Žvynai nesuskris ir neprilips prie visko aplinkui: kaip nulupti žuvį nesudarant netvarkos, net jei ji atšildyta

scale fish without mess

Žuvies ruošimas namuose dažnai baigiasi tuo pačiu: žvynai ant lubų, ant sienos, ant marškinių. Kvapas, kuris neišsivėdina kelias dienas. Ir jausmas, kad geriau būtų nusipirkus jau paruoštą filė.

Bet yra būdas to išvengti. Patyrę virėjai žino techniką, kuri leidžia nulupti žuvį – net atšildytą, net didelę – be chaoso virtuvėje. Viskas priklauso nuo kelių paprastų pasiruošimo žingsnių ir teisingų judesių.

Pasiruošimas, kuris sutaupo valandą valymo

Prieš liečiant žuvį, paruoškite darbo vietą. Tai užtrunka dvi minutes, bet sutaupo valandą valymo vėliau.

Pjaustymo lentą apvyniokite plėvele. Taip apsaugosite medį ar plastiką nuo kvapo, kuris kitaip įsigers ir liks ilgam.

Užsimaukite vienkartines pirštines. Jos apsaugo rankas nuo kvapo ir suteikia geresnį sukibimą su slidžia žuvimi.

Pastatykite šalia gilų dubenį arba paruoškite plastikinį maišą. Čia kris žvynai ir skalavimo vanduo. Be šio dubens žvynai skris į visas puses.

Įsitikinkite, kad apšvietimas geras – sidabriniai žvynai blogai matosi pritemdytoje virtuvėje.

Pagrindinė technika

Laikykite žuvį uodega į viršų virš dubens. Tai svarbiausia detalė. Kai žuvis pakelta tokiu kampu, žvynai krinta žemyn į dubenį, o ne skrenda horizontaliai po visą virtuvę.

Grandykite nuo galvos link uodegos, prieš žvynų augimo kryptį. Judesiai turi būti trumpi ir tvirti – ne ilgi braukimai, kurie išmėto žvynus į šalis.

Po kelių judesių nuplaukite žuvį po tekančiu vandeniu arba apipilkite iš ąsočio. Taip nuvalote atsipalaidavusius žvynus ir matote, kur dar reikia pagrandyti.

Apdorokite abu šonus, tada nugarą ir pilvą.

Kai žvynai nenori atsiskirti

Atšildyta žuvis kartais turi žvynus, kurie tarsi prikibę prie odos. Yra paprastas triukas.

Kelias sekundes apipilkite verdančiu vandeniu – tik tą vietą, kur žvynai nenori atsiskirti. Vanduo atpalaiduoja ryšį tarp žvyno ir odos. Iškart po to grandykite – žvynai nuslinks lengvai.

Jei norite visiškai nuimti odą, naudokite labai aštrų peilį. Pradėkite nuo galvos pjūvio, atsargiai skirkite odą nuo mėsos ir temkite, kol peilis veda. Nespauskite per stipriai – filė gali suplyšti.

Valymas ir kvapo šalinimas

Kai baigsite, iškart užriškite maišą su atliekomis. Nedelsdami išneškite į lauko konteinerį – tai svarbiausia kvapo prevencijos taisyklė. Kol atliekos namuose, kvapas sklinda.

Dubenį, lentą ir peilį nuplaukite karštu vandeniu. Lipnius likučius lengviau nuvalyti, kol jie dar šviežia.

Ant drėgnų paviršių pabarstykite kepimo sodos. Palikite minutei, tada nuvalykite. Soda neutralizuoja žuvies kvapą efektyviau nei bet koks valiklis.

Atidarykite langą arba įjunkite ventiliatorių. Kelios minutės vėdinimo – ir virtuvė vėl švari.

Štai ir viskas. Žuvis paruošta, virtuvė tvarkinga, kvapas išsivėdinęs. Kitą kartą nebereikės bijoti šviežios žuvies.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video