2 ingredientai ir mikrobangų krosnelė – ir „Paukčių pienas” paruoštas: išplakta per 7 minutes, skonis pranoko lūkesčius

Švelnus, orus desertas iš kiaušinių baltymų – lengviausias būdas pasigaminti skanumyną

Norisi kažko saldaus, bet nenorisi stovėti prie viryklės valandas? Turime puikią idėją – paprastą, bet nuostabiai švelnų desertą, kurį galima paruošti tik iš dviejų pagrindinių ingredientų. Nereikia jokių sudėtingų įgūdžių ar brangių produktų – tik kiaušinių baltymai, cukrus ir kelios minutės darbo.

Šis desertas primena žinomą „Paukščių pieną” savo lengvumu ir tekstūra, tačiau paruošiamas nepalyginamai greičiau ir paprasčiau. Burnoje tirpstantis, švelnus kaip debesėlis – tai tobulas sprendimas staigiai užklupusiems svečiams ar tiesiog sau kaip greitas užkandis prie kavos.

Ingredientai

Pagrindiniam desertui:

  • 4 kiaušinių baltymai (kiaušiniai turi būti šalti)
  • 4 šaukštai cukraus (apie 80-100 g)
  • Žiupsnelis druskos
  • Vanilės cukrus ar vanilinis ekstraktas (pagal pageidavimą)

Papuošimui (nebūtina):

  • 30-50 g tamsaus šokolado
  • Kokosų drožlės, pistacijų trupin arba šviežios uogos

Gaminimo būdas

1. Baltymų paruošimas

Pirmiausia atskirkite baltymus nuo trynių. Labai svarbu: dubenyje neturi patekti nė lašelio tryni ar riebalų – kitaip baltymai nesiplaks į stabilias putas.

Patarimas: Trynius išsaugokite – jie puikiai tiks omletui, naminiam majonezui ar tortų kremui.

2. Plakimo sėkmės paslaptys

Kad baltymai pasidarytų puri, stabilūs ir blizgūs, laikykitės šių patarimų:

Temperatūra: Kiaušiniai turi būti šalti – tiesiog iš šaldytuvo. Šalti baltymai greičiau paplaka ir išlaiko formą.

Druska: Įberkite mažą žiupsnelį druskos – ji padeda stabilizuoti baltymų struktūrą ir sustiprina putas.

Švarūs įrankiai: Mikserio plakikliai taip pat turi būti visiškai švarūs ir be riebalų pėdsakų. Geriausia prieš plakimą juos trumpam įdėti į šaldiklį – šalti plakikliai dar labiau padeda gauti geresnį rezultatą.

3. Plakimo procesas

  1. Pradėkite plakti baltymus mažu mikserio greičiu – pirmąją minutę.
  2. Palaipsniui didinkite greitį iki vidutinio-didelio.
  3. Po 2-3 minučių masė pradės storėti ir šviesėti.
  4. Kai baltymai taps putomis (bet dar ne visai stabilūs), pradėkite po šaukštą beriati cukrų, nuolat plakdami. Nepilkite viso cukraus iš karto – tai svarbu!
  5. Įberkite vanilinį cukrų arba lašus vanilinio ekstrakto.
  6. Plakite dar 3-4 minutes, kol masė taps labai tiršta, blizgi ir stabili.

Kaip suprasti, kad baltymai pasiekė reikiamą konsistenciją?

  • Masė turi būti labai balta ir blizganti
  • Kai apverčiate dubenį aukštyn dugnu, masė neturi kristi – ji turi „kabėti” ant dubens
  • Ant plakiklio iškilusios putų viršūnės turi išlaikyti formą ir nekristi žemyn
  • Cukrus turi visiškai ištirpti – trintuve tarp pirštų nebejausite kristalų

Plakimas trunka apie 7 minutes iš viso – nuo pradžios iki galo.

4. Gaminimas mikrobangų krosnelėje

Kai masė paruošta, laikas ją paversti desertu:

  1. Formos paruošimas: Mikrobangų krosnelei tinkamą stiklinę ar keraminę formą (apie 18-20 cm skersmens) lengvai sutepkite sviestu arba išklokite pergamentiniu popieriumi. Galite naudoti ir stačiakampę formą.
  2. Masės perkėlimas: Supilkite išplaktus baltymus į formą. Švelniai paskirstykite masę, kad ji būtų tolygiai išlyginta. Paviršių galite šiek tiek „išformuoti” šaukštu, padarydami nedidelius viršūnes – tai atrodys gražiau.
  3. Uždengiamas: Formą uždenkite mikrobangų krosnelei tinkamu dangčiu arba specialia mikrobangų plėvele (ne įprasta maistine plėvele!). Jei neturite dangčio, galite palikti neuždengtą, bet tada viršus gali būti truputį sausesnis.
  4. Gaminimas: Mikrobangų krosnelėje gaminkite 700W galingumu 2,5-3 minutes. Labai svarbu: nevirkite per ilgai, nes masė gali tapti pernelyg kieta ir gumijinė.
  5. Poilsis: Baigus gaminti, NEATIDARYKITE mikrobangų krosnelės durelių iš karto. Palikite desertą viduje dar 7-10 minučių – jis turi „nusistovėti” ir apčiuopiamiau susitvirtinti. Staiga atidarius, karšta garų priešprieša gali suardyti struktūrą.

