Valgykite česnaką kasdien ir būsite nustebinti: kokias paslaptis slepia šis daržovė

daily garlic boosts health

Česnakas turi sieros junginių, kurie susidaro, kai skiltelės yra sutrinamos, ir šios molekulės turi matomą poveikį kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui, mikrobams, uždegimui ir gliukozės reguliavimui. Klinikiniai tyrimai rodo nedidelį, bet pastovų teigiamą poveikį, o paruošimas ir dozavimas turi įtakos jo stiprumui. Šie įrodymai kelia praktinius klausimus apie kasdienį vartojimą, saugumą vartojant vaistus ir atliekant operacijas, taip pat apie tai, kaip iš gumbų gauti kuo daugiau aktyvių junginių.

Galingi česnako junginiai ir jų veikimas

Keletas pagrindinių sieros junginių, tarp kurių svarbiausias yra alicinas, lemia česnako biologinį aktyvumą ir susidaro susmulkinus ar sukramčius skilteles. Tyrimai rodo, kad organinės sieros molekulės, ajoenas ir tiosulfinatai yra pagrindiniai agentai, turintys antimikrobinį ir reguliuojantį poveikį.

Šie junginiai sąveikauja su mikrobų fermentais, moduliuoja uždegiminius signalus ir veikia trombocitų funkciją per tiolio-disulfido chemiją. Dozavimas, paruošimas ir kramtymas keičia junginių prieinamumą; žalios svogūnų galvutės susmulkinimas duoda didžiausią alicino kiekį, o kaitinimas keičia junginių profilį.

Praktinės rekomendacijos skatina saikingą, nuoseklų vartojimą, kad būtų išnaudoti aktyvūs komponentai ir sumažintas dirginimas. Atsargus vartojimas garantuoja, kad nauda bus saugiai panaudota kitų gerovei palaikyti.

Moksliniais tyrimais pagrįsta nauda sveikatai: širdis, smegenys ir metabolizmas

Remiantis alicino ir susijusių organinių sieros junginių biocheminiu poveikiu, klinikiniai ir epidemiologiniai tyrimai ištyrė, kaip reguliarus česnako vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių, kognityvines ir metabolines funkcijas.

Tyrimai rodo nedidelį kraujospūdžio ir LDL cholesterolio sumažėjimą, o tai rodo širdies ir kraujagyslių sistemos rizikos sumažėjimą.

Stebėjimo duomenys sieja didesnį česnako vartojimą su mažesniu kognityvinių funkcijų silpnėjimo dažniu, galbūt dėl antioksidantų ir priešuždegiminių savybių.

Tyrimai rodo insulino jautrumo ir gliukozės kontrolės pagerėjimą kai kuriems dalyviams, o tai patvirtina metabolizmo naudą.

Įrodymai skiriasi priklausomai nuo dozės, paruošimo būdo ir tiriamųjų grupės; tyrėjai ragina atlikti standartizuotus tyrimus.

Gydytojai ir slaugytojai gali atsižvelgti į šiuos rezultatus, teikdami patarimus bendruomenės mitybos programoms.

Saugus kasdienis vartojimas: kiek valgyti ir kas turėtų vengti

Dažnai rekomendacijos dėl kasdienio česnako vartojimo pusiausvyra tarp galimos naudos ir žinomų rizikų, atsižvelgiant į individualią sveikatos būklę, vaistus ir paruošimo būdus.

Tyrimų apžvalga rodo, kad vienas ar du žali arba virti skiltelės per dieną suteikia aktyvių junginių be dažnų nepageidaujamų poveikių daugumai sveikų suaugusiųjų.

Asmenys, vartojantys antikoaguliantus, turintys kraujavimo sutrikimų arba besirengiantys operacijai, turėtų vengti česnako arba pasikonsultuoti su gydytojais, nes česnako antitrombocitinis poveikis didina kraujavimo riziką.

Asmenys, turintys lėtines virškinimo trakto ligas – gastritą, opą, pankreatitą – gali patirti ligos paūmėjimus, todėl turėtų riboti arba vengti česnako.

Sveikatos priežiūros specialistams ir slaugytojams rekomenduojama pritaikyti rekomendacijas, stebėti reakcijas ir teikti pirmenybę saugumui, rekomenduojant kasdienį vartojimą.

You May Also Like

Rekomenduojami video