Kai šaldytuve tuščia, o valgyti norisi kažko sotaus ir skanaus, ši skardinė žuvies konservų gali išgelbėti vakarą. Receptas greitas, nebrangus, bet rezultatas – tikrai vertas dėmesio. Visi namiškiai giria, o lėkštės visada tuščios.
Ko reikės
Pagrindui: 200 g makaronų, 1 skardinė žuvies pomidorų padaže (kilkės, skumbrė ar kita), 2 svogūnai, 3 šaukštai kečupo, 1 šaukštelis sacebeli arba aštriojo padažo, 1 šaukštelis cukraus, 100 g kieto sūrio, aliejaus kepimui.
Užpilui: 3 kiaušiniai, 100 ml pieno, druskos ir pipirų pagal skonį.
Patiekimui: šviežių petražolių ar žalių svogūnų.
Kaip gaminti
Užvirkite vandenį makaronams ir išvirkite pagal pakuotės instrukciją. Nusausinkite ir atidėkite.
Paruoškite žuvies padažą. Atidarykite konservų skardinę ir išpilkite turinį į dubenėlį. Šakute sumaišykite žuvį su padažu – nebūtina labai smulkinti, gabaliukai patiekalui netrukdys. Įmaišykite kečupą ir sacebeli (arba kitą aštrų padažą). Atidėkite.
Pakepinkite svogūnus. Supjaustykite juostelėmis ar kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi kepkite, kol svogūnai taps auksiniai ir minkšti. Įberkite cukraus – jis padės svogūnams karamelizuotis ir suteiks gilesnio skonio. Pakepinkite dar minutę ar dvi.
Sujunkite viską. Į keptuvę su svogūnais supilkite žuvies padažą. Išmaišykite ir palikite minutėlę patroškyti. Tada sudėkite išvirtus makaronus ir dalį tarkuoto sūrio. Viską gerai išmaišykite – sūris pradės tirpti ir sujungs masę.
Kepimas orkaitėje
Jei norite, kad patiekalas būtų dar skanesnis – su traškia pluta viršuje – kepkite orkaitėje.
Paruoškite užpilą: dubenėlyje suplakite kiaušinius su pienu, įberkite druskos ir pipirų.
Kepimo formą patepkite aliejumi. Sudėkite dalį makaronų, užpilkite dalimi užpilo, pabarstykite sūriu. Pakartokite sluoksnius, kol viskas baigsis. Viršų užbarstykite sūriu.
Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C, maždaug 10–15 minučių, kol viršuje susidarys auksinė sūrio plutelė.
Patiekimas
Iškeptą apkepą pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar smulkintais žaliais svogūnais – žalumynai suteikia šviežumo ir spalvos.
Galite patiekti ir be kepimo orkaitėje – tiesiog iš keptuvės. Bus irgi skanu, tik be traškios plutelės.
Kodėl tai veikia
Žuvies konservai pomidorų padaže – neįvertintas ingredientas. Jie jau paruošti, jau pagardinti, ir suteikia patiekalui sotumo bei ryškaus skonio. Karamelizuoti svogūnai prideda saldumo, sūris – kremiškumo, o kiaušinių užpilas viską sujungia į vientisą apkepą.
Visas paruošimas – apie 30 minučių. Kaina – keli eurai. O rezultatas – pilnavertė, soti vakarienė, kuri tikrai patiks ir suaugusiems, ir vaikams.





