Maisto deriniai, kurie padvigubina naudą sveikatai

healthy food pairings boost

 

Tam tikri maisto produktų deriniai gali labai pagerinti maistinę vertę, kuri viršija kiekvieno maisto produkto atskirai teikiamą naudą. Geležies turtingi maisto produktai su vitaminu C padidina įsisavinimą iki 300 %. Ciberžolė su juodaisiais pipirais padidina kurkumino biologinį įsisavinamumą 2 000 %. Žalioji arbata su citrina padidina antioksidantų įsisavinimą penkis kartus. Sveiki riebalai leidžia tinkamai įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus. Probiotikai su prebiotikais optimizuoja žarnyno sveikatą. Šie strateginiai deriniai įprastus patiekalus paverčia maistingais turtais, įdėdami minimalias pastangas.

Reklama

Geležies turtingi maisto produktai + vitaminas C: Įsisavinimo gerinimas: geležies ir geležies vitaminų derinys.

Geležies turtingi maisto produktai + vitaminas C: absorbcijos gerinimas

Nors daugelis žmonių supranta, kaip svarbu vartoti daug geležies turinčius maisto produktus, jie gali nesuvokti, kad šių maisto produktų derinimas su vitaminu C labai pagerina geležies įsisavinimą.

Šis derinys ypač naudingas tiems, kurie maitinasi augalinės kilmės produktais, nes neheminė geležis iš augalinių šaltinių yra mažiau biologiškai įsisavinama nei heminė geležis iš gyvūninės kilmės produktų.

Reklama

Efektyviai tinka špinatų salotos su citrusinių vaisių padažu, lęšių sriuba su pomidorais arba pupelės su paprikomis.

Vitaminas C paverčia geležį į geriau įsisavinamą formą ir gali padidinti jos įsisavinimo greitį iki 300 %.

Kad šie deriniai būtų ypač naudingi, vartokite juos to paties valgio metu.

Reklama

Ciberžolė + juodieji pipirai: ciberžolė: maksimaliai padidinkite priešuždegiminę naudą

Ciberžolės ir juodųjų pipirų derinys yra viena iš labiausiai moksliškai patvirtintų maisto produktų sinergijų.

Ciberžolės sudėtyje yra kurkumino, kuris pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, tačiau žmogaus organizmas jį prastai įsisavina. Juoduosiuose pipiruose yra piperino, kuris slopina kurkumino metabolizmą kepenyse, todėl jis ilgiau išlieka kraujyje.

Tyrimai rodo, kad piperinas padidina kurkumino biologinį prieinamumą iki 2000 %.

Reklama

Kad nauda būtų kuo didesnė, mitybos specialistai rekomenduoja valgant derinti 1,25 ml maltų juodųjų pipirų su 5 ml ciberžolės. Šis derinys ypač naudingas sergantiesiems artritu, siekiantiems natūraliai sumažinti uždegimą.

Žalioji arbata + citrina: Antioksidacinės galios didinimas

Žalioji arbata ir citrina kartu sukuria partnerystę, kuri labai pagerina katechinų, galingų antioksidantų junginių, esančių žaliojoje arbatoje, įsisavinimą organizme.

Tyrimai rodo, kad citrinų sultyse esantis vitaminas C neleidžia katechinams suirti žarnyne, todėl jų biologinis prieinamumas padidėja net penkis kartus. Šis derinys padeda neutralizuoti daugiau laisvųjų radikalų, todėl gali sumažinti oksidacinę ląstelių žalą.

Reklama

Rūgštinė citrinos prigimtis taip pat pagerina katechinų ekstrakciją ruošiant kavą.

Jei į žaliąją arbatą užplikysite vos šaukštelį šviežių citrinos sulčių po užvirimo ir šiek tiek atvėsinsite, išsaugosite katechinų ir vitamino C kiekį.

Sveikieji riebalai ir riebaluose tirpūs vitaminai: Vitaminai: puikūs partneriai

Vartojant maisto produktus, kuriuose gausu riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K, juos derinant su sveikaisiais riebalais sukuriama esminė sinergija, kuri maksimaliai padidina maistinę naudą.

