30 dienų be cukraus: kaip jūsų kūnas pasikeis po pirmosios savaitės

body transformation post sugar

Po pirmosios savaitės be cukraus organizmas smarkiai pasikeičia. Gliukozės kiekis kraujyje stabilizuojasi, sumažėja potraukis, nes pagerėja jautrumas insulinui. Energijos lygis tampa pastovesnis, be tipiškų cukraus kritimų. Kognityvinės funkcijos tampa aštresnės, sumažėja smegenų migla ir pagerėja koncentracija. Atsiranda pirmieji uždegimo mažėjimo požymiai, o oda pradeda švarėti. Pagerėja virškinimo sistemos sveikata, sumažėja pilvo pūtimas. Šie pradiniai privalumai yra tik nuodugnios fiziologinės transformacijos pradžia.

Stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje ir sumažėja potraukis

Cukraus kiekis kraujyje stabilizuojasi, o potraukis išnyksta

Reklama

Gliukozės kiekis kraujyje pastebimai pasikeičia, kai iš mitybos raciono pašalinamas cukrus. Per pirmąją savaitę organizmas persiorientuoja nuo greitų cukraus šuolių prie tvaresnių energijos šaltinių. Dėl šios medžiagų apykaitos adaptacijos cukraus kiekis kraujyje per dieną svyruoja rečiau.

Pagerėjus jautrumui insulinui, 5-7 dienomis paprastai sumažėja potraukis saldumynams. Smegenų atlygio keliai pradeda persitvarkyti be nuolatinės cukraus stimuliacijos. Šis neurologinis prisitaikymas padeda sumažinti psichologinę priklausomybę nuo saldumynų.

Daugelis praneša, kad normalizavus gliukozės kiekį padidėja energijos stabilumas ir pagerėja koncentracija. Ši fiziologinė pusiausvyra yra svarbus gyvenimo be cukraus etapas.

Reklama

Energijos lygis pakyla be degimo ciklo

Atsisakydami cukraus, žmonės paprastai jau antrąją savaitę pajunta stulbinamą energijos pokyčių pokytį.

Organizmas nebepasikliauja greitais cukraus šuoliais, o efektyviai naudoja stabilesnius energijos šaltinius, pavyzdžiui, baltymus ir sveikus riebalus.

Be nuolatinių cukraus kiekio kraujyje svyravimų, energijos lygis išlieka pastovus visą dieną. Po pietų, kurie dažnai būna po daug angliavandenių turinčių pietų, pastebimai sumažėja.

Reklama

Be to, pagerėja miego kokybė, o tai prisideda prie didesnio budrumo dienos metu.

Ši medžiagų apykaitos adaptacija pašalina cukraus sukeltų pakilimų ciklą, po kurio seka nuosmukiai, sukeliantys potraukį dar saldesniems patiekalams.

Dauguma žmonių teigia, kad jaučiasi nuolat energingi, o ne patiria cukraus vartojimą lydintį „amerikietiškų kalnelių” efektą.

Reklama

Protinis aiškumas ir geresnis susikaupimas

Be energijos pagerėjimo, nustojus vartoti cukrų pradeda ryškėti ir kognityvinė nauda.

Stabilizavus gliukozės kiekį kraujyje, išsisklaido smegenų migla, todėl mąstymas tampa aštresnis ir pagerėja protinis apdorojimas.

Mokslininkai užfiksavo, kad jau po savaitės be pridėtinio cukraus pagerėjo darbinė atmintis, dėmesio koncentracija ir gebėjimas priimti sprendimus.

Reklama

Smegenys, kuriose nebėra cukraus pakilimo ir nuosmukio ciklų, efektyviau veikia naudodamos pastovius energijos šaltinius.

Daugelis žmonių praneša apie padidėjusį produktyvumą, geresnę koncentraciją atliekant sudėtingas užduotis ir kūrybiškesnius problemų sprendimo gebėjimus.

Šie kognityviniai patobulinimai atsiranda dėl sumažėjusio uždegimo nervų takuose ir optimizuotos neuromediatorių funkcijos – tai tiesioginiai cukraus žalingo poveikio smegenų chemijai pašalinimo rezultatai.

