Ar jūsų šaldytuve yra šis nematoma cukraus bomba? Mitybos specialistai įspėja

sugar laden refrigerator dangers cautioned

Daugelis iš pažiūros sveikų maisto produktų slepia daug paslėpto cukraus po klaidinančiomis etiketėmis. Mitybos specialistai įvardija jogurtus, kokteilius, granolos batonėlius ir augalinį pieną kaip dažniausiai pasitaikančius kaltininkus. Šiuose produktuose dažnai būna cukraus pakaitalų, pavyzdžiui, vaisių koncentratų, maltodekstrino ir dekstrozės, kurie veikia cukraus kiekį kraujyje panašiai kaip valgomasis cukrus. Vidutinis amerikietis per dieną suvartoja 71 gramą – gerokai daugiau nei rekomenduojamas 25-38 gramų kiekis. Išnagrinėjus maistingumo duomenų lenteles paaiškėja, kad šios nematomos cukraus bombos slepiasi jūsų šaldytuve.

Apgaulingas „sveiko maisto” etikečių pasaulis

Nors vartotojai maisto prekių parduotuvėse vis dažniau ieško maistingų produktų, daug vadinamųjų „sveikų maisto produktų” slepia paslėptą cukrų po klaidinančiomis etiketėmis ir rinkodaros teiginiais. Tokie terminai kaip „natūralus”, „ekologiškas” ir „be pridėtinio cukraus” dažnai nukreipia dėmesį nuo didelio cukraus kiekio produktuose.

Reklama

Mitybos specialistai kaip dažniausiai pasitaikančius kaltininkus nurodo vaisinius jogurtus, kokteilius, granolos batonėlius ir augalinį pieną. Šiuose produktuose dažnai būna vaisių koncentratų, medaus, agavų ar ryžių sirupo – saldiklių, kurie turi panašų poveikį cukraus kiekiui kraujyje kaip ir valgomasis cukrus.

Norint išmanyti etiketes, reikia tikrinti maistingumo faktus ir sudedamųjų dalių sąrašą, o ne pasitikėti ant pakuotės esančiais teiginiais. FDA rekomenduojama paros norma yra 50 g cukraus, tačiau daugelyje „sveikų” produktų yra perpus mažiau.

Daugybė cukraus užmaskavimų: 60+ pavadinimų, kuriuos reikia žinoti

Maisto produktų gamintojai ingredientų etiketėse naudoja daugybę cukraus slapyvardžių, todėl vartotojams sunku nustatyti bendrą cukraus kiekį produktuose. Šie užmaskuoti pavadinimai apima tokius akivaizdžius terminus kaip sacharozė, gliukozė ir fruktozė, taip pat mažiau atpažįstamus pavadinimus, pavyzdžiui, maltodekstrinas, dekstranas ir trehalozė.

Reklama

Kiti paplitę cukraus dariniai yra vaisių sulčių koncentratas, miežių salyklas ir kokosų cukrus – dažnai parduodami kaip „natūralios” alternatyvos, nors jų poveikis medžiagų apykaitai yra panašus. Techniškai skambantys ingredientai, tokie kaip dekstrozė, maltozė ir galaktozė, yra tiesiog skirtingos cukraus formos.

Dauguma amerikiečių nesąmoningai viršija dienos cukraus ribą

Sveikatos specialistų teigimu, vidutinis amerikietis kasdien suvartoja apie 17 arbatinių šaukštelių (71 gramą) pridėtinio cukraus, o tai gerokai viršija rekomenduojamas normas. Amerikos širdies asociacija pataria moterims riboti pridėtinio cukraus kiekį iki 6 arbatinių šaukštelių (25 g), o vyrams – iki 9 arbatinių šaukštelių (36 g) per dieną.

Dauguma žmonių šias ribas nesąmoningai peržengia vartodami tariamai „sveiką” maistą. Jogurtuose, granolose, vaisių sultyse ir maisto pakaitalų batonėliuose dažnai yra nemažai paslėpto cukraus. Netgi tokie sūrūs produktai kaip makaronų padažas, salotų padažas ir duona prisideda prie kasdien suvartojamo cukraus kiekio.

Reklama

Per didelis cukraus vartojimas susijęs su padidėjusia nutukimo, antrojo tipo diabeto, širdies ligų ir dantų problemų rizika.

10 sveikiausių maisto produktų, kuriuose yra šokiruojančio cukraus kiekio

Daugelis vartotojų nežino, kad maisto produktuose, kuriais prekiaujama kaip maistingais, slypi didelis cukraus kiekis. Šie „sveikatingumo aureolės” maskuoja stebinančius cukraus kiekius:

  1. Mažai riebus jogurtas (iki 29 g vienoje porcijoje)
  2. Granola (iki 24 g viename puodelyje)
  3. Vaisių kokteiliai (iki 50 g 473 ml)
  4. Augalinis pienas (iki 13 g 237 ml)
  5. baltyminiai batonėliai (iki 25 g kiekviename)
  6. Džiovinti vaisiai (iki 21 g 59 ml)
  7. Pomidorų padažas (iki 12 g 118 ml)
  8. Aromatizuoti avižinių dribsnių pakeliai (iki 14 g kiekviename)
  9. „Sveiki” pusryčių dribsniai (iki 18 g vienoje porcijoje)
  10. Sportiniai gėrimai (iki 34 g viename buteliuke)

Kaip paslėptas cukrus veikia jūsų kūną ir smegenis

Paslėpto cukraus sukeltas insulino šuolis sukelia medžiagų apykaitos sutrikimų kaskadą, kuri turi įtakos tiek fizinei sveikatai, tiek kognityvinėms funkcijoms. Šie pasikartojantys šuoliai gali sukelti atsparumą insulinui, galintį peraugti į 2 tipo diabetą.

Reklama

Neurologiškai per didelis cukraus vartojimas keičia dopamino kelius, todėl atsiranda į priklausomybę panaši priklausomybė. Tyrimai rodo, kad cukraus perteklius blogina atmintį ir mokymosi gebėjimus, nes sutrinka hipokampo funkcija.

Dėl cukraus apykaitos atsirandantis uždegimas veikia viso kūno kraujagysles, taip pat ir tas, kurios aprūpina smegenis. Šis kraujagyslių uždegimas prisideda prie kognityvinių funkcijų silpnėjimo ir yra susijęs su padidėjusia neurodegeneracinių ligų rizika.

Kad smegenų ir kūno sveikata būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja nustatyti ir iki minimumo sumažinti paslėptus cukraus šaltinius.

Reklama

Pusryčių dilema: rytinis maistas, kuris didina cukraus kiekį kraujyje

Nors dauguma amerikiečių pusryčius laiko svarbiausiu dienos valgymu, tradiciniuose rytiniuose patiekaluose dažnai būna stebėtinai daug paslėpto cukraus, kuris gali smarkiai paveikti gliukozės kiekį kraujyje.

Populiariuose pusryčių produktuose, pavyzdžiui, pagardintuose jogurtuose, granolose ir vaisių sultyse, paprastai būna 20-30 g cukraus vienoje porcijoje. Net iš pažiūros sveiki produktai, tokie kaip greito paruošimo avižinių dribsnių pakeliai ir kokteilių dubenėliai, savo cukrumi prilygsta batonėliams.

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį į pusryčių dribsnius, kurie kelia ypač daug problemų, nes kai kurių prekių ženklų pusryčių dribsniuose yra iki 12 g cukraus viename uncijuje, o tai sukelia rytinį insulino šuolį, dėl kurio ryte krenta energija ir didėja alkis visą dieną.

Reklama

Skaitymas tarp eilučių: Mitybos faktų skydelių iššifravimas

Norint nustatyti šiuos paslėptus pusryčių cukraus šaltinius, vartotojams reikia tapti patyrusiais etikečių detektyvais, ypač vertinant maistingumo duomenų lenteles. Gamintojai dažnai slepia cukrų įvairiais pavadinimais– maltoze, dekstroze, aukštos fruktozės kukurūzų sirupu – kad produktai atrodytų sveikesni, nei yra.

Mitybos specialistai rekomenduoja tris pagrindines strategijas: tikrinti bendrą cukraus kiekį porcijoje, atskirti pridėtinį cukrų nuo natūralaus cukraus ir realiai suprasti porcijos dydį. Daugelyje produktų nurodomi klaidinantys maži porcijų dydžiai, maskuojantys tikrąjį suvartojamą kiekį.

Sudedamųjų dalių sąraše pateikiamas esminis kontekstas, nes sudedamosios dalys pateikiamos mažėjančia tvarka pagal svorį. Sąraše išsibarsčiusios kelios cukrų turinčios sudedamosios dalys rodo, kad cukrus są moningai išskaidytas, siekiant pagerinti vizualinę produkto padėtį.

Reklama

Alternatyvos be cukraus, kurios iš tikrųjų atitinka pažadą

Be prekybos centrų lentynose vyraujančių klaidinančių variantų, egzistuoja daugybė tikrai veiksmingų alternatyvų be cukraus. Šioje kategorijoje pirmauja vienuolio vaisiaus ekstraktas ir gryna stevija, siūlanti saldumą be glikemijos poveikio ir dirbtinių ingredientų.

Eritritritolis ir aluliozė – cukraus alkoholiai, tiksliai atkartojantys cukraus savybes, užtikrina minimalų kalorijų kiekį ir išlaiko kepimo funkciją. Skirtingai nei kiti cukraus alkoholiai, jie retai sukelia virškinimo sutrikimų.

Nesaldintas obuolių padažas ir trinti bananai naudojami kaip natūralūs saldikliai kepiniuose, pridedant naudingų skaidulų ir maistinių medžiagų. Paprastas graikiškas jogurtas suteikia pikantiškumo, todėl padažams ir užpilams nereikia pridėtinio cukraus.

Reklama

7 dienų planas, kaip sumažinti paslėptų cukrų kiekį maiste

Turėdami žinių apie tikras alternatyvas be cukraus, skaitytojai gali įgyvendinti struktūruotą metodą, kaip sistemingai mažinti paslėptų cukrų kiekį visoje savo mityboje.

Mitybos specialistai rekomenduoja pradėti nuo virtuvės audito (1 diena), nustatyti daug cukraus turinčius prieskonius ir padažus (2 diena), pakeisti perdirbtus pusryčius (3 diena), pradėti užkandžiauti be cukraus (4 diena), atnaujinti pietų pasirinkimą (5 diena), imtis vakarienės receptų (6 diena) ir išmokti restoranų navigacijos strategijų (7 diena).

Šis laipsniškas metodas padeda išvengti pernelyg didelių gyvenimo būdo pokyčių ir kartu įtvirtinti tvarius įpročius. Kiekvieną dieną remiamasi ankstesnėmis žiniomis ir sukuriama visa apimanti nuolatinio mitybos tobulinimo sistema. Plane akcentuojamas ingredientų žinojimas, o ne kalorijų skaičiavimas, todėl žmonės įgyja praktinių įgūdžių, kaip nustatyti ir pašalinti paslėptus cukrus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video