Penki iš pažiūros dietiniai maisto produktai, kurie gali trukdyti numesti svorio, yra dirbtiniai saldikliai, neriebus jogurtas, dietiniai gazuoti gėrimai, perdirbti produktai be glitimo ir ryžių pyragėliai. Nepaisant mažo kaloringumo, šie produktai gali sutrikdyti medžiagų apykaitą, padidinti insulino kiekį, padidinti potraukį maistui ir skatinti uždegimus. Dirbtiniai saldikliai gali pakeisti žarnyno bakterijas, o neriebiuose produktuose dažnai būna pridėtinio cukraus. Dietiniai gazuoti gėrimai gali paskatinti kompensacinį persivalgymą, o glitimo pakaitalai be glitimo ir ryžių pyragėliai gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Supratimas apie šiuos medžiagų apykaitos trikdžius atskleidžia, kodėl vien kalorijų skaičiavimas dažnai būna nepakankamas.
Dirbtiniai saldikliai: Nulinio kaloringumo medžiagų apykaitos trikdytojai
Nors dirbtiniai saldikliai parduodami kaip pagalbinės svorio metimo priemonės, iš tikrųjų jie gali prisidėti prie medžiagų apykaitos sutrikimų. Tyrimai rodo, kad šios nekaloringos medžiagos gali pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, o tai gali lemti gliukozės netoleravimą ir atsparumą insulinui– sąlygas, skatinančias riebalų kaupimąsi.
Žurnaluose „Nature” ir „PLOS ONE” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad reguliariai vartojant sukralozę, aspartamą ir sachariną padidėja juosmens apimtis ir KMI.
Dirbtiniai saldikliai gali sustiprinti potraukį cukrui, nes pernelyg stimuliuoja skonio receptorius, sutrikdyti su alkiu ir sotumu susijusius hormoninius signalus ir priversti organizmą tikėtis kalorijų, kurių taip ir nesulaukia.
Be to, dėl intensyvaus saldumo – dažnai šimtus kartų saldesnio už cukrų – gali sumažėti skonio receptorių jautrumas natūraliai saldžiam maistui, pavyzdžiui, vaisiams, todėl vartotojai gali rinktis kaloringesnius perdirbtus produktus.
Mažo riebumo jogurtas: Jogurtas: paslėptas cukrus ir uždegiminis poveikis
Mažai riebalų turinčiuose jogurto produktuose, nepaisant į sveikatą orientuotos rinkodaros, dažnai būna gerokai daugiau cukraus nei pilno riebumo produktuose.
Gamintojai dažnai prideda papildomų cukrų, kad kompensuotų skonį, prarastą pašalinus riebalus, todėl viename produkte gali būti iki 25 g pridėtinio cukraus.
Šie paslėpti cukrūs padidina insulino kiekį ir gali sukelti uždegimines organizmo reakcijas. Tyrimai rodo, kad šis uždegimas gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir apsunkinti svorio metimo pastangas.
Be to, dėl to, kad nėra sotinančių riebalų, vartotojai gali greičiau pajusti alkį suvalgę mažai riebalų turinčių produktų.
Europos klinikinės mitybos žurnale (European Journal of Clinical Nutrition) paskelbti tyrimai rodo, kad neriebių pieno produktų vartojimas iš tikrųjų yra susijęs su mažesniu nutukimu, palyginti su neriebiais alternatyviais produktais.
Tai prieštarauja tradicinei mitybos išminčiai, dešimtmečius propagavusiai neriebų pieną.
Dietiniai gazuoti gėrimai ir gėrimai be cukraus: Insulino reakcijos spąstai
Dietiniai gazuoti gėrimai ir kiti gėrimai be cukraus yra dar viena maisto produktų, kurie gali netikėtai sutrukdyti svorio metimo pastangoms, kategorija. Nors šiuose gėrimuose nėra kalorijų, dėl dirbtinių saldiklių, tokių kaip aspartamas ir sukralozė, šie gėrimai gali sukelti insulino reakciją, panašią į įprasto cukraus reakciją.
Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, o tai gali lemti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos pokyčius. Tyrimais nustatyta, kad reguliarus dietinių gazuotų gėrimų vartojimas siejamas su padidėjusia juosmens apimtimi ir didesne metabolinio sindromo rizika.
Saldus skonis be kalorijų taip pat gali suklaidinti natūralius organizmo alkio ir sotumo mechanizmus.
Be to, psichologinis „dietinių” produktų vartojimo poveikis gali lemti kompensacinį persivalgymą, nes vartotojai, pasirinkę nulinio kaloringumo gėrimą, jaučiasi pateisinami valgydami daugiau. Šis neurologinis atlygio būdas mažina kalorijų trūkumą, būtiną tvariam svorio mažinimui.
Perdirbti produktai be glitimo: Mažai kalorijų, bet mažai maistinių medžiagų
Perdirbti produktai be glitimo išpopuliarėjo kaip iš pažiūros sveikesnės alternatyvos svoriui reguliuoti, tačiau daugelyje komercinių variantų yra paslėptų kliūčių, trukdančių veiksmingai numesti svorio.
Šiuose produktuose kvietiniai miltai dažnai pakeičiami rafinuotu krakmolu, pavyzdžiui, ryžiais, bulvėmis ar tapioka, kurie gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje šuolį, panašų į tą, kurį sukelia tradiciniai rafinuoti angliavandeniai.
Nepaisant etikečių „be”, šiuose gaminiuose dažnai būna papildomų riebalų, cukraus ir druskos, kad būtų kompensuoti tekstūros ir skonio skirtumai.
Tyrimai rodo, kad perdirbti maisto produktai be glitimo paprastai turi mažiau maistinių medžiagų, skaidulinių medžiagų ir daugiau kalorijų nei įprasti maisto produktai.
Be to, dėl mažo baltymų kiekio juose nepavyksta veiksmingai suaktyvinti sotumo mechanizmų, todėl gali padidėti bendras suvartojamų produktų kiekis.
Norint tvariai reguliuoti svorį, vartotojams, ieškantiems produktų be glitimo, būtų naudinga orientuotis į natūraliai be glitimo pagamintus sveikus maisto produktus, o ne į perdirbtas alternatyvas.
Ryžių pyragėliai ir neriebūs užkandžiai: Cukraus kiekio kraujyje kalneliai
Nors ryžių pyragėliai ir neriebūs užkandžiai reklamuojami kaip dietinės alternatyvos, jie dažnai žlugdo svorio metimo pastangas, nes sukelia didelius cukraus kiekio kraujyje svyravimus.
Šiuose produktuose paprastai būna rafinuotų angliavandenių su minimaliu kiekiu skaidulų ar baltymų, todėl jie greitai virškinami, o gliukozės kiekis kraujyje smarkiai padidėja.
Kai cukraus kiekis kraujyje neišvengiamai krenta, organizmas per anksti praneša apie alkį, dėl to padidėja potraukis maistui ir galimas persivalgymas.
Be to, daugelis neriebių produktų prarastą skonį kompensuoja papildomu cukrumi ir natriu, taip dar labiau sumažindami savo maistinę vertę.
Žurnale „European Journal of Clinical Nutrition” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad daug glikemijos turintys maisto produktai, tokie kaip ryžių pyragėliai, ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui, todėl vis sunkiau kontroliuoti svorį.
Siekdami tvaraus svorio metimo, vartotojai turėtų teikti pirmenybę užkandžiams, kuriuose yra skaidulų, baltymų ir sveikų riebalų, skatinančių sotumą ir stabilizuojančių gliukozės kiekį kraujyje visą dieną.