Kelionės lėktuvu kelia unikalių iššūkių virškinimo sistemai. Kabinos slėgio pokyčiai, dehidratacija ir ribotas judėjimas gali paversti įprastai nekenksmingą maistą nepatogumų šaltiniu 9144 metrų (30 000 pėdų) aukštyje. „24 valandų taisyklė“ siūlo strateginį požiūrį į mitybą prieš skrydį, kuris sumažina virškinimo sutrikimus kelionės metu. Atlikdami tam tikrus mitybos pakeitimus prieš įlaipinimą, keleiviai gali žymiai sumažinti pilvo pūtimą, poreikį eiti į tualetą ir bendrą diskomfortą. Mokslas, susijęs su aukščiui tinkama mityba, atskleidžia, kodėl laikas ir maisto pasirinkimas yra svarbūs norint kelionę padaryti patogesnę.
Kodėl svarbu rinktis lėktuvo maistą: virškinimo aukštyje mokslas
Nors keliautojai dažnai daug dėmesio skiria tinkamam bagažo pakavimui, maistas, suvartojamas prieš skrydį, nusipelno ne mažiau dėmesio, nes jis turi didelę įtaką komfortui skrydžio metu. Salono sąlygos sudaro puikias sąlygas virškinimo sutrikimams: sumažėjęs slėgis sukelia žarnyno dujų padidėjimą 25 %, o mažas drėgnumas ir lengvas hipoksija sulėtina skrandžio ištuštėjimą. Fiziologiniai padariniai apima pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ir virškinimo sutrikimus.
Šie su aukštuoju aukščiu susiję pokyčiai paverčia paprastai nekenksmingus maisto produktus potencialiais nepatogumų šaltiniais. Maisto produktai, kuriuose yra daug natrio, riebalų arba dujų susidarymą skatinančių medžiagų, šias problemas dar labiau paaštrina, o alkoholis ir kofeinas didina dehidrataciją ir dirgina virškinimo traktą.
24 valandų prieš skrydį mitybos strategija virškinimo komfortui užtikrinti
Norint paruošti virškinimo sistemą skrydžiui, strateginis mitybos planas per 24 valandas prieš skrydį gali žymiai sumažinti diskomfortą ir pagerinti bendrą kelionės patirtį.
Keliautojai turėtų vartoti mažai likučių paliekančius, lengvai virškinamus maisto produktus, pavyzdžiui, baltuosius ryžius ir paprastą vištieną, kad sumažintų dujų susidarymą dėl kabinos slėgio. Valgydami subalansuotas porcijas kas 3–4 valandas, derindami lėtai įsisavinamus angliavandenius su liesomis baltymais, palaikysite pastovų cukraus kiekį kraujyje ir neapkrausite virškinimo sistemos.
Svarbiausia, vengti dujų susidarymą skatinančių maisto produktų, tokių kaip kryžmažiedžiai daržovės, ankštiniai ir gazuoti gėrimai. Riboti natrio, riebaus maisto ir aštrių patiekalų, kurie sustiprina dehidrataciją ir refliuksą, vartojimą. Gerkite daug skysčių ir valgykite kalio turinčių maisto produktų, kad palaikytumėte elektrolitų pusiausvyrą.
Geriausi baltymų šaltiniai, kurie nesukels pilvo pūtimo skrydžio metu
Tinkamų baltymų šaltinių pasirinkimas tampa būtinas keliautojams, siekiantiems sumažinti virškinimo sutrikimus skrydžio metu.
Mažai riebalų turintys produktai, tokie kaip be odos kalakutiena, grilyje kepta vištienos krūtinėlė ir kietas tofu, vienoje porcijoje suteikia 20–30 g baltymų, o kartu sulėtina virškinimą ir nesukelia dujų susidarymo.
Lengvai virškinami jūros gėrybės, pavyzdžiui, lašiša ar menkė, suteikia 20–25 g baltymų su naudingais omega-3 riebalų rūgštimis ir mažesnę pilvo pūtimo riziką nei ankštiniai.
Užkandžiams tinka vieno ingrediento produktai, pavyzdžiui, kietai virti kiaušiniai arba paprastas graikiškas jogurtas, kurie suteikia 10–15 g baltymų be papildomų ingredientų, sukeliančių pilvo pūtimą.
Venkite pupelių, lęšių ir nesusmulkintų sojos produktų per 24 valandas iki skrydžio, nes jų fermentuojamos sudedamosios dalys žymiai padidina dujų susidarymą žarnyne.
Hidratacijos herojai: ką gerti prieš skrydį, jo metu ir po jo
Tinkamas hidratacijos lygis yra pagrindinis patogaus skrydžio elementas, kurį dažnai pamiršta keleiviai, susitelkę į bagažo pakavimą ir tvarkaraščio planavimą.
Pradėkite hidratacijos pasirengimą 24 valandos prieš skrydį, išgerdami papildomai 0,5–1,0 l vandens. Skrydžio metu gerkite maždaug 250 ml kas valandą, o ne didelius kiekius iš karto.
Vartokite elektrolitais turtingus skysčius, pavyzdžiui, kokosų vandenį, kartu su paprastu vandeniu, kad papildytumėte organizmą būtinais mineralais. Venkite alkoholio ir ribokite kofeino vartojimą prieš kelionę ir jos metu; jei geriate kavą, kiekvieną puodelį kavos išgerkite su lygiu kiekiu vandens.
Po nusileidimo tęskite rehidrataciją vandeniu ir kalio turinčiais produktais, siekdami išgerti 1–1,5 l per 4–6 valandas, kad kompensuotumėte skrydžio metu prarastą skysčių kiekį.
Maisto produktai, kurie sukelia virškinimo sutrikimus 30 000 pėdų aukštyje
Kelionės lėktuvu sukelia virškinimo sutrikimus, nes sumažėjęs kabinos slėgis sustiprina įprastus virškinimo procesus taip, kaip keliautojai retai kada numato.
Didelio ląstelienos kiekio kryžmažiedžių daržovės ir pupelės aukštyje gali padidinti dujų kiekį skrandyje 20–25 %. Panašiai, gazuoti gėrimai į organizmą įleidžia papildomą CO2, kuris skrydžio metu išsiplečia, didindamas raugulį ir spaudimą.
Fermentuojami angliavandeniai ir dirbtiniai saldikliai be cukraus produktuose maitina žarnyno bakterijas, dažnai sukeliančias pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą. Labai sūrus perdirbtas maistas sustiprina dehidrataciją, skysčių susikaupimą ir vidurių užkietėjimą.
Didelės riebalų ar aštrių patiekalų porcijos sulėtina skrandžio ištuštėjimą, didina refliukso riziką ir jautrumą skrydžio metu pasireiškiančiam virškinimo sutrikimui ir rėmu
Išmintingas užkandžiavimas: nešiojamosios galimybės prieš skrydį ir lėktuve
Nors svarbu žinoti, kokių maisto produktų reikėtų vengti prieš skrydį, kruopščiai paruoštos kelionei tinkamos užkandėlės gali žymiai pagerinti skrydžio patirtį.
Įsidėkite 1–2 porcijas liesos baltymų su viso grūdo krekerių, kad stabilizuotumėte cukraus kiekį kraujyje ir slopintumėte apetitą kelioms valandoms. Įtraukite nedidelę porciją nesūdyti riešutų arba riešutų sviesto, kad gautumėte sveikų riebalų ir magnio. Mažai ląstelienos turintys vaisiai, tokie kaip bananai ar melionai, suteikia kalio, nesukeldami pilvo pūtimo.
Turėkite su savimi imbierinius saldainius arba kristalizuotą imbierą, kad galėtumėte kovoti su pykinimu, ir mėtų pastiles, jei sutrinka virškinimas. Venkite riebaus, aštraus, daug natrio turinčio maisto arba gazuotų gėrimų, kurie skatina dehidrataciją ir virškinimo sutrikimus. Vietoj to, kelionėje teikite pirmenybę vandeniui ir elektrolitams.
Atkūrimas po nusileidimo: virškinimo sistemos atstatymas po kelionės
Nusileidimas po skrydžio žymi kito svarbaus virškinimo sistemos sveikatos etapo pradžią: atsigavimą.
Per 2–4 valandas po nusileidimo suvalgykite nedidelį baltymų turtingą užkandį su mažai ląstelienos turinčiais angliavandeniais, kad stabilizuotumėte cukraus kiekį kraujyje. Sąmoningai rehidratuokitės išgerdami 500–750 ml vandens ir, jei reikia, elektrolitų.
Pirmąsias 24 valandas sutelkite dėmesį į lengvai virškinamus, priešuždegiminius maisto produktus, pavyzdžiui, garuotas daržoves, sultinius ir virtą baltą ryžį. Venkite sunkaus, riebaus, aštraus ar didelio FODMAP kiekio maisto, kad sumažintumėte pilvo pūtimą ir diskomfortą, kurį sukelia likęs kabinos slėgio poveikis.
Palaipsniui vėl pradėkite vartoti skaidulas ir probiotikus, suvartodami vieną porciją fermentuotų pieno produktų ir nedideles tirpių skaidulų porcijas, kad padėtumėte atkurti mikrobiomą.