Kodėl gerai valgyti bulves su odele: gydytojo atsakymas

young potatoes anti aging benefits

Gydytojai rekomenduoja valgyti bulves su odele, kad jos būtų maksimaliai maistingos. Bulvių odelėje yra beveik pusė bulvių skaidulų ir gausu svarbiausių mikroelementų, įskaitant kalį, geležį, vitaminą C ir B grupės vitaminus. Odelės taip pat turi vertingų antioksidantų, kurie palaiko ląstelių sveikatą. Be to, bulvių luobelėse esančios skaidulos padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje ir gerina virškinimo sistemos būklę. Supratus visą maistingumo profilį, paaiškėja, kodėl atsisakius odelės prarandama daug sveikatai naudingų medžiagų.

Bulvių odelėje slypinti maistinė galia

Nors daugelis žmonių prieš gamindami bulves paprastai jas nulupa, odelėje slypi didelė bulvių gumbų maistinės vertės koncentracija. Bulvių odelėje gausu skaidulų, beveik pusė visų bulvių skaidulų yra šiame ploname išoriniame sluoksnyje.

Odelėje taip pat yra svarbių mikroelementų, įskaitant kalį, geležį, vitaminą C ir B grupės vitaminus. Be to, bulvių odelėje yra fitocheminių medžiagų ir antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų ir fenolinių junginių, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu.

Vartojant bulves su lupenomis maksimaliai padidėja maistinių medžiagų kiekis ir pagerėja virškinimo sistemos sveikata, nes suvartojama daugiau skaidulų, o tai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pailgina sotumo jausmą.

Skaidulų kiekis: Kodėl oda svarbi virškinimo sveikatai?

Svarstant apie naudą virškinimo sveikatai, ypatingo dėmesio nusipelno bulvių odelėje esantis puikus skaidulų kiekis. Vidutinio dydžio bulvėje su odele yra maždaug 4 gramai skaidulinių medžiagų, o odelėje – maždaug pusė šio kiekio.

Šios netirpios skaidulinės medžiagos skatina reguliarų tuštinimąsi, nes padidina išmatų tūrį ir pagreitina žarnyno tranzito laiką. Tyrimai rodo, kad pakankamas skaidulų kiekis mažina vidurių užkietėjimo riziką, mažina tikimybę susirgti hemorojumi ir gali padėti išvengti divertikulinės ligos.

Be to, bulvių luobelėse esančios skaidulos yra prebiotikai, maitinantys naudingąsias žarnyno bakterijas, kurios palaiko imuninę funkciją ir bendrą virškinimo sistemos būklę. Vis dažniau pripažįstama, kad ši mikrobų pusiausvyra yra labai svarbi sisteminei sveikatai.

Svarbiausi vitaminai ir mineralai, sutelkti žievelėje

Po plonu bulvės odelės sluoksniu slypi nepaprastai daug svarbių mikroelementų, kurių labai sumažėja pašalinus žievelę. Bulvių žievelėse yra gerokai daugiau kalio, geležies, cinko, fosforo ir folio rūgšties nei vien tik minkštime.

Žievėje taip pat yra daug vitamino C, B grupės vitaminų (ypač B6) ir antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir chlorogeno rūgštį. Šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir veikia priešuždegimiškai.

Tyrimai rodo, kad nuluptos bulvės gali prarasti iki 50 % maistinės vertės. Valgydami bulves su nepažeista odele, žmonės maksimaliai padidina maistinių medžiagų kiekį ir gauna naudos iš apsauginių fitocheminių medžiagų, kurių nėra minkštime.

Bulvių odelės ir kraujospūdis: kalio ryšys

Iš daugybės maistinių junginių, esančių bulvių lupenose, kalis išsiskiria savo tiesioginiu poveikiu širdies ir kraujagyslių sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui. Bulvių odelėse yra daug kalio – mineralo, kuris padeda neutralizuoti hipertenzinį natrio poveikį organizmui.

Tyrimai rodo, kad pakankamas kalio kiekis gali sumažinti kraujospūdį, nes skatina natrio išsiskyrimą ir atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Vienoje vidutinio dydžio bulvėje su odele yra maždaug 420 g kalio, t. y. apie 20 % suaugusio žmogaus paros poreikio. Toks kalio ir natrio balansas ypač naudingas asmenims, sergantiems hipertenzija arba turintiems riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Antioksidantų savybės, kurias prarandate

Nors daugelis žmonių nesusimąstydami išmeta bulvių luobas, šiose nepastebėtose lupenose yra koncentruotas galingų antioksidantų šaltinis, kuris gali būti labai naudingas žmogaus sveikatai.

Bulvių odelėse yra polifenolių, flavonoidų ir karotinoidų, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir sumažinti oksidacinį stresą. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sumažinti uždegimą ir lėtinių ligų riziką. Odoje yra iki 3,7 karto daugiau antioksidantų nei vien tik minkštime.

Chlorogeno rūgštis, svarbus bulvių odelėje esantis antioksidantas, laboratoriniais tyrimais įrodė priešvėžines ir priešuždegimines savybes. Išmesdami odelę vartotojai netyčia pašalina šiuos apsauginius junginius, kurie palaiko ląstelių sveikatą ir imuninę funkciją.

Glikeminė reakcija: Kaip oda veikia cukraus kiekį kraujyje?

