Aplinkosaugos darbo grupės duomenimis, braškės, obuoliai ir vynuogės yra vieni „nešvariausių” vaisių net ir po plovimo. Braškėse gali būti likę net 23 pesticidų likučių, o obuolių vaškinis apvalkalas uždaro chemines medžiagas, kurios sunkiai pašalinamos. Dėl vynuogių susitelkimo ir plonos odelės pesticidai prasiskverbia už jų paviršiaus ribų. Standartinis plovimas pašalina tik paviršiaus užterštumą, todėl lieka nemažai likučių. Supratimas apie šias patvarias chemines medžiagas gali padėti pasirinkti saugesnį vaisių vartojimą.
Braškės: uogos, dėl kurių susirūpinimą kelia pesticidai
Nors braškės vertinamos dėl saldaus skonio ir ryškios spalvos, jos nuolat patenka į aplinkosaugininkų sąrašų viršūnes dėl užterštumo pesticidais.
Aplinkosaugos darbo grupė (angl. Environmental Working Group) jas nuolat įtraukia į pirmąją „nešvariųjų dešimtuko” sąrašo vietą, pranešdama, kad vienoje braškėje gali būti iki 23 skirtingų pesticidų likučių.
Dėl minkštos, akytos odelės ir auginimo sąlygų arti žemės braškės yra ypač pažeidžiamos kenkėjų ir grybelių.
Tradiciniai augintojai naudoja daugybę fungicidų ir insekticidų per visą auginimo ciklą.
Šios cheminės medžiagos gali išlikti net po kruopštaus plovimo, o kai kurie tyrimai rodo, kad tik 68 proc. likučių pašalinama taikant standartinius plovimo būdus.
Obuoliai: Vaškinės dangos, kurios uždaro chemines medžiagas.
Po poliruota išore įprasti obuoliai slepia nerimą keliančią paslaptį: dėl užterštumo pesticidais jie užima antrąją vietą Aplinkosaugos darbo grupės sudarytame „nešvariųjų dešimtuke”.
Dauguma komercinių obuolių po derliaus nuėmimo padengiami sintetiniu vašku, kuris uždaro pesticidų likučius ir suteikia patrauklų blizgesį. Ši vaškinė danga labai atspari standartiniams plovimo būdams.
Atliekant bandymus tipiniuose prekybos centruose parduodamuose obuoliuose aptikta daug pesticidų junginių, įskaitant difenilaminą – Europos rinkose uždraustą cheminę medžiagą.
Vartotojai, norintys sumažinti cheminių medžiagų poveikį, turėtų rinktis ekologiškus obuolius, kruopščiai nuplauti vaisiams skirtais valikliais arba nulupti, nors pastarasis būdas pašalina naudingas maistines medžiagas, esančias obuolių odelėje.
Vynuogės: Likučių sankaupos, kurių nepavyksta pašalinti skalbiant
Nepaisant to, kad įprastos vynuogės yra saldžios ir maistingos, atliekant žemės ūkio tyrimus jos nuolat patenka tarp labiausiai pesticidais užterštų vaisių.
Ūkininkai, siekdami apsaugoti šiuos subtilius vaisius nuo kenkėjų ir ligų, auginimo sezono metu paprastai naudoja daugybę fungicidų ir insekticidų.
Su vynuogėmis susiduriama dėl jų susitelkusio augimo modelio ir plonos, pralaidžios odelės.
Pesticidų likučiai prilimpa prie vaškinių žiedų, dengiančių vaisius, o sisteminės cheminės medžiagos prasiskverbia pro odelę.
Standartinis plovimas pašalina paviršiaus užterštumą, bet negali pašalinti į vaisių vidų patekusių cheminių medžiagų.
Atlikus tyrimus paaiškėja, kad vynuogėse dažnai būna kelių pesticidųlikučių – kartais viename mėginyje būna iki 15 skirtingų junginių.