Šie produktai yra labiausiai užteršti pesticidais, tačiau vis tiek valgomi kasdien

contaminated pesticide laden foods

Braškių, lapinių žalumynų, obuolių, kaulavaisių, pomidorų ir paprikų užterštumas pesticidais yra didžiausias, kaip teigiama pasikartojančiuose „Dirty Dozen” sąrašuose. Braškėse vidutiniškai randama aštuonių skirtingų pesticidų likučių, o špinatuose gali būti iki 54 skirtingų cheminių junginių. Plovimas padeda sumažinti paviršiaus likučius, bet nepašalina sisteminių pesticidų. Vartotojai gali sumažinti pesticidų poveikį pirkdami šių maisto produktų ekologiškas versijas arba augindami savo produktus. Supratimas, kurie maisto produktai kelia didžiausią riziką, padeda priimti sveikesnius apsipirkimo sprendimus.

Braškės: Cheminę naštą turinčios uogos

Nepaisant ryškios spalvos ir saldaus patrauklumo, braškės nuolat atsiduria pesticidais užterštų produktų sąrašų viršūnėse. Aplinkosaugos darbo grupė (Environmental Working Group) kasmet įtraukia braškes į „nešvariųjų dešimtuką”, nes vidutiniame braškių mėginyje yra beveik aštuonių skirtingų pesticidų likučių.

Reklama

Dėl minkštos, akytos odelės ir augimo prie pat žemės braškės yra ypač pažeidžiamos kenkėjų ir grybelių, todėl tradiciniai augintojai per visą auginimo ciklą braškes apdoroja daugybe cheminių preparatų. Tai fungicidai, insekticidai ir dirvos fumigantai, kurie gali išlikti net po plovimo.

Vartotojai, siekiantys mažesnio pesticidų poveikio, dažnai renkasi ekologiškas braškes.

Špinatai ir lapiniai kopūstai: lapiniai žalumynai, dideli likučiai

Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, nepaisant jų maistinių savybių, yra labai užteršti pesticidais. Kasmet atliekamų EWG tyrimų metu šios daržovės nuolat patenka tarp labiausiai užterštų produktų, o špinatuose yra net 54 įvairių pesticidų likučiai.

Reklama

Ypač didelį nerimą kelia tai, kad špinatų mėginiuose aptinkama permetrino ir DCPA (parduodamo kaip „Dacthal”). Permetrinas, klasifikuojamas kaip tikėtinas žmogaus kancerogenas, veikia neurologines funkcijas.

Lapiniuose kopūstuose, kurie anksčiau buvo laikomi palyginti švariais, pastaruoju metu nustatyta didelė DCPA ir kelių kitų susirūpinimą keliančių junginių koncentracija.

Plovimas sumažina kai kuriuos paviršiaus likučius, tačiau negali pašalinti sisteminių pesticidų, į augalo audinius patekusių augimo metu.

Reklama

Obuoliai: Pesticidų poveikis ne tik žievelėje

Obuoliai kelia dar vieną didelį susirūpinimą pesticidų taršos srityje, nes atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vidutiniame obuolyje yra mažiausiai keturių skirtingų pesticidų likučių.

Šios cheminės medžiagos prasiskverbia už odelės ribų, todėl paprastas plovimas ar lupimas yra nepakankamas, kad būtų visiškai pašalintos.

Aplinkosaugos darbo grupės (Environmental Working Group) atliktų tyrimų duomenimis, obuoliai nuolat patenka į labiausiai užterštų produktų sąrašą „Dirty Dozen”.

Reklama

Ypač didelį susirūpinimą kelia tokie fungicidai kaip difenilaminas, kuris apsaugo nuo odelės spalvos pasikeitimo laikymo metu, ir tiabendazolas, kuris gali prasiskverbti iki 4 mm į vaisių minkštimą.

Ekologiškos alternatyvos leidžia gerokai sumažinti pesticidų poveikį, kartu išsaugant maistines savybes.

