Jūsų šaldytuve slypi paslėptas pavojus – šis produktas gali būti mirtinas

dangerous fridge product alert

 

Iš anksto supakuotos salotos kelia didelį pavojų sveikatai, nes gali būti užterštos mirtinomis bakterijomis, pavyzdžiui, listerijomis ir E. coli. Šie patogenai išlieka atsparūs šaldymui ir dažnai lieka nepastebėti taikant tradicines saugos priemones. Nėščioms moterims, pagyvenusiems suaugusiesiems ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs, kyla didžiausia sunkios ligos ar mirties rizika. Simptomai paprastai pasireiškia per 24-48 valandas ir apima pykinimą, vėmimą ir viduriavimą. Suprasdami, kaip tinkamai elgtis su maistu, ir nustatydami saugesnes alternatyvas, galite apsaugoti savo šeimą nuo šio įprasto, tačiau pavojingo maisto produkto.

Reklama

Stebinantys maisto produktai, dėl kurių neseniai kilo per maistą plintančių ligų protrūkiai

Nors daugelis vartotojų daugiausia dėmesio skiria žaliai mėsai ir paukštienai kaip pagrindiniams apsinuodijimo maistu šaltiniams, naujausi Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenys atskleidė, kad per pastaruosius penkerius metus nemažai per maistą plintančių ligų protrūkių kilo dėl šviežių produktų.

Lapiniai žalumynai, ypač fasuotos salotos, tapo netikėtais E. coli ir listerijų platintojais. Šios bakterijos gali išlikti atsparios šaldymo temperatūrai ir užkrėsti kitus maisto produktus.

2018-2023 m. CDC užregistravo 51 su produktais susijusį protrūkį, nuo kurio nukentėjo daugiau kaip 3400 asmenų visoje šalyje.

Reklama

Prie šių incidentų prisideda kryžminė tarša derliaus nuėmimo, perdirbimo ir pakavimo metu, todėl svarbu prieš vartojimą kruopščiai nuplauti visus produktus.

Kodėl tradiciniai maisto saugos metodai nepadeda aptikti šios grėsmės

Kaip tradiciniai maisto saugos protokolai dažnai nepastebi šių paslėptų mikrobinių grėsmių? Atsakymas slypi jų ribotume.

Standartiniai tyrimo metodai paprastai taikomi žinomiems patogenams, tokiems kaip E. coli ir Salmonella, tačiau naujos bakterijos, tokios kaip Listeria monocytogenes, gali išgyventi esant žemai temperatūrai, kai kiti mikrobai to padaryti negali.

Reklama

Vizualiniai patikrinimai nepavyksta, nes užterštumas yra mikroskopinis. Be to, atliekant partijų bandymus tiriamos tik mėginio dalys, todėl gali nepastebėti atskirų bakterijų židinių. Netolygus patogenų pasiskirstymas reiškia, kad viena pakuotė gali būti užteršta, o kita iš tos pačios gamybos linijos – ne.

Be to, kai kurios bakterijos sudaro apsaugines bioplėveles, atsparias dezinfekuojamosioms medžiagoms, o kitos įgyja atsparumą įprastoms valymo priemonėms, todėl tradiciniai sanitarijos protokolai tampa neveiksmingi.

Didelės rizikos grupės, kurios niekada neturėtų vartoti šio produkto

Kam didžiausią pavojų kelia šaldytuve laikomi maisto produktai, kuriuose yra Listeria monocytogenes?

Reklama

Nėščioms moterims gresia persileidimas, negyvo kūdikio gimimas arba gyvybei pavojingos infekcijos.

Vyresnių nei 65 metų amžiaus suaugusiųjų mirtingumas nuo listeriozės yra gerokai didesnis dėl susilpnėjusio imuninio atsako.

Imuniteto sutrikimų turintiems asmenims, įskaitant vėžiu sergančius pacientus, organų persodinimo recipientus, ŽIV/AIDS sergančius pacientus ir imunosupresinius vaistus vartojančius asmenis, net ir minimalus sąlytis su listerija sukelia sunkių komplikacijų.