Reklama

Mažėja uždegimas visame kūne

Kelias savaites atsisakius cukraus beveik visose žmogaus organizmo sistemose sumažėja uždegimas.

Tyrimai rodo, kad cukraus vartojimas sukelia uždegimines reakcijas, ypač sąnarių, odos ir virškinimo audiniuose.

Kraujo tyrimuose paprastai nustatomas sumažėjęs C reaktyviojo baltymo ir interleukino-6 – sisteminio uždegimo rodiklių – kiekis.

Reklama

Sergantieji artritu dažnai praneša apie sumažėjusius sąnarių skausmus, o sergantieji odos ligomis, pavyzdžiui, akne ar psoriaze, pastebi akivaizdžius pagerėjimus.

Žarnyno mikrobiomas stabilizuojasi be cukraus, sumažėja žarnyno uždegimas ir pagerėja maistinių medžiagų įsisavinimas.

Šis kaskadinis poveikis apima ir širdies bei kraujagyslių sveikatą, nes uždegimas yra pagrindinis arterijų plokštelių susidarymo ir širdies ligų veiksnys.

Reklama

Pradeda keistis odos skaidrumas ir veido spalva

Maždaug po dviejų savaičių, kai nevartojate cukraus, paprastai atsiranda matomų odos kokybės pokyčių.

Sumažinus cukraus kiekį maiste, sumažėja insulino šuoliai, sukeliantys sebumo gamybą, todėl sumažėja aknės protrūkių ir oda mažiau riebaluojasi.

Glikacijos procesas, kurio metu cukraus molekulės pažeidžia kolageną, labai sulėtėja. Tai leidžia odai atkurti ir atstatyti savo struktūrinius baltymus, pagerina elastingumą ir sumažina smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą.

Reklama

Be to, dėl sumažėjusio uždegimo sumažėja paraudimas ir tampa tolygesnis odos atspalvis.

Daugelis žmonių praneša apie natūralų švytėjimą, pakeičiantį papilkėjusią odą, nes pagerėja kraujotaka ir odos ląstelės atsinaujina be cukraus sukelto oksidacinio streso.

Pagerėja virškinimo sistemos sveikata ir žarnyno pusiausvyra

Virškinimo sistemos harmonija tampa vis akivaizdesnė, kai nustojama vartoti cukrų. Antrąją savaitę paprastai sumažėja pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis, nes naudingosios žarnyno bakterijos klesti, nes nėra cukraus pertekliaus, kuris anksčiau maitino kenksmingus mikrobus.

Reklama

Išmatų judesiai normalizuojasi, daugelis teigia, kad išmatų judesiai reguliarūs, o išmatų konsistencija geresnė. Žarnyno gleivinė pradeda atsistatyti, todėl gali sumažėti žarnyno pralaidumas – būklė, susijusi su uždegiminėmis reakcijomis visame organizme.

Šis žarnyno mikrobiomo persitvarkymas prisideda prie geresnio maistinių medžiagų įsisavinimo ir stipresnės imuninės sistemos funkcijos, nes apie 70 % imuninių ląstelių yra virškinamajame trakte.

Gerėja miego kokybė ir nuotaikos reguliavimas

Cukraus šalinimo nauda neapsiriboja tik virškinimo sistemos gerove, bet ir miego bei emocinės gerovės sritimi. Tyrimai rodo, kad sumažinus suvartojamo cukraus kiekį gali pagerėti miego struktūra, nes sumažėja naktinių prabudimų ir padaugėja gilaus miego fazių.

Reklama

Maždaug po dviejų savaičių be cukraus daugelis žmonių praneša apie pastovesnį energijos lygį visą dieną, išvengdami popietinių nuosmukių, kurie būdingi cukraus kiekiui. Toks stabilizuotas gliukozės kiekis kraujyje daro tiesioginę įtaką neurotransmiterių funkcijai, todėl gali sumažėti nerimas ir nuotaikos svyravimai.

Tyrimai rodo, kad susilaikymo nuo cukraus metu smegenų atlygio keliai persitvarko, todėl pagerėja emocinis reguliavimas ir sumažėja dirglumas. Dėl šio neurocheminio balanso pasikeitimo pagerėja kognityvinių funkcijų aiškumas ir stabilios psichologinės būsenos.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like