5. Atvėsinimas ir laikymas

  1. Po 7-10 minučių atsargiai išimkite formą iš mikrobangų krosnelės.
  2. Leiskite desertui atvėsti kambario temperatūroje 20-30 minučių.
  3. Tada padėkite į šaldytuvą bent valandai – vėsus desertas bus tvirtas ir geriau laikysis formos.

Pastaba: Ant paviršiaus gali susikaupti šiek tiek drėgmės (kondensato) – tai normalu. Tiesiog švelniai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

6. Pjaustymas ir papuošimas

Kai desertas visiškai atvėso ir atšalo:

  1. Švelniai išimkite jį iš formos – jei naudojote pergamentinį popierių, tiesiog iškelkite.
  2. Supjaustykite stačiakampiais gabalėliais aštriai peiliui (peilio ašmenis galite truputį sudrėkinti vandeniu, kad nelipdytų).

Viduje desertas bus:

  • Švelnus ir orus kaip suflė
  • Elastingas ir šiek tiek putus
  • Labai lengvas ir tirpstantis burnoje
  • Truputį primena žinomą „Paukščių pieną” ar oro putos

Papuošimo idėjos

Nors desertas ir taip skanus, galite jį paversti dar iškilmingesniu:

Variantas 1: Su šokoladu

  1. Išlydykite 30-50 g tamsaus šokolado (mikrobangų krosnelėje 30 sek. intervalais arba garų vonioje).
  2. Leiskite šokoladui šiek tiek atvėsti – jis neturi būti karštas.
  3. Kiekvieną deserti gabalėlį panardinkite į šokoladą arba tiesiog apipilkite iš viršaus šaukštu.
  4. Pastatykite į šaldytuvą 15-20 minučių, kad šokoladas sustingtų.

Rezultatas: Tikri naminiai saldainiai – švelni baltymų šerdis su traškiu šokolado sluoksniu!

Variantas 2: Su riešutais

Ant atvėsusio deserto pabarstykite:

  • Smulkintų pistacijų
  • Džiovintų uogų (spanguolių, bruknių)
  • Kokosų drožlių
  • Baltų šokolado drožlių

Variantas 3: Su uogomis

Patiekite su:

  • Šviežiomis uogomis (braškėmis, aviečių, mėlynių)
  • Uogų padažu ar džemu
  • Šviežiu uogų kompostu

Dažniausiai pasitaikančios klaidos ir kaip jų išvengti

1. Baltymai nesiplaka

Priežastis: Į baltymus pateko tryni, riebalų ar vandens. Sprendimas: Naudokite švarius, sausus indus ir atidžiai atskirkite baltymus.

2. Masė per skysta

Priežastis: Per anksti įbertas cukrus arba per trumpai plakta. Sprendimas: Plakite ilgiau, kol masė taps labai tiršta ir blizgi.

3. Desertas išsiplėtė ir kritosi mikrobangų krosnelėje

Priežastis: Per ilgai keptas arba per didelis galingumas. Sprendimas: Mažinkite laiką iki 2-2,5 min arba galingumą iki 600W.

4. Desertas per kietas ar gumijinis

Priežastis: Per ilgai virintas. Sprendimas: Laikykitės 2,5-3 min ir nepamiršite palikti poilsiui krosnelėje.

5. Desertas neišsilaiko formos

Priežastis: Per anksti išimtas iš šaldytuvo arba per trumpai atvėsintas. Sprendimas: Laikykite šaldytuve bent valandą.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

  1. Greitis – visas procesas užtrunka vos 15-20 minučių (neįskaitant atvėsinimo).
  2. Paprastumas – nereikia jokių specialių įgūdžių ar sudėtingų įrangų.
  3. Ekonomiškumas – du pagrindiniai ingredientai, kurie greičiausiai jau yra namuose.
  4. Lengvumas – desertas orus, neperkrauna skrandžio ir tinka net vakare.
  5. Universalumas – galite keisti prieskonius, papuošti pagal savo skonį.
  6. Be kepimo – nereikia kaitinti orkaitės, ypač vasarą tai didelis pliusas.

Laikymas

  • Šaldytuve: Sandariai uždengtas gali laikytis 2-3 dienas.
  • Šaldiklyje: Galite užšaldyti iki 1 mėnesio. Prieš vartojant atšildykite šaldytuve per naktį.

Svarbu: Desertas geriausiai ragaujasi šaltas, tiesiog iš šaldytuvo.

Išvada

Šis supaprastintas desertas iš baltymų ir cukraus – tai puikus sprendimas, kai norisi kažko saldaus, bet nėra laiko ar noro gaminant sudėtingų tortų. Nors jis nėra tikras klasikinis „Paukščių pienas” (kuris tradiciškai gaminamas su želatina, kondensuotu pienu ir sviestu), šis variantas primena jį savo lengvumu, oro tekstūra ir švelniu skoniu.

Išbandykite šį receptą – ir būsite nustebinti, kaip iš tokių paprastų ingredientų galima pagaminti tokį skani desertą. O jei norite, galite pasipuošti šokoladu ir paversti tikrais naminiais saldainiais, kurie tikrai neprasčiau nei parduotuvėje pirkti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video