Šis nebrangus prieskonis degina riebalus greičiau nei bėgimas – tai įrodyta tyrimais

fat burning spice research proven

Kajeno pipirų sudėtyje yra kapsaicino, moksliškai įrodyto junginio, kuris padidina medžiagų apykaitos greitį iki 25 % po vartojimo. Tyrimai rodo, kad vartojant kajeno pipirus galima sudeginti kalorijų, prilygstančių 20 minučių bėgimo sesijai arba ėjimui 4,8 km/val. greičiu. Šis termogeninis poveikis pasireiškia suaktyvinus TRPV1 receptorius, todėl padidėja riebalų oksidacija ir energijos sąnaudos. Efektyvi dozė yra 1-2 arbatiniai šaukšteliai per dieną, o nauda padidėja kartu su papildomais ingredientais, tokiais kaip žalioji arbata ar juodieji pipirai. Išsamūs įrodymai atskleidžia netikėtus pritaikymus įvairiems gyvenimo būdams.

Mokslas apie kapsaicino riebalų deginimo savybes

Nors daugelis dietos papildų pateikia didingus teiginius be svarių įrodymų, kapsaicinas– junginys, atsakingas už aitriųjų paprikų aštrumą – sulaukė mokslininkų dėmesio dėl savo galimo poveikio medžiagų apykaitai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas suaktyvina simpatinę nervų sistemą, didina termogenezę ir riebalų oksidaciją. Šis junginys jungiasi su TRPV1 receptoriais, sukeldamas kaskadinį poveikį, kuris didina energijos sąnaudas ir lipidų apykaitą.

Tarptautiniame žurnale „International Journal of Obesity” paskelbti tyrimai parodė, kad kapsaicino vartojimas padidino energijos sąnaudas maždaug 209 kilodžauliais per dieną.

Be to, kapsaicinas veikia rudąjį riebalinį audinį, kuris degina kalorijas ir gamina šilumą, priešingai nei baltieji riebalai, kurie daugiausia kaupia energiją.

Reklama

Kaip kapsaicinas suaktyvina organizmo termogenezę

Kapsaicinas sukelia termogenezę per keletą biologinių mechanizmų, kurie veiksmingai paverčia sukauptą energiją į šilumą.

Šis junginys jungiasi prie TRPV1 receptorių, esančių visame organizme, ypač jutiminiuose neuronuose ir riebaliniame audinyje. Suaktyvėjus šiems receptoriams, prasideda kaskada, kuri padidina kalcio kiekį ląstelėse.

Padidėjęs kalcio kiekis signalizuoja mitochondrijoms, kad pagreitintų energijos apykaitą, ir kartu suaktyvina simpatinę nervų sistemą. Dėl to išsiskiria noradrenalinas, kuris prisijungia prie riebalų ląstelių beta adrenerginių receptorių.

Reklama

Dėl to rudajame riebaliniame audinyje stimuliuojamas atsijungimo baltymas UCP1 , sukuriantis kelią, kurio metu vietoj ATP gaminama šiluma, todėl padidėja kalorijų sąnaudos.

Klinikiniai tyrimai: Cayenne ir širdies ir kraujagyslių pratimų palyginimas

Keletas novatoriškų klinikinių tyrimų parodė, kad kajeno pipirai pasižymi nepaprastu gebėjimu padidinti medžiagų apykaitos greitį, kuris prilygsta vidutinio sunkumo širdies ir kraujagyslių pratimams.

Žurnale „Journal of Nutritional Science and Vitaminology” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad žmonėms, vartojusiems kajeno pipirų, iki 30 minučių po vartojimo medžiagų apykaita pagreitėjo 25 %, t. y. panašiai kaip po 20 minučių bėgimo.

Reklama

Kito žurnale „International Journal of Obesity” išspausdinto tyrimo rezultatai parodė, kad vartojant kapsaicino, energijos sąnaudos prilygsta tokios pat trukmės ėjimui 4,8 km/val. greičiu.

Šie rezultatai rodo, kad kajeno pipirai gali būti alternatyvi medžiagų apykaitos skatinimo priemonė riboto judrumo ar fizinio aktyvumo asmenims.

Praktiniai būdai, kaip įtraukti kajeno pipirus į savo mitybą

Kajeno pipirų įtraukimas į kasdienį maistą suteikia daug praktinių galimybių tiems, kurie siekia jų naudos medžiagų apykaitai. Miltelių pavidalo prieskonių galima pabarstyti ant kiaušinių, sriubų ar salotų ir iš karto įtraukti į maistą.

Reklama

Jautriems karščiui kapsaicino papildai yra patogi alternatyva. Rytais galima gerti kajeno pipirais pagardintą vandenį su citrina, o kulinarai gali pasigaminti aštrių padažų ar marinatų.

Rekomenduojamas paros kiekis medžiagų apykaitai užtikrinti yra nuo 1,25 iki 2,5 g, kurį lengva paskirstyti keliems valgymams.

Kajenas naudingas net gėrimams, įskaitant kokteilius, arbatas ir kavą, tačiau saikingai, kad išvengtumėte virškinimo diskomforto.

Reklama

Rekomenduojamos dozės maksimaliai medžiagų apykaitos naudai gauti

Nors ankstesniame skyriuje buvo aprašyti įvairūs kajeno paprikos įtraukimo į kasdienį vartojimą būdai, siekiantiems idealaus riebalų deginimo poveikio būtina nustatyti tikslius kiekius.

Tyrimai rodo, kad 1-2 arbatiniai šaukšteliai (2-4 g) kajeno pipirų per dieną suteikia puikią termogeninę naudą. Pradedantiesiems, pradedant nuo 1/4 arbatinio šaukštelio ir palaipsniui didinant, išvengiama virškinimo diskomforto.

Kapsulėse paprastai būna 30-120 mg kapsaicino, o dauguma tyrimų rodo, kad medžiagų apykaitos naudą duoda 60-80 mg kapsaicino, vartojamo prieš valgį.

Reklama

Kad dozė būtų maksimaliai veiksminga, padalijus dienos dozę trims valgymams, medžiagų apykaita pagerėja visą dieną, o ne suvartojus visą dozę iš karto.

Galimas šalutinis poveikis ir kas turėtų būti atsargūs

Galimas šalutinis poveikis ir kas turėtų būti atsargūs

Nepaisant įspūdingų riebalų deginimo savybių, kajeno pipirų vartojimas kai kuriems asmenims gali sukelti nepageidaujamų reakcijų. Asmenys, turintys virškinamojo trakto sutrikimų, pavyzdžiui, opų, rūgšties refliukso ar IBS, turėtų riboti jų vartojimą, nes kapsaicinas gali sustiprinti simptomus ir sukelti virškinimo diskomfortą.

Reklama

Nėščios moterys, krūtimi maitinančios motinos ir asmenys, vartojantys kraujo krešėjimą mažinančius vaistus, prieš pradėdami vartoti kajeno pipirų, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Žmonėms, alergiškiems naktižiedėms daržovėms, gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos.

Kajenas taip pat gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, įskaitant AKF inhibitorius ir aspiriną.

Reklama

Asmenys, turintys žemą kraujospūdį, turėtų būti atsargūs, nes kajeno pipirai gali dar labiau sumažinti kraujospūdį.

Kajeno pipirmėčių derinimas su kitomis natūraliomis medžiagų apykaitą skatinančiomis medžiagomis

Kajeno pipirų riebalų deginimo potencialas padaugėja, kai jie derinami su papildomais natūraliais medžiagų apykaitos stimuliatoriais.

Tyrimai rodo, kad Kajeno pipirai ir žaliosios arbatos ekstraktas sukuria sinergetinį efektą, kuris padidina termogenezę labiau nei kiekviena iš šių medžiagų atskirai.

Reklama

Imbieras yra dar vienas galingas derinys, nes jo sudėtyje esantys imbierolio junginiai palaiko kajeno spindulių poveikį medžiagų apykaitai ir kartu yra naudingi virškinimui.

Juoduosiuose pipiruose yra piperino, kuris pagerina kajeno pipirų kapsaicino biologinį prieinamumą.

Siekiant didžiausio veiksmingumo, mitybos specialistai rekomenduoja naudoti cinamoną, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, ir MCT aliejų, kuris suteikia lengvai prieinamos energijos, o kartu su kajeno pipirais palaiko riebalų oksidaciją.

Reklama

Tikri žmonės, tikri rezultatai: Sėkmės istorijos ir atsiliepimai

Tikri žmonės, tikri rezultatai: Sėkmės istorijos ir atsiliepimai

Daugelis žmonių, įtraukę kajeno pipirus į savo kasdienybę, pranešė apie reikšmingus svorio metimo rezultatus.

Sarah T. iš Kolorado per aštuonias savaites numetė 5,4 kg, į rytinį kokteilį įmaišydama kajeno pipirų ir nekeisdama fizinio aktyvumo įpročių.

Reklama

42 metų biuro darbuotojas Markas D. pranešė, kad per tris mėnesius, du kartus per dieną vartojęs kajeno paprikos kapsules, jo svoris sumažėjo 6,8 kg. Jis pastebėjo padidėjusią energiją ir sumažėjusį potraukį maistui.

Fitneso entuziastė Jenna M. pastebėjo, kad kajeno papildo vartojimas pagerino medžiagų apykaitą ir padėjo jai per šešias savaites įveikti svorio metimo plokščiakalnį bei pasiekti varžybų tikslus.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like