Vynuogės: paslėpti purškikliai jūsų vaisių dubenyje

Daugelyje įprastinių vynuogių, kurias ištyrė reguliavimo agentūros, yra vidutiniškai nuo penkių iki aštuonių skirtingų pesticidų junginių likučių.

Reklama

Tarp jų yra fungicidų, naudojamų nuo pelėsių, ir insekticidų, skirtų vaisinėms muselėms ir kitiems kenkėjams naikinti.

Skirtingai nei obuolius, vynuoges plaunant pesticidų poveikis nėra toks veiksmingas, nes daugelis junginių prasiskverbia pro ploną odelę arba prilimpa prie jos vaškinio paviršiaus.

Tyrimais nustatyta, kad net ir nuplovus daugiau kaip 60 % mėginių vis tiek liko daug likučių.

Reklama

Ekologiškose vynuogėse paprastai būna mažiau sintetinių cheminių medžiagų, nors sertifikavimo standartai leidžia naudoti tam tikras leistinas medžiagas.

Vartotojai, susirūpinę dėl pesticidų poveikio, turėtų apsvarstyti galimybę įsigyti ekologiškų veislių vynuogių arba prieš vartojimą kruopščiai nuplauti įprastines vynuoges.

Persikai ir nektarinai: Saldūs vaisiai su toksiška paslaptimi

Nors vynuogės vartotojams gali kelti susirūpinimą dėl pesticidų kiekio, persikų ir nektarinų žemės ūkio cheminių medžiagų poveikis taip pat kelia nerimą.

Reklama

Atliekant aplinkosauginius tyrimus, šie kaulavaisiai nuolat patenka į „nešvariųjų dešimtuką” – įprastiniuose mėginiuose randama iki 45 skirtingų pesticidų likučių.

minkšta, neryški odelė minimaliai apsaugo nuo cheminių medžiagų ir, priešingai nei kai kurių vaisių, jos negalima lengvai nulupti. Mokslininkai užfiksavo, kad sintetiniai augimo reguliatoriai, fungicidai ir insekticidai prasiskverbia giliai į minkštimą.

Šiuos vaisius vartojantys vaikai dėl mažesnio kūno svorio patiria proporcingai didesnį poveikį, todėl toksikologams, tiriantiems ilgalaikį pesticidų poveikį, kyla susirūpinimas dėl vystymosi.

Reklama

Vyšnios: Maži vaisiai, paliekantys didelį cheminį pėdsaką

Ryškių atspalvių ir saldaus skonio vyšnios slepia daug žemės ūkyje naudojamų cheminių medžiagų. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad šiuose mažuose vaisiuose paprastai yra penkių skirtingų pesticidų likučių, o kai kuriuose mėginiuose rasta net 19 skirtingų cheminių medžiagų.

plona odelė minimaliai apsaugo nuo purškiamų medžiagų įsisavinimo, o trumpas vegetacijos periodas skatina intensyviai naudoti pesticidus siekiant kuo didesnio derliaus.

Tradicinis vyšnių auginimas ypač priklauso nuo insekticidų kovai su vaisinėmis muselėmis ir fungicidų apsaugai nuo rudojo puvinio.

Reklama

Vartotojai, siekiantys mažesnio poveikio, turėtų apsvarstyti ekologiškas alternatyvas, nors kruopštus plovimas išlieka būtinas nepriklausomai nuo auginimo būdo.

Pomidorai: Mėgstamiausia amerikietiška daržovė ir pesticidų problema

Dėl universalumo pomidorai yra pagrindinė Amerikos virtuvės dalis, tačiau šiuose populiariuose vaisiuose, priskiriamuose daržovėms, yra daug pesticidų.

Tyrimai rodo, kad pomidoruose dažnai aptinkama daug pesticidų likučių, o įprastinių veislių pomidoruose aptinkama iki 15 skirtingų cheminių junginių.

Reklama

Ūkininkai intensyviai purškia pomidorus, siekdami kovoti su grybelinėmis ligomis, amarais ir vaisių kirmėlėmis, kurios kelia grėsmę derliui. Nors plovimas padeda sumažinti paviršiaus cheminių medžiagų kiekį, sisteminiai pesticidai prasiskverbia į vaisių minkštimą ir negali būti pašalinti.

Ekologiški pomidorai yra perspektyvi alternatyva, juose pesticidų likučių yra 93 % mažiau nei įprastose veislėse, tačiau jie paprastai kainuoja brangiau ir jų galiojimo laikas gali būti trumpesnis.

Paprikos: Spalvingos daržovės, susijusios su likučiais

Žalios, raudonos, geltonos ir oranžinės spalvos ryškios paprikos yra viena iš labiausiai pesticidais užterštų daržovių, šiuo metu parduodamų prekybos centruose.

Reklama

Neseniai atliktais tyrimais nustatyta, kad viename paprikos mėginyje yra iki 13 skirtingų pesticidų likučių, o beveik 90 % įprastinių paprikų yra aptiktos pesticidų koncentracijos.

Ypač didelį susirūpinimą kelia organofosfatai ir chlorpirifosas, neurotoksiškos cheminės medžiagos, susijusios su vaikų raidos sulėtėjimu.

Nors paprikos turi daug vitamino C ir antioksidantų, jų plona odelė yra minimali apsauga nuo cheminių medžiagų poveikio.

Reklama

Vartotojai, norintys sumažinti poveikį, gali rinktis ekologiškas veisles, nors jos paprastai kainuoja 50-100 % brangiau nei įprastinės.

Įprastiniai ir ekologiški augalai: Ekologinis ir ekologinis ūkininkavimas.

Susidūrę su pesticidų poveikiu, vartotojai, rinkdamiesi tarp įprastinių ir ekologiškų produktų, turi įvertinti daugybę veiksnių. Ekologinėje žemdirbystėje draudžiama naudoti sintetinius pesticidus, todėl, daugelio tyrimų duomenimis, pesticidų likučių kiekis yra gerokai mažesnis.

Biudžeto apribojimai tebėra pagrindinis veiksnys, nes ekologiški produktai paprastai kainuoja 20-50 % brangiau. Ekspertai rekomenduoja pirmenybę teikti ekologiškiems produktams, įtrauktiems į „Nešvariųjų dešimtuką”, o „Švariųjų penkiolikos” produktų, kurių užterštumo lygis yra mažiausias, įprastinėms versijoms.

Reklama

Kruopštus plovimas sumažina, bet nepanaikina paviršiaus likučių.

Vartotojai, kuriems rūpi pesticidų poveikis, rinkdamiesi produktus turėtų atsižvelgti į sezoniškumą, vietos ūkininkavimo praktiką ir asmeninius sveikatos prioritetus.

Pesticidų poveikio mažinimas: Praktiniai sprendimai kasdieniam valgymui

Vartotojai gali ne tik rinktis ekologišką ir įprastą maistą, bet ir įgyvendinti keletą veiksmingų strategijų, kaip sumažinti pesticidų poveikį kasdienėje mityboje.

Reklama

Kruopščiai plaudami produktus po tekančiu vandeniu 20 sekundžių, pašalinsite daug pesticidų likučių. Nulupus vaisius ir daržoves, pašalinami paviršiniai pesticidai, tačiau taip pat sumažėja naudingų maistinių medžiagų.

Įvairinant maisto šaltinius išvengiama pakartotinio tų pačių cheminių medžiagų poveikio. Verdant produktus galima suskaidyti tam tikrus pesticidų junginius.

Vaistažolių ir nedidelių daržovių auginimas namuose yra kontroliuojama alternatyva.

Reklama

Finansinių išteklių sutelkimas į „nešvaraus tuzino” maisto produktų ekologiškas versijas ir įprastų „švarių penkiolikos” produktų įsigijimas yra subalansuotas ir ekonomiškas būdas mažinti suvartojamų cheminių medžiagų kiekį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like