Pavojus, apie kurį nežinojote: kodėl nereikėtų pirkti supjaustytų arbūzų ir melionų

sliced watermelon dangerous health concerns

Iš anksto supjaustytuose arbūzuose ir melionų induose slypi paslėptas pavojus, kurio daugelis vartotojų nepastebi. Kai vaisiai pjaustomi griežinėliais, pažeidžiama jų natūrali apsauginė odelė, todėl susidaro idealios sąlygos bakterijoms daugintis. Salmonelės ir listerijos klesti drėgnoje, maistinių medžiagų turtingoje aplinkoje ir greitai dauginasi per kelias valandas esant standartinei mažmeninės prekybos temperatūrai. Uždara pakuotė padidina šią riziką, nes sulaiko drėgmę ir riboja oro cirkuliaciją. Neseniai kilę protrūkiai buvo tiesiogiai susiję su šiais patogiais, bet potencialiai pavojingais produktais. Saugi alternatyva reikalauja minimalių pastangų.

Paslėpta bakterijų veisimosi vieta iš anksto supjaustytuose vaisiuose

bacterial growth in pre cut fruit

Arbūzus ir kitus melionus iš anksto supjausčius ir supakavus, susidaro ideali terpė bakterijoms daugintis. Pjaustant pjaustomas drėgnas, maistingųjų medžiagų turtingas minkštimas tampa jautrus užteršimui nuo pjaustymo lentų ir peilių.

Esant mažmeninės prekybos temperatūrai, bakterijos greitai dauginasi ant šių pjaustomų paviršių. Tyrimai rodo, kad tokių patogeninių organizmų kaip Salmonella, E. coli ir Listeria gali labai padaugėti per kelias valandas po pjaustymo, net ir šaldytuve.

Sandari pakuotė dar labiau apsunkina šią problemą, nes sulaiko drėgmę ir riboja oro cirkuliaciją, todėl susidaro mikroaplinka, kurioje klesti kenksmingos bakterijos. Bakterijos dauginasi nepaisant to, kad vaisiai atrodo švieži ir patrauklūs vartotojams.

Kaip pjaustymas sunaikina gamtos apsauginį barjerą

Kaip pjaustymas sunaikina gamtos apsauginį barjerą

Stora, vaškinė nepjaustytų melionų žievė yra pirmoji gamtos apsaugos nuo mikrobų invazijos linija. Šis natūralus barjeras veiksmingai saugo bakterijas ir ligų sukėlėjus nuo sterilaus minkštimo viduje.

Kai vaisiai iš anksto supjaustomi griežinėliais, šis apsauginis skydas pažeidžiamas. Perpjovus žievelę, bakterijos tiesiogiai patenka į vaisiaus vidų. Perpjauto meliono drėgna, maistinių medžiagų turtinga aplinka sudaro idealias sąlygas mikrobams daugintis.

Perpjauti griežinėliais atviri vaisių paviršiai tampa jautrūs užteršimui juos tvarkant, pakuojant ir eksponuojant. Net ir šaldant, šie supjaustyti paviršiai išlieka jautrūs bakterijų dauginimuisi, todėl vartojant vaisius galima susirgti per maistą plintančiomis ligomis.

Apgaulinga patogumo kaina

convenience costs exceed financial savings

Be saugumo problemų, iš anksto supjaustyti melionai yra susiję su didelėmis finansinėmis išlaidomis, kurių daugelis vartotojų nepastebi. Mažmeninės prekybos įmonės taiko dideles priemokas už iš anksto supjaustytų melionų patogumą, dažnai 30-50 % didesnes kainas, palyginti su nepjaustytų melionų kainomis.

Šis patogumo mokestis taikomas ne tik prie kasos. Iš anksto supjaustytose porcijose paprastai būna mažiau vaisių pagal svorį nei perkant sveikus melionus. Be to, šių paruoštų vaisių galiojimo laikas yra gerokai trumpesnis, todėl jie dažnai sugenda dar prieš vartojimą, dėl to susidaro nereikalingų maisto atliekų.

Šeimoms, teikiančioms paslaugas riboto biudžeto žmonėms, šios paslėptos išlaidos greitai susikaupia. Investavus į kokybišką peilį ir sugaišus tris minutes pjaunant visą melioną, gaunama didesnė vertė ir šviežumas.

Tikros istorijos: Kai iš anksto supjaustyti produktai sukėlė ligą

Nors iš anksto supjaustyti arbūzai ir melionai atrodo patogūs ir paruošti valgyti, jie buvo susiję su daugybe per maistą plintančių ligų protrūkių visoje šalyje.

2018 m. CDC ištyrė kelių valstijų salmonelių protrūkį, nuo kurio nukentėjo 77 žmonės, vartoję iš anksto supjaustytų melionų produktus. Trisdešimt šešis nukentėjusiuosius reikėjo hospitalizuoti. Panašiai 2019 m. iš anksto supjaustytas arbūzas buvo susijęs su keliais listerijos atvejais trijose valstijose.

Maisto saugos ekspertai nurodo, kad pagrindiniai rizikos veiksniai yra dažnesnis tvarkymas ir ilgas aplinkos temperatūros poveikis perdirbimo metu. Pašalinus apsauginę žievelę, bakterijos sparčiai dauginasi ant drėgno vaisiaus paviršiaus.

Šie užfiksuoti atvejai rodo, kodėl saugiau rinktis sveikus, nenupjautus melionus.

Saugios alternatyvos: Mėgaukitės melionu be rizikos

safely prepare promptly refrigerate melons

Laimei, vartotojai gali saugiai mėgautis melionais laikydamiesi kelių paprastų veiksmų, kurie sumažina užteršimo riziką.

Pirkdami sveikus, nesupjaustytus melionus pirkėjai gali kontroliuoti sanitarines sąlygas juos ruošiant. Prieš pjaustydami kruopščiai nuplaukite meliono išorę švariu vandeniu ir šepetėliu, kad pašalintumėte galimus ligų sukėlėjus. Naudokite švarią pjaustymo lentą ir peilį, skirtą produktams, o prieš ir po darbo nusiplaukite rankas.

Supjaustytą melioną laikykite šaldytuve ir suvartokite per tris dienas. Kad būtų patogiau ir nerizikuotumėte, verčiau pjaustykite melionus namuose, o ne pirkite iš anksto supjaustytus. Taip išlaikysite šviežumą ir gerokai sumažinsite riziką susirgti per maistą plintančiomis ligomis, kurios gali atsirasti komercinio apdorojimo ir eksponavimo metu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video