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video