„Bokashi” kompostavimas – tai naujoviškas japoniškas fermentacijos metodas, pagal kurį virtuvės atliekos paverčiamos maistingosiomis medžiagomis turtingomis dirvožemio pataisomis. Šiame anaerobiniame procese naudojami naudingi mikroorganizmai, skaidantys organines medžiagas, įskaitant sudėtingas mėsos ir pieno atliekas. Sluoksniuodami maisto atliekas su specialiomis bokashi sėlenomis, sodininkai gali efektyviai perdirbti virtuvės atliekas ir kartu gauti galingų, mikrobais sustiprintų trąšų. Tolesniuose skyriuose atskleidžiamas sudėtingas šios tvarios sodininkystės technologijos mokslas ir praktinis pritaikymas.
Kas yra Bokashi kompostavimas?
Nors tradiciniai kompostavimo būdai jau seniai populiarūs tarp sodininkų, „Bokashi” kompostavimas yra unikalus ir novatoriškas požiūris į organinių atliekų tvarkymą. Šis Japonijoje sukurtas metodas naudoja naudingus mikroorganizmus, kurie fermentuoja virtuvės atliekas sandariame konteineryje, transformuodami organines medžiagas per anaerobinius procesus.
Skirtingai nuo standartinio kompostavimo, bokashi galima perdirbti įvairesnes maisto atliekas, įskaitant mėsos ir pieno produktus, kurie paprastai nepatenka į komposto krūvas po atviru dangumi. Taikant šį metodą fermentacijos būdu sukuriamas maistingųjų medžiagų turtingas dirvožemio priedas, todėl sodininkai gali efektyviai paversti virtuvės atliekas vertingu ištekliumi, gerinančiu dirvožemio derlingumą ir struktūrą.
Bokashi nauda jūsų sodui
Sodininkai, ieškantys tvaraus ir veiksmingo dirvožemio praturtinimo būdo, pastebės, kad bokashi kompostavimas suteikia nepaprastų privalumų augalų sveikatai ir sodo produktyvumui. Perdirbant virtuvės atliekas fermentacijos būdu, bokashi komposte atsiranda naudingų mikrobų, kurie gerina dirvožemio struktūrą ir maistinių medžiagų prieinamumą.
Šis procesas veiksmingai skaido sudėtingas organines medžiagas, slopina augalų ligas ir mažina priklausomybę nuo sintetinių pesticidų. Anaerobinis skaidymas mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją, todėl atliekų tvarkymas yra atsakingas aplinkai.
Gautos maistingųjų medžiagų turtingos trąšos palaiko stiprų augalų augimą, todėl sukuriama atsparesnė ir klestinti sodo ekosistema.
Kaip pradėti naudoti „Bokashi” šiukšliadėžę
Nors virtuvės atliekų pavertimas maistingomis medžiagomis turtingu dirvožemiu gali atrodyti sudėtingas, bokashio šiukšliadėžės įkūrimui reikia minimalios įrangos ir pagrindinių žinių. Sodininkai pradeda nuo sandarios, hermetiškos bokashio dėžės su patogiu snapeliu skysčiui išpilti.
Virtuvės atliekos dedamos sluoksniais, kiekvieną jų uždengus bokashio sėlenomis, kuriose yra naudingų mikrobų. Vartotojai suspaudžia turinį, kad pašalintų oro kišenes, ir uždengia dangtį, taip pradėdami anaerobinę fermentaciją. Kas 2-3 dienas reikia išpilti susikaupusį skystį, kuris yra stiprus augalų tonikas.
Po 2-3 savaičių fermentacijos apdorotą organinę medžiagą galima įterpti tiesiai į sodo dirvą.
Medžiagos, kurias galima ir negalima kompostuoti
Įrengus bokashio dėžę ir supratus pagrindinius jos veikimo principus, kitas labai svarbus sėkmingo bokashio kompostavimo žingsnis yra tinkamų medžiagų nustatymas. Šiame procese priimtinos įvairios organinės virtuvės atliekos, įskaitant maisto likučius, likučius, vaisius, daržoves, pieno produktus, mėsą ir žuvį. Prie fermentacijos proceso taip pat prisideda panaudotos gėlės ir kavos tirščiai.
Griežtai draudžiama naudoti butelius, skardines, pakuotes, tabako pelenus, arbatos maišelius ir naminių gyvūnėlių atliekas. Tinkamas atskyrimas užtikrina veiksmingą skaidymą, naudojant anaerobinės fermentacijos metodą, kuriuo bokashi kompostavimas skiriasi nuo tradicinių metodų.
Bokashi fermentacijos mokslas
Sudėtingas bokashio fermentacijos mokslas organines atliekas paverčia sudėtingu mikrobiologiniu procesu, kuris iš esmės skiriasi nuo tradicinių kompostavimo metodų. Pieno rūgšties bakterijos skatina anaerobinį organinių medžiagų skaidymą sandarioje, mažai deguonies turinčioje aplinkoje.
Šis unikalus fermentacijos procesas sudėtingus organinius junginius paverčia paprastesnėmis, maistinių medžiagų turtingomis molekulėmis, pvz., organinėmis rūgštimis, vitaminais, fermentais ir aminorūgštimis. Susidariusi paruošiamojo komposto medžiaga išlieka labai rūgšti, todėl veiksmingai slopinami kenksmingi patogenai ir išvengiama nemalonių kvapų.
Bokashi diegimas jūsų sodo ekosistemoje
Išnagrinėję mokslinius bokaši fermentacijos mechanizmus, sodininkai dabar gali taikyti šį naujovišką atliekų tvarkymo metodą tiesiogiai savo sodo ekosistemose. Bokashi kompostas gali būti įvairiapusiškai naudojamas dirvožemiui praturtinti ir augalams maitinti.
Daržininkai gali įterpti fermentuotą bokaši į sodo lysves, kad pagerintų dirvožemio struktūrą ir maistingųjų medžiagų prieinamumą. Maistingųjų medžiagų turtingas filtratas veiksmingai purškiamas ant lapų arba purškiamas į dirvožemį, skatinant augalų augimą ir slopinant ligas.
Kartu su kitomis organinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, susmulkintais lapais, bokaši sukuria subalansuotą dirvožemio pataisą. Sodininkai jį taip pat gali naudoti kaip viršutinį medžių ir krūmų patręšimą ir įmaišyti į vazonų mišinius, kad padidėtų mikrobų aktyvumas.