Valgyk ir deginkis: 10 maisto produktų, kurie padės įgyti natūralią įdegį

foods for natural tanning

Tam tikri maisto produktai gali sustiprinti natūralų organizmo įdegio procesą ir apsaugoti odą būnant saulėje. Morkose ir saldžiosiose bulvėse esantis beta karotinas sukuria auksinį švytėjimą, o pomidoruose esantis likopenas pagilina įdegį. Juodojo šokolado flavonoidai skatina melanino gamybą. Arbūzas drėkina odos ląsteles, kad geriau vystytųsi spalva. Kiti naudingi maisto produktai yra kiaušiniai, raudonosios paprikos, špinatai ir lašiša. Šie natūralūs produktai veikia iš vidaus, kad skatintų saugesnę ir gyvybingesnę saulės pabučiuotą odą.

Morkos: Beta-karotinas auksiniam švytėjimui: Beta-karotinas auksiniam švytėjimui

Morkos yra vienas turtingiausių gamtoje esančių beta karoteno, galingo antioksidanto, kuris gali prisidėti prie natūralaus auksinio atspalvio įdegio, šaltinių.

Reguliariai vartojant morkas, šis karotinoidas kaupiasi odoje ir sukuria švelnią oranžiškai geltoną pigmentaciją, primenančią lengvą įdegį.

Mitybos specialistai rekomenduoja kelias savaites kasdien suvalgyti po 1-2 vidutinio dydžio morkas, kad būtų pastebėtas odos spalvos poveikis.

Beta karotinas efektyviausiai veikia valgant su sveikaisiais riebalais, nes jis tirpsta riebaluose.

Ši maistinė medžiaga ne tik naudinga įdegiui, bet ir apsaugo odą nuo UV spindulių daromos žalos, skatina ląstelių regeneraciją, gerina bendrą odos sveikatą ir suteikia saulėje pabučiuotą išvaizdą.

Pomidorai: Apsauga nuo likopeno dėl gilesnio įdegio

Beta karotinas sustiprina auksinius odos atspalvius, o likopenas– galingas antioksidantas, kurio gausu pomidoruose, – veikia kitaip ir palaiko gilesnį, ilgiau išliekantį įdegį.

Tyrimai rodo, kad likopenas padeda apsaugoti odos ląsteles nuo UV spindulių žalos ir kartu skatina melanino gamybą. Šis dvejopas poveikis užtikrina saugesnį buvimą saulėje ir sodresnį įdegį.

Virti pomidorai turi daugiau biologiškai prieinamo likopeno nei žali, o didžiausia jo koncentracija yra pomidorų pastoje.

Kad rezultatai būtų idealūs, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 16 mg likopeno su pomidorų produktais, pavyzdžiui, makaronų padažu, gazpačo arba saulėje džiovintais pomidorais.

Remiantis naujausiais dermatologiniais tyrimais, reguliarus vartojimas gali padidinti natūralią odos SPF apsaugą maždaug 33 %.

Tamsusis šokoladas:  antioksidantai, stiprinantys melaniną

Turtingas flavonoidų ir polifenolių, juodasis šokoladas yra ne tik dekadentiškas skanėstas – jis aktyviai prisideda prie geresnės melanino gamybos odoje.

Šie antioksidantai apsaugo ląsteles nuo UV spindulių daromos žalos ir kartu skatina melanino sintezę.

Tyrimai rodo, kad vartojant juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 70 % kakavos, padidėja natūrali odos apsauga nuo saulės poveikio.

Šokolade esantys flavanoliai pagerina kraujotaką į odos audinius, todėl į juos patenka pagrindinės maistinės medžiagos, kurios palaiko įdegio procesus.

Kad nauda būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 kvadratėlius kokybiško juodojo šokolado.

Šis kuklus kiekis užtikrina pakankamą antioksidantų kiekį be per didelio cukraus ar kalorijų kiekio.

Saldžiosios bulvės: Natūralus įdegio papildas

Saldžiosios bulvės dėl išskirtinio beta karotino kiekio yra natūralaus įdegio šaltinis. Šis karotinoidinis junginys organizme virsta vitaminu A ir, reguliariai vartojamas, sukuria natūralų aukso ir oranžinį švytėjimą.

Tyrimai rodo, kad beta karotinas kaupiasi odoje ir suteikia fotoprotekcinių savybių bei šiltą, saulės pabučiuotą išvaizdą be UV spindulių poveikio.

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti vieną vidutinio dydžio saldžiąją bulvę, kad pasiektumėte idealių rezultatų, kurie paprastai pasireiškia per 4-6 savaites.

Kad beta karotenas būtų maksimaliai įsisavinamas, saldžiąsias bulves reikėtų valgyti su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi arba avokadu.

Arbūzas: Drėkinimas ir įdegį skatinančios maistingosios medžiagos

Arbūzas natūraliame įdegio arsenale papildo saldžiąsias bulves. Šiame vasaros vaisiuje yra likopeno, antioksidanto, kuris padeda apsaugoti odą nuo saulės daromos žalos ir kartu skatina melanino gamybą.

Didelis vandens kiekis arbūzuose (apie 92 %) užtikrina tinkamą odos drėkinimą, kuris būtinas odos elastingumui palaikyti ir tolygiam įdegiui skatinti.

Be to, arbūze yra vitaminų A ir C, kurie palaiko kolageno gamybą ir odos atstatymą.

Kad įdegis būtų maksimaliai naudingas, mitybos specialistai rekomenduoja reguliariai vartoti arbūzus saulės sezono metu. Šiame vaisiuje esantys natūralūs cukrūs ir aminorūgštys dar labiau gerina odos sveikatą ir gali sustiprinti natūralią odos reakciją į įdegį.

Žalioji arbata: Polifenoliai odai, pasiruošusiai saulės spinduliams.

Nors daugelis daugiausia dėmesio skiria vietiniams įdegio produktams, žalioji arbata teikia įspūdingą vidinę naudą natūraliai įdegti besiruošiančiai odai. Žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai, ypač epigalokatechino galatas (EGCG), padeda apsaugoti odos ląsteles nuo UV spindulių žalos ir skatina tolygų melanino pasiskirstymą.

Tyrimai rodo, kad žaliosios arbatos vartojimas gali sumažinti fotosenėjimo riziką ir kartu sustiprinti natūralią odos reakciją į įdegį. Kad rezultatai būtų geriausi, ekspertai rekomenduoja kasdien išgerti 2-3 puodelius likus kelioms savaitėms iki buvimo saulėje.

Šaltai paruošta žalioji arbata išsaugo daugiau naudingų junginių nei karšta, todėl ledinė žalioji arbata yra idealus vasaros gėrimas norintiems natūraliai ir sveikai įdegti.

Kiaušiniai: Vitaminas D ir melanino gamyba

Kiaušiniai: Vitaminas D ir melanino gamyba

Kiaušiniai yra dar vienas galingas maisto produktas siekiantiems natūralaus įdegio, nes teikia tiek vidinės, tiek išorinės naudos odos sveikatai. Juose yra vitamino D, kuris atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį melanino– pigmento, atsakingo už odos patamsėjimą įdegio metu – gamyboje.

Ypač vertingi tryniai, kuriuose yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, saugančių odos ląsteles nuo UV spindulių žalos ir užtikrinančių sveiką spalvos vystymąsi.

Be to, kiaušiniuose yra baltymų, reikalingų odai atkurti po saulės poveikio.

Kad įdegis būtų idealiai naudingas, mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius reguliariai vartoti prieš saulės spindulių poveikį, nes tai padeda paruošti odos ląsteles veiksmingiau reaguoti į saulės spindulius.

Raudonosios paprikos: Paprikos: vitaminas C melaninui aktyvinti

Ryškios spalvos ir turtingos maistingųjų medžiagų raudonosios paprikos turi išskirtinį kiekį vitamino C– maždaug tris kartus daugiau nei apelsinai vienoje porcijoje.

Šis galingas antioksidantas atlieka svarbų vaidmenį melanino– pigmento, lemiančio odos įdegį, – gamyboje. Vitaminas C palengvina tirozinazės – fermento, būtino melaninui aktyvuoti – sintezę.

Be to, raudonosiose paprikose yra karotinoidų, kurie gali pagerinti odos spalvą ir užtikrinti natūralią fotoprotekciją nuo UV spindulių žalos deginantis. Didelis vandens kiekis daržovėse taip pat prisideda prie odos drėkinimo, sukuria idealią aplinką melaninui vystytis ir apsaugo nuo sauso, neryškaus įdegio.

Špinatai: lapiniai žalumynai, kurie sustiprina įdegį

Špinatai – dar vienas galingas natūralaus įdegio arsenalo maisto produktas, turintis svarbiausių maistinių medžiagų, kurios palaiko melanino gamybą ir odos sveikatą.

Šiuose žaliuose lapuose gausu beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, pagerina odos atspalvį ir apsaugo nuo UV spindulių daromos žalos.

Špinatuose esanti geležis padeda tiekti deguonį odos ląstelėms ir skatina sveiką švytėjimą, o antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie gali pabloginti įdegio kokybę.

Špinatuose taip pat yra liuteino, kuris dar labiau apsaugo odą nuo oksidacinio streso.

Kad gautumėte maksimalią naudą, įdegio sezono metu reguliariai vartokite špinatus žalius salotose arba lengvai virtus, kad išsaugotumėