Penki geriausi pieno pakaitalai teikia skirtingą naudą skirtingiems poreikiams. Migdolų pienas padeda reguliuoti svorį. Avižų pienas suteikia kreminę tekstūrą, idealiai tinkančią kavos gėrimams. Kokosų piene yra medžiagų apykaitą skatinančių MCT ir atogrąžų skonio. Sojų pienas atitinka pieno produktų baltymų kiekį ir širdžiai naudingus izoflavonus. Ryžių pienas yra švelnus pasirinkimas alergiškiems žmonėms. Kiekviena alternatyva atitinka specifinius mitybos reikalavimus, sveikatos būklę ir skonio pomėgius, kurie gali turėti didelės įtakos bendrai savijautai.
Migdolų pienas: mažo kaloringumo alternatyva svoriui reguliuoti
Migdolų pienas yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie siekia efektyviai kontroliuoti savo svorį. Viename puodelyje yra apie 30-40 kalorijų, t. y. gerokai mažiau nei karvės piene – 150 kalorijų.
Šioje augalinės kilmės alternatyvoje nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų, todėl ji nekenkia širdžiai. Dauguma komercinių rūšių yra praturtintos kalciu ir vitaminu D, taip išsprendžiant mitybos problemas, kurios gali kilti keičiant pieno produktus.
Švelnus, šiek tiek riešutų skonis puikiai tinka kokteiliams, kavai ir dribsniams. Tačiau vartotojai turėtų rinktis nesaldintas versijas, nes aromatizuotose rūšyse gali būti pridėtinio cukraus, kuris prieštarauja svorio valdymo tikslams.
Avižų pienas: kreminis pasirinkimas baristų gaminamiems kokybiškiems gėrimams
Kodėl avižų pienas sparčiai išpopuliarėjo kavinėse visame pasaulyje? Dėl kreminės tekstūros ir neutralaus skonio jis idealiai tinka espreso gėrimams.
Kitaip nei kiti augaliniai pieno produktai, avižų pienas kaitinant neišsiskiria ir sukuria mikropeną, prilygstančią pieno pienui.
Avižų piene yra daugiau baltymų nei migdolų piene, be to, jame yra naudingų beta gliukanų, palaikančių širdies sveikatą.
Jame natūraliai nėra laktozės ir riešutų, todėl jis prieinamas tiems, kurie yra jautrūs įvairiems maisto produktams.
Tačiau komercinėse rūšyse dažnai būna pridėtinių aliejų ir cukraus, todėl sveikata besirūpinantiems vartotojams, ieškantiems šios baristų mėgstamos alternatyvos privalumų, svarbu skaityti etiketes.
Kokosų pienas: atogrąžų alternatyva su sveikais riebalais
Kokosų pienas pasižymi išskirtiniu atogrąžų skoniu, o jo maistinė vertė lemia, kad jis yra populiari pieno alternatyva. Iš subrendusių kokosų minkštimo gaunamame piene yra vidutinės grandinės trigliceridų (MCT), kurie palaiko medžiagų apykaitą ir smegenų veiklą.
Šį pieno pakaitalą galima naudoti tiek saldžiai, tiek pikantiškai. Jis puikiai tinka kariui, kokteiliams ir desertams, nes suteikia sodrumo be pieno produktų sunkumo.
Tačiau vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į didesnį kalorijų ir sočiųjų riebalų kiekį, palyginti su kitais augaliniais pieno produktais.
Alergiški medžių riešutams asmenys paprastai gali saugiai vartoti kokosų pieną, nes kokosai priskiriami kaulavaisiams, o ne tikriesiems riešutams.
Sojų pienas: baltymų kupinas augalinės kilmės pienas
Tarp pieno alternatyvų sojų pienas išsiskiria savo maistingumu, nes jo baltymai beveik prilygsta karvės pienui – maždaug 7-8 gramai puodelyje. Šiame augalinės kilmės produkte yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, todėl jis yra visavertis baltymų šaltinis.
Sojų pienas labai naudingas sveikatai, įskaitant cholesterolio kiekį kraujyje mažinančius izoflavonus, kurie gali sumažinti širdies ligų riziką ir palaikyti kaulų sveikatą. Daugelis rūšių yra praturtintos kalciu, vitaminu D ir vitaminu B12, kad atitiktų pieno pieno maistinių medžiagų profilį.
Alergiški sojai arba sergantys skydliaukės ligomis prieš vartojimą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes sojos junginiai gali sąveikauti su tam tikrais vaistais.
Ryžių pienas: švelnus pasirinkimas alergiškam organizmui
Ryžių pienas yra hipoalerginė alternatyva tiems, kurie netoleruoja sojos ar pieno produktų. Šiame augalinės kilmės piene, pagamintame iš ryžių ir vandens, natūraliai nėra laktozės, sojos ir riešutų, todėl jis tinka asmenims, jautriems įvairiems maisto produktams.
Nors ryžių piene yra mažiau baltymų nei kituose alternatyviuose produktuose, jis pasižymi natūraliai saldžiu skoniu be pridėtinių cukrų. Jo plona, vandeninga konsistencija puikiai tinka pusryčių dribsniams, kepiniams ir lengviems padažams gaminti.
Kai kurie prekių ženklai ryžių pieną praturtina kalciu ir vitaminais D bei B12, kad padidintų jo maistinę vertę. Tačiau vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į didesnį angliavandenių kiekį, palyginti su kitais pieno pakaitalais.