3 kasdieniniai įpročiai, kurie palaipsniui griauna jūsų žarnyną – dauguma žmonių juos laiko sveikais

healthy habits gut destroying surprisingly

Naujausi tyrimai atskleidžia nerimą keliančią paradoksą sveikatingumo kultūroje. Keletas kasdienių įpročių, plačiai pripažįstami kaip sveikatą stiprinantys, ilgainiui gali pakenkti žarnyno mikrobiomams. Žmogaus virškinimo sistemoje gyvena trilijonai mikroorganizmų, kurie daro įtaką viskam – nuo imuninės sistemos funkcionavimo iki psichinės sveikatos. Tačiau įprasti veiksmai, dažnai atliekami su geriausiais ketinimais, gali sutrikdyti šią trapią ekosistemą. Supratimas apie šias prieštaringas grėsmes leidžia žmonėms priimti pagrįstus sprendimus dėl savo įpročių ir potencialiai išvengti ilgalaikių virškinimo pasekmių.

Pernelyg dažnas rankų dezinfekavimo priemonių ir antibakterinių produktų naudojimas

Dažnai žmonės kaip pirmąją gynybos priemonę nuo bakterijų naudoja rankų dezinfekavimo priemones ir antibakterinius produktus. Nors šie produktai veiksmingai naikina kenksmingus patogenus, jie tuo pačiu sunaikina naudingas bakterijas, kurios yra būtinos žarnyno sveikatai.

Pernelyg dažnas naudojimas sutrikdo mikrobiomos pusiausvyrą tiek ant odos paviršiaus, tiek viduje, kai liekanos cheminių medžiagų patenka į organizmą. Kad žarnyno ekosistema veiktų idealiai, jai reikalingos įvairios bakterijos, o antimikrobiniai produktai neskiria naudingų ir kenksmingų mikroorganizmų.

Tyrimai rodo, kad saikingas sąlytis su aplinkos bakterijomis stiprina imuninę reakciją. Vietoj nuolatinio dezinfekavimo ekspertai rekomenduoja prireikus plauti rankas įprastu muilu ir leisti natūraliai kolonizuotis bakterijoms, kad būtų palaikoma virškinimo sveikata ir imuninė funkcija.

Per daug šarminio arba „detoksikuojančio“ vandens vartojimas

Dėl didėjančios šarminio ir „detoksikuojančio“ vandens vartojimo tendencijos susiformavo klaidingos nuomonės apie jo naudą virškinimo sveikatai. Nors šis specialusis vanduo parduodamas kaip žarnyno gydymo priemonė, jis iš tiesų gali sutrikdyti natūralią skrandžio rūgštinę aplinką, kuri yra būtina tinkamai virškinimui ir apsaugai nuo patogenų.

Mūsų virškinimo sistema palaiko tam tikrą pH lygį skirtingose srityse, kad fermentai galėtų veikti optimaliai. Nuolatinis gėrimas labai šarminio vandens gali neutralizuoti skrandžio rūgštį, dėl to maistas gali būti netinkamai skaidomas ir maistinės medžiagos gali būti blogai įsisavinamos.

Daugumai žmonių reguliariai filtruotas vanduo išlieka sveikiausias pasirinkimas žarnyno funkcionavimui ir bendram hidratavimui. Asmenys, turintys specifinių sveikatos sutrikimų, prieš pradėdami taikyti specializuotas vandens vartojimo programas, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais.

Pernelyg didelis žalių daržovių ir žalumynų vartojimas

Nors daugelis žmonių dėl žarnyno sveikatos pereina nuo madingų vandenų prie žalios daržovių vartojimo, šis mitybos pasirinkimas, jei yra pernelyg ekstremalus, gali paradoksaliu būdu pakenkti virškinimo sveikatai.

Žalios daržovės turi pluoštines ląstelių sieneles, kurias žmogaus virškinimo sistema sunkiai skaido. Per didelis jų vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susikaupimą ir diskomfortą, ypač tiems, kurie turi jautrią virškinimo sistemą arba kenčia nuo tokių ligų kaip dirgliosios žarnos sindromas.

Neskaidomos žaliųjų daržovių skaidulos, vartojamos dideliais kiekiais, gali dirginti žarnyno gleivinę. Siekiant užtikrinti idealią virškinimą, ekspertai rekomenduoja subalansuoti žalias daržoves su virtomis daržovėmis, kurios skaido celiuliozę, padidina maistinių medžiagų prieinamumą ir sumažina virškinimo naštą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video