5 įspėjamieji ženklai, kad valgote per daug riebalų – jūsų kūnas siunčia signalus

excess fat consumption signals

Vartojant per daug riebalų su maistu, organizmas gali gauti penkis pagrindinius įspėjamuosius signalus. Tai nuolatinės virškinimo problemos, pilvo pūtimas ir diskomfortas, nepaaiškinamas nuovargis ir energijos sumažėjimas, padidėjęs cholesterolio kiekis ir kraujospūdis, nepageidaujamas svorio priaugimas nepaisant reguliaraus fizinio krūvio ir odos pokyčiai, pasireiškiantys padidėjusiu spuogų skaičiumi. Kiekvienas simptomas yra organizmo bandymas pranešti apie medžiagų apykaitos stresą dėl riebalų pertekliaus. Šių požymių supratimas gali padėti žmonėms laiku koreguoti mitybą, kol neišsivystė rimtesnių sveikatos komplikacijų.

Nuolatinis virškinimo diskomfortas ir pilvo pūtimas

Kai mityboje yra per daug riebalų, tai dažnai pasireiškia nuolatiniu virškinimo diskomfortu ir pilvo pūtimu. Virškinimo sistemai sunku suskaidyti didelį kiekį riebalų, ypač sočiųjų ir transriebalų, todėl ilgai jaučiamas pilvo pilnumas ir išsipūtimas.

Reklama

Riebalams virškinti reikia tulžies ir kasos fermentų, kurių gali pritrūkti valgant daug riebalų turinčius patiekalus. Dėl to sulėtėja skrandžio išsituštinimas ir žarnyne gali vykti fermentacija, todėl susidaro dujų ir jaučiamas diskomfortas.

Asmenims, vartojantiems per daug riebalų, gali pasireikšti tokie simptomai kaip pilvo skausmas, pykinimas ir nereguliarus tuštinimasis. Šie virškinimo sutrikimai paprastai paūmėja po ypač riebių patiekalų, o tai yra aiškus fiziologinis mitybos disbalanso signalas.

Nepaaiškinamas nuovargis ir energijos sumažėjimas

Asmenys, vartojantys dietas, kuriose yra per daug riebalų, nuolat praneša apie nepaaiškinamą nuovargį ir energijos svyravimus per dieną. Taip atsitinka todėl, kad daug riebalų turintiems patiekalams reikia daugiau virškinimo energijos nei angliavandeniams ar baltymams, todėl energija laikinai nukrypsta į virškinimą.

Reklama

Nesant pakankamai angliavandenių, kurie yra svarbiausias organizmo energijos šaltinis, medžiagų apykaita priversta naudoti mažiau efektyvius riebalų energijos gamybos būdus. Dėl šio medžiagų apykaitos pokyčio žmogus gali jaustis mieguistas ir psichiškai miglotas.

Be to, vartojant daug riebalų dažnai išstumiamas maistingųjų medžiagų turtingas maistas, kuriame yra esminių vitaminų ir mineralų, būtinų veiksmingai ląstelių energijos gamybai, o tai dar labiau prisideda prie lėtinio nuovargio.

Didėjantis cholesterolio kiekis ir kraujospūdis

Daug riebalų turinčios dietos,ypač tos, kuriose gausu natrio, gali padidinti kraujospūdį ir taip dar labiau apkrauti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Reklama

Reguliarūs medicininiai patikrinimai, kurių metu atliekami lipidų tyrimai ir matuojamas kraujospūdis, suteikia objektyvių įrodymų apie mitybos poveikį.

Reikšmingi šių rodiklių pokyčiai, ypač kai jie priartėja prie medicininių rekomendacijų arba jas viršija, rodo, kad reikia koreguoti mitybą ir galbūt imtis medicininės intervencijos.

Nepageidaujamas svorio augimas nepaisant reguliarių pratimų

Daugelis fitneso entuziastų patiria nepageidaujamą svorio prieaugį, nepaisant to, kad nuolat mankštinasi, kai jų mitybos racione yra per daug riebalų.

Reklama

Taip atsitinka todėl, kad riebaluose yra 9 kalorijos viename grame – daugiau nei dvigubai daugiau nei baltymuose ar angliavandeniuose. Net ir nedidelis riebalų suvartojimo padidėjimas gali pastebimai paveikti dienos kalorijų suvartojimą, todėl susidaro perteklius, kuris kaupiasi kūno riebalų pavidalu.

Daug riebalų turintis maistas dažnai sukelia mažesnį sotumo jausmą nei daug baltymų turintys alternatyvūs maisto produktai, todėl jo gali būti suvalgoma per daug.

Be to, kai kurie riebalai, ypač transriebalai ir tam tikri sotieji riebalai, gali trikdyti medžiagų apykaitos procesus ir skatinti riebalų kaupimąsi pilvo srityje, nepriklausomai nuo treniruočių dažnumo.

Reklama

Odos pokyčiai ir padažnėjusios išskyros

Vartojant per daug maistinių riebalų dažnai pastebimi pastebimi odos pokyčiai ir padažnėję spuogų protrūkiai. Taip atsitinka todėl, kad daug riebalų turinčios dietos metu gali padidėti sebumo – riebios medžiagos, kuri gali užkimšti poras ir skatinti bakterijų dauginimąsi odos paviršiuje – gamyba.

Tyrimai rodo, kad būtent sotieji ir transriebalai gali sukelti uždegimines reakcijas visame organizme, įskaitant odą. Dėl šio uždegimo gali paūmėti tokios ligos kaip aknė, rožinė ir egzema.

Be to, dėl per didelio riebalų kiekio maiste gali sutrikti odą palaikančių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai A ir E, įsisavinimas, todėl dar labiau pablogėja odos sveikata ir išvaizda.

Reklama

Šie dermatologiniai simptomai dažnai pagerėja, kai sumažinamas riebalų vartojimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like