Priešingai paplitusiai nuomonei, kad bulvės yra didelį glikemijos kiekį sukeliantis maistas, bulvių su nepažeista odele vartojimas gali gerokai sušvelninti gliukozės kiekio kraujyje šuolius, palyginti su nuluptų bulvių vartojimu.

Bulvių odelėje esančios skaidulos lėtina virškinimą ir angliavandenių įsisavinimą, todėl gliukozė į kraują patenka lėčiau. Tyrimai rodo, kad bulvių glikeminis indeksas sumažėja maždaug 25-30 %, kai jos vartojamos neluptos.

Toks nuosaikus cukraus kiekio kraujyje sumažėjimas ypač naudingas asmenims, turintiems atsparumą insulinui, sergantiems priešdiabetinėmis ligomis arba cukriniu diabetu. Nepažeista odelė sukuria fizinį barjerą, dėl kurio reikia papildomo virškinimo proceso, o tai dar labiau prisideda prie to, kad klinikiniais tyrimais nustatyta silpnesnė glikemijos reakcija.

Kulinarinė nauda: Tekstūros ir skonio pagerinimas

Be maistinės vertės, bulvių luobelės labai pagerina kulinarinę patirtį, nes pagerina tekstūrą ir skonį. Lukšteliai sukuria malonų kontrastą – traški išorė ir minkštas vidus – ypač išryškėja keptose bulvėse ir bulvių plokštainiuose.

Skonio požiūriu odelės turi koncentruotų žemės natų, kurios pagilina bendrą skonį. Šie junginiai sąveikauja su kitomis sudedamosiomis dalimis ir sukuria sudėtingesnes skonio dimensijas tokiuose patiekaluose kaip įdarytos bulvių lupenos ar su žolelėmis keptos bulvės.

Tinkamai paruoštos bulvių lupenos šiek tiek karamelizuojasi ir įgauna papildomų umami savybių, kurios išryškina pikantiškus patiekalus. Šis natūralus skonio pagerinimas dažnai sumažina poreikį dėti per daug druskos ar riebalų.

Rūpesčių dėl pesticidų ir saugaus vartojimo sprendimas

Daugelis vartotojų pagrįstai nerimauja dėl galimų pesticidų likučių vartojant bulvių lupenas, nes tradicinės žemdirbystės praktikoje auginant bulves dažnai naudojamos cheminės priemonės.

Tyrimai rodo, kad šiuos nuogąstavimus galima gerokai sumažinti taikant tinkamus paruošimo būdus. Kruopščiai nuplaunant bulves po tekančiu vandeniu ir nušveičiant švariu šepetėliu, pašalinama dauguma paviršiaus teršalų. Kad būtų užtikrintas papildomas saugumas, prieš šveičiant bulves 15 minučių pamirkykite jas vandens ir baltojo acto tirpale (santykiu 3:1), taip dar labiau sumažinsite pesticidų likučius.

Ypač susirūpinusiems dėl cheminių medžiagų poveikio reikėtų apsvarstyti galimybę įsigyti ekologiškai užaugintų bulvių, kurios auginamos be sintetinių pesticidų, tačiau vis tiek suteikia maistinę naudą vartojant odą.

Bulvių su lupenomis paruošimas: Valymo ir virimo būdai.

Norint tinkamai mėgautis visomis maistinėmis bulvių su nepažeista odele savybėmis, būtina tinkamai valyti ir virti bulves. Pirmiausia kruopščiai nušveiskite bulves po šaltu tekančiu vandeniu daržovių šepetėliu, kad pašalintumėte nešvarumus ir likučius. Trumpai pamerkus į vandens ir acto tirpalą, galima dar labiau pašalinti paviršiaus teršalus.

Maisto gaminimo būdai, išsaugantys maistines medžiagas, yra kepimas, troškinimas garuose, kepimas ore ir skrudinimas. Šiais būdais išsaugomas odos vientisumas, kartu užtikrinant tinkamą šilumos skvarbą. Bulvių virimas su odele padeda išsaugoti vandenyje tirpias maistines medžiagas, kurios kitu atveju galėtų išsiplauti į virimo vandenį.

Venkite kepti aukštoje temperatūroje, nes lupenose gali susidaryti akrilamido.

Bulvių su odele įtraukimas į subalansuotą mitybą

Mitybos specialistai rekomenduoja bulves su odele įtraukti į įvairią mitybą, kurioje daugiausia dėmesio skiriama visaverčiam maistui. Tinkamai įtraukus šias bulves į maistą, jos gali pagerinti patiekalų maistingumą be kalorijų pertekliaus. Jos puikiai dera su liesais baltymais ir daržovėmis, kad lėkštė būtų subalansuota.

Norint reguliuoti svorį, labai svarbu kontroliuoti porcijas – vidutinio dydžio bulvė (apie 140 g) yra viena porcija. Keptos arba skrudintos bulvės su odele yra sveikesnė alternatyva gruzdintoms bulvytėms arba bulvių traškučiams. Tie, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, turėtų apsvarstyti galimybę derinti bulves su baltymais, skaidulomis ir sveikaisiais riebalais, kad sušvelnintų glikemijos poveikį.

Skirtingos bulvių veislės pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis, todėl rotacija naudinga mitybos įvairovei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video