Reklama

Šiems vitaminams reikia maistinių riebalų, kad jie būtų tinkamai įsisavinami žarnyne. Neturėdamas pakankamai riebalų, organizmas sunkiai įsisavina šias svarbias maistines medžiagas.

Kad maistinės medžiagos būtų idealiai įsisavinamos, derinkite vitamino A turinčias morkas su alyvuogių aliejumi, vitaminu D praturtintus maisto produktus su avokadais, vitamino E turinčius špinatus su riešutais arba vitamino K turinčius lapinius kopūstus su trupučiu riebių žuvų taukų.

Toks strateginis derinimas ne tik pagerina biologinį įsisavinimą, bet ir prisideda prie geresnės imuninės sistemos funkcijos, kaulų sveikatos, antioksidacinės apsaugos ir kraujo krešėjimo.

Reklama

Probiotikai ir prebiotikai: Žarnyno sveikatos svajonių komanda

Probiotikai + prebiotikai: Žarnyno sveikatos svajonių komanda

Sinergetinis probiotikų ir prebiotikų ryšys sukuria, mitybos specialistų nuomone, geriausią derinį idealiai žarnyno sveikatai užtikrinti.

Probiotikai – naudingos bakterijos, randamos fermentuotuose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte, kefyre ir raugintuose kopūstuose – sudaro naudingų mikroorganizmų kolonijas virškinamajame trakte.

Reklama

Tačiau šioms bakterijoms klestėti reikia degalų. Būtent čia praverčia prebiotikai.

Prebiotikai, kurių yra tokiuose maisto produktuose kaip česnakai, svogūnai, bananai ir šparagai, turi nevirškinamų skaidulų, kurios maitina probiotines bakterijas.

Vartojami kartu prebiotikai maitina probiotikus, didina jų kolonizaciją ir veiksmingumą.

Reklama

Ši simbiozė, vadinama „sinbiotikais”, optimizuoja virškinimo funkciją, stiprina imunitetą ir gali pagerinti psichinę sveikatą per žarnyno ir smegenų ašį.

Augaliniai baltymai ir papildomos aminorūgštys: visavertė mityba

Priešingai paplitusiai nuomonei, augalinė mityba gali užtikrinti visavertę baltyminę mitybą, kai strategiškai derinami papildomi maisto produktai. Taikant šią praktiką sukuriamas baltymų papildymas, kai du nepilnaverčiai baltymų šaltiniai susijungia į visavertį aminorūgščių profilį.

Klasikinis derinys yra ryžiai su pupelėmis, kurie suteikia visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis, kurių organizmas negali pasigaminti. Viso grūdo duona su riešutų sviestu sujungia grūdų ir ankštinių augalų baltymus ir užtikrina subalansuotą mitybą.

Reklama

Kiti veiksmingi deriniai: humusas su pita, lęšių sriuba su pilno grūdo duona ir quinoa su daržovėmis.

Šie deriniai garantuoja, kad vegetarai ir veganai gali veiksmingai patenkinti baltymų poreikį be gyvūninės kilmės produktų.

Kalcio šaltiniai + vitaminas D: stipresni kaulai

Ideali kaulų sveikata priklauso nuo kalcio turtingų maisto produktų ir vitamino D šaltinių sinergijos. Organizmas negali veiksmingai įsisavinti kalcio be pakankamo vitamino D kiekio, todėl susidaro partnerystė, būtina skeleto tvirtumui ir vientisumui.

Reklama

Pieno produktai su riebia žuvimi optimizuoja šį ryšį – jogurtas su lašiša sukuria kaulus palaikantį patiekalą.

Augalinės kilmės alternatyvos – praturtintas augalinis pienas, vartojamas su saulės spindulių veikiamais grybais. Net sūrį derinant su kiaušiniais užtikrinama ši naudinga sąveika.

Kad kalcis būtų maksimaliai įsisavinamas, jo suvartojimą paskirstykite per visą dieną, o vitamino D pakankamumą užtikrinkite tiek su maistu, tiek saulėje, ypač žiemos mėnesiais.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like