Reklama

Diabetu ar lėtinėmis kepenų ligomis sergantys žmonės taip pat yra labiau pažeidžiami.

Šie didelės rizikos gyventojai turėtų vengti vartoti nepasterizuotus pieno produktus, delikatesinę mėsą, šaldytuvuose laikomas rūkytas jūros gėrybes ir iš anksto supakuotas salotas – įprastus listerijų pernešėjus, kuriuos sveiki žmonės gali toleruoti be jokių simptomų.

Įspėjamieji užkrėtimo požymiai ir simptomai

Anksti atpažinus taršą galima išvengti sunkių per maistą plintančių ligų komplikacijų. Simptomai paprastai pasireiškia per 24-48 valandas po užkrėstų produktų vartojimo ir gali pasireikšti pykinimu, vėmimu, pilvo spazmais ir viduriavimu.

Reklama

Sunkesni požymiai, dėl kurių būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją: aukšta temperatūra (daugiau kaip 38,6 °C), kraujas išmatose, užsitęsęs vėmimas, neleidžiantis sulaikyti skysčių, ir dehidratacijos požymiai, įskaitant didelį troškulį, burnos džiūvimą ir sumažėjusį šlapinimąsi.

Vizualiniai įspėjamieji požymiai pačiame produkte: neįprasta spalva, pelėsių augimas, keistas kvapas, dujas skleidžiantys burbuliukai arba pažeistos pakuotės plombos.

Visada išmeskite šiuos požymius turinčius produktus, neatsižvelgdami į galiojimo laiką.

Reklama

Kaip gamintojai ir reguliavimo institucijos sprendžia šią problemą

Pastaraisiais metais maisto pramonė įgyvendino daugiasluoksnius kovos su šaldytų produktų užterštumu metodus. Dabar gamintojai naudoja pažangius tyrimų protokolus, patobulintas dezinfekavimo procedūras ir patobulintas pakavimo technologijas, kad sumažintų patogenų riziką.

Reguliavimo institucijos sustiprino priežiūrą, dažniau tikrindamos įmones ir nustatydamos griežtesnius atitikties reikalavimus. FDA Maisto saugos modernizavimo įstatymas įpareigoja vykdyti prevencinę kontrolę, o ne tik reaguoti į protrūkius.

Daugelis įmonių pritaikė blokų grandinės technologiją, kad pagerintų atsekamumą, leidžiančią greitai nustatyti užteršimo šaltinius.

Reklama

Be to, reguliavimo institucijos dabar reikalauja kruopščių atšaukimo iš rinkos procedūrų, kurias, nustačius taršą, būtų galima greitai aktyvuoti.

Šios bendros pastangos yra didelė pažanga apsaugant vartotojus nuo per maistą plintančių ligų rizikos.

Saugios alternatyvos ir praktinės prevencijos strategijos

Kol maisto produktų gamintojai ir reguliavimo institucijos tobulina saugos standartus, vartotojai gali taikyti keletą veiksmingų strategijų, kad sumažintų užteršimo riziką savo šaldytuvuose.

Reklama

Palaikant žemesnę nei 4 °C temperatūrą šaldytuve, bakterijų dauginimasis labai sulėtėja. Reguliarus valymas švelniu muilu ir vandeniu apsaugo nuo kryžminės maisto produktų taršos.

Žalią mėsą laikant žemesnėse lentynose sandariuose induose, išvengiama lašėjimo ant paruoštų valgyti maisto produktų.

Saugios didelės rizikos produktų alternatyvos – pasterizuotos tradiciškai neapdorotų maisto produktų versijos, augalinės kilmės pakaitalai ir tinkamai termiškai apdoroti pakaitalai.

Reklama

Vartotojai visada turėtų tikrinti tinkamumo vartoti terminus, laikytis laikymo instrukcijų ir prieš vartojimą kruopščiai išvirti jautrius maisto produktus iki rekomenduojamos vidinės temperatūros.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like