Imunitetą stiprinti galima be brangių papildų
Infekcijos mūsų organizmą puola tyliai ir netikėtai – per orą, vandenį, maistą ar net paprastą prisilietimą. Tačiau kiekvienas žmogus turi natūralią apsaugos sistemą – imunitetą, kurį galima sustiprinti ne tik poilsio ir judėjimo pagalba, bet ir tinkamai pasirinktų patiekalų dėka. Kai kurie iš jų kainuoja vos kelis eurus, bet gali daryti daugiau nei cheminiai papildai.
Česnako sriuba – antibakterinė klasika
Šis patiekalas ne tik šildo žiemos vakarais, bet ir valo organizmą nuo bakterijų. Česnake esantis alicinas naikina patogenus ir stiprina kraujotaką. Užtenka apkepinti 2–3 skilteles česnako su sviestu, įpilti sultinio, įdėti bulvių ir trupučiuką čiobrelių. Viskas – imunitetui naudinga ir piniginės neapsunkina.
Lęšių troškinys – baltymų ir geležies šaltinis
Lęšiai pigūs, bet ypač vertingi. Juose daug augalinių baltymų, kurie būtini imuninių ląstelių gamybai, ir geležies, padedančios išlaikyti energiją kovojant su infekcijomis. Troškinys su svogūnais, morka, pomidorų pasta ir prieskoniais suteiks sotumo ir apsaugos nuo peršalimų.
Kopūstų salotos su obuoliu ir morkomis
Žali kopūstai yra vienas stipriausių natūralių antioksidantų šaltinių. Jie valo organizmą nuo toksinų, stiprina virškinimą ir skatina gerųjų bakterijų veiklą. Pjaustykite kopūstą, įdėkite tarkuotą obuolį, morką, šlakelį obuolių acto ir šaukštelį aliejaus – tai lengvas, bet galingas apsauginis kokteilis nuo infekcijų.
Perlinės kruopos su daržovėmis – užmirštas imuniteto draugas
Perlinės kruopos vis dar per mažai vertinamos, nors jose gausu seleno, cinko, B grupės vitaminų. Šie mikroelementai būtini kovojant su virusais. Virkite kruopas su svogūnais, morkomis, žirneliais ar brokoliais, pagardinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus – skanu ir maistinga.
Ciberžolės ryžiai – priešuždegiminis priedas kasdienai
Ryžiai su ciberžole yra paprastas, pigus, bet itin naudingas patiekalas. Ciberžolėje esantis kurkuminas pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Tiesiog į virimo pabaigą įmaišykite pusę šaukštelio ciberžolės, įdėkite šiek tiek pipirų (jie padeda įsisavinti kurkuminą) ir išmaišykite. Prie šio patiekalo tinka virta vištiena arba daržovės.
Avižinė košė su cinamonu ir bananais
Avižos ne tik šildo ir sotina, bet ir stiprina žarnyno mikroflorą, kuri yra svarbi imuniteto dalis. Cinamonas turi priešgrybelinių savybių, o bananas suteikia saldumo be cukraus. Šis pusryčių derinys apsaugos organizmą nuo virusų ir pagerins virškinimą.
Kepti kiaušiniai su špinatais ir česnaku
Kiaušiniai – vienas pigiausių kokybiškų baltymų šaltinių, o špinatai turi gausybę vitaminų C, K ir folio rūgšties. Su šiek tiek česnako tai tampa rimtu kovos su infekcijomis patiekalu. Kepkite ant nedidelio kiekio aliejaus, kad išliktų vertingosios medžiagos.
Imbierinis lęšių karis – egzotiškai ir sveikai
Imbieras pasižymi priešvirusiniu poveikiu, o lęšiai – puikus baltymų šaltinis. Pridėjus šiek tiek kokoso pieno ar pomidorų tyrės, gaunamas šildantis, skanus ir organizmą stiprinantis troškinys. Šis patiekalas tinka tiek pietums, tiek vakarienei, ypač kai jaučiatės pavargę ar pajutote pirmuosius peršalimo ženklus.
Fermentuoti produktai – apsauga per žarnyną
Naminis raugintas agurkas, kopūstas ar kefyras – ne tik pigūs, bet ir imunitetui labai svarbūs. Jie maitina žarnyno bakterijas, kurios atlieka „sienos“ vaidmenį prieš infekcinius agentus. Įtraukite šiuos produktus į kasdienį meniu – po šaukštą kasdien, ir organizmas atsilygins stipresne gynyba.
Kodėl paprastas maistas dažnai efektyvesnis nei papildai
Mokslininkai vis dažniau pripažįsta, kad mikroelementai iš maisto yra geriau įsisavinami nei iš papildų. Be to, valgydami šviežią ir įvairų maistą gauname ir skaidulų, fermentų, antioksidantų, kurių sintetiniai papildai neturi. Svarbiausia – įvairumas ir natūralumas.
Pabaigai – kaip suplanuoti pigų, bet stiprinantį meniu
Jeigu norite valgyti sveikai, apsaugoti organizmą nuo virusų ir nesunaikinti biudžeto, planuokite patiekalus iš anksto. Įtraukite daugiau kruopų, česnako, svogūnų, sezoninių daržovių, raugintų produktų. Savaitės išlaidos tokiam maistui gali būti mažesnės nei greito maisto ar desertų pirkimas, bet poveikis – akivaizdžiai stipresnis.
Jei šiandien pradėsite nuo paprastos česnako sriubos ar dubenėlio avižų su cinamonu, ženkite pirmą žingsnį į tvirtesnį, atsparesnį ir sveikesnį kūną – pigiai, skaniai ir be vaistinės.