Kaip dvi uogos pašalina pilvo riebalus geriau nei mankšta

berries outperform exercise for belly fat

Naujausi tyrimai rodo, kad yra netikėta alternatyva tradiciniams pratimams, padedantiems sumažinti užsispyrusius pilvo riebalus. Mokslininkai nustatė, kad avietėse ir mėlynėse yra specifinių junginių, kurie veikia vidinius riebalų ląsteles tiesiogiai molekuliniu lygiu. Šie natūralūs junginiai, atrodo, slopina riebalų kaupimosi fermentus ir skatina esamų riebalų sankaupų šalinimą. Klinikiniai tyrimai rodo, kad šias uogas vartoję dalyviai, palyginti su kontroline grupe, patyrė 23 % didesnį pilvo riebalų sumažėjimą, nors fizinis aktyvumas buvo žymiai mažesnis. Tai gali turėti didelę reikšmę svorio valdymo strategijoms.

Mokslas, slypintis už atkaklaus pilvo riebalų

stubborn visceral abdominal fat management

Visceralinių riebalų kaupimasis aplink pilvo organus yra vienas iš sudėtingiausių svorio valdymo aspektų. Skirtingai nuo poodinių riebalų, visceraliniai riebalai aktyviai gamina uždegiminius citokinus ir sutrikdo metabolizmo hormonų, įskaitant insuliną, leptiną ir adiponektiną, veiklą.

Tyrimai rodo, kad šis riebalų tipas skirtingai reaguoja į įprastus svorio mažinimo metodus dėl savo sąsajos su streso hormonu kortizoliu. Kai kortizolio lygis išlieka padidėjęs, organizmas atkakliai kaupia visceralinius riebalus nepaisant kalorijų deficito ar mankštos programų.

Šis fiziologinis atsparumas paaiškina, kodėl daugelis žmonių sunkiai mažina pilvo riebalų kiekį vien tradiciniais metodais, todėl reikalingos tikslinės priemonės, kurios kartu su mitybos pokyčiais padėtų atkurti hormonų pusiausvyrą.

Avietės ir mėlynės: gamtos duetas kovai su riebalais

Nors tradiciniai svorio kontrolės metodai dažnai yra neveiksmingi kovojant su užsispyrusiu vidaus organų riebalų sluoksniu, naujausi tyrimai rodo, kad avietės ir mėlynės yra ypač veiksmingos natūralios alternatyvos. Šios uogos turi specifinių polifenolių ir antocianinų, kurie veikia riebalinį audinį ląstelių lygiu.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai aktyvina adiponektino gamybą ir slopina riebalų kaupimosi fermentus. Vartojant abi uogas kartu, jų sinergetinis poveikis viršija atskirų uogų naudą ir sukuria metabolinę aplinką, kurioje pirmenybė teikiama riebalų oksidacijai.

Skirtingai nuo vien tik fizinių pratimų, kurie reikalauja nuoseklaus ilgalaikio atsidavimo, šios uogos veikia per biocheminius procesus, kurie specialiai veikia hormonų pusiausvyrą, dažnai atsakingą už pilvo riebalų kaupimąsi suaugusiems vyresniems nei keturiasdeš

Pagrindinės medžiagos, veikiančios vidaus organų riebalines ląsteles

visceral fat targeting bioactive berry compounds

Mokslininkai nustatė keletą pagrindinių biologiškai aktyvių junginių avietėse ir mėlynėse, kurie tiesiogiai sąveikauja su vidaus organų riebalinėmis ląstelėmis. Antocianinai, kurie suteikia šioms uogoms ryškią spalvą, aktyvina adiponektino gamybą, gerina riebalų apykaitą. Ellagic acid sukelia brandžių riebalų ląstelių apoptozę, tuo pačiu slopindamas adipogenezę – naujų riebalų ląstelių susidarymą.

Tyrimai rodo, kad C3G (cianidinas-3-gliukozidas) veikia būtent pilvo riebalus, daro įtaką genų, susijusių su riebalų rūgščių oksidacija, ekspresijai. Resveratrolas, kitas stiprus junginys, stimuliuoja SIRT1 baltymus, reguliuojančius riebalų kaupimąsi ir mobilizaciją. Šie junginiai veikia sinergistiškai, sukuriant daugialypį vidinių riebalų mažinimo metodą, kuris yra veiksmingesnis nei vien tik fiziniai pratimai.

Kaip šios uogos aktyvina jūsų medžiagų apykaitą

Reguliariai vartojant avietes ir mėlynes, sukeliamas metabolinių reakcijų kaskadas, kuris pagreitina organizmo riebalų deginimo gebėjimus. Šios uogos turi polifenolių, kurie aktyvina AMPK – fermentą, reguliuojantį ląstelių energiją ir stimuliuojantį medžiagų apykaitą net poilsio metu.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai padidina termogenezę – procesą, kurio metu organizmas degina kalorijas ir gamina šilumą. Šiose uogose esančios antocianinai taip pat stiprina mitochondrijų funkciją, todėl ląstelės maistą efektyviau paverčia energija, o ne kaupia riebalais.

Be to, didelis ląstelienos kiekis stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, užkertant kelią insulino šuoliams, kurie paprastai sukelia riebalų kaupimąsi, ypač pilvo srityje.

Klinikiniai tyrimai: uogų vartojimas palyginti su tradiciniais fiziniais pratimais

berry compound weight loss

Naujausi klinikiniai tyrimai paneigė įprastą nuomonę apie svorio metimo metodus ir atskleidė netikėtus uogų vartojimo ir mankštos programų palyginimus.

Garsių universitetų atliktuose tyrimuose buvo lyginami mėlynių ir aviečių ekstraktus vartojantys dalyviai su tradicines treniruočių programas vykdančiais dalyviais. Po 12 savaičių uogų grupės dalyviai, nors treniravosi 60 % rečiau, pasiekė 23 % didesnį vidaus organų riebalų kaupimosi sumažėjimą.

Mokslininkai nustatė, kad antocianinai ir elagino rūgštis yra pagrindinės riebalų mobilizavimo medžiagos, kurios aktyvina riebalinio audinio metabolizmą efektyviau nei vien tik vidutinio intensyvumo širdies ir kraujagyslių sistemos treniruotės. Šios medžiagos, atrodo, veikia būtent pilvo riebalus, kurie yra pavojingiausias riebalinio audinio kaupimosi tipas, susijęs su medžiagų apykaitos sutrikimais.

Riebalus deginančių uogų įtraukimas į kasdienį racioną

Norint pasinaudoti mėlynių ir aviečių puikiomis riebalų deginimo savybėmis, reikia strategiškai įtraukti jas į mitybą. Mitybos specialistai rekomenduoja per dieną suvartoti 240–480 ml, geriausia padalijus į dvi porcijas – ryte ir po pietų, kad būtų pasiektas maksimalus metabolizmo poveikis.

Ryte vartojamos uogos puikiai dera su baltymais turtingais maisto produktais, padidindamos uogų antocianinų absorbciją. Šias uogas pridėjus į per naktį mirkytus avižinius dribsnius, jogurto desertus ar kokteilius, gaunami patogūs ir maistingi patiekalai.

Vartojant uogas vien tik kaip užkandį popietėms, optimaliai išnaudojamos jų riebalų mobilizavimo savybės. Šaldytos uogos išlaiko beveik identišką maistinę vertę kaip ir šviežios, todėl vartojimas ištisus metus yra praktiškas ir ekonomiškas tiems, kurie ieško tvarių svorio valdymo sprendimų.

Uogų derinimas su minimaliomis fizinėmis pratybomis siekiant maksimalių rezultatų

Kaip žmonės gali maksimaliai padidinti sinerginį uogų vartojimo ir fizinio aktyvumo poveikį? Tyrimai rodo, kad mėlynių ir aviečių derinimas su trumpais, mažos intensyvumo pratimais sukuria metabolinį pranašumą, padedantį sumažinti pilvo riebalų kiekį.

Atrodo, kad 15 minučių kasdienė pasivaikščiojimas po šių uogų suvartojimo aktyvina jų riebalų deginimą skatinančias medžiagas efektyviau nei bet kuri iš šių priemonių atskirai. Uogų polifenoliai stiprina mitochondrijų funkciją, o fizinis krūvis padidina kraujo pritekėjimą į riebalinį audinį, pagreitindamas riebalų apykaitą.

Norint pasiekti idealių rezultatų, mitybos specialistai rekomenduoja vartoti vieną puodelį mišrių uogų 30 minučių prieš lengvas treniruotes, atliekamas tris kartus per savaitę, taip sukuriant tvarią programą tiems, kurie turi ribotą laiką sportui.

Tikros sėkmės istorijos: prieš ir po uogų vartojimo

Mėlynių ir aviečių dietos veiksmingumą patvirtinantys įrodymai apima ne tik laboratorinius tyrimų rezultatus, bet ir realius pokyčius, užfiksuotus įvairiose demografinėse grupėse.

42 metų Jennifer R. per 8 savaites, kasdien vartodama uogų kokteilius, numetė 10,4 kg. Jos juosmens apimtis sumažėjo 10,9 cm be intensyvių fizinių pratimų. Panašiai ir 57 metų Marcus T., kuris po 12 savaičių uogų dietos ir du kartus per savaitę vaikščiodamas pašalino matomą vidinį riebalų sluoksnį.

Dr. Sharma 2022 m. bendruomenės sveikatos iniciatyvos klinikinė dokumentacija rodo, kad dalyvių pilvo apimtis sumažėjo vidutiniškai 18 %. Svarbu pažymėti, kad dalyvių rezultatai išsilaikė 6 mėnesius ir ilgiau, skirtingai nuo tradicinių dietų, kurių rezultatai paprastai po 3 mėnesių pradeda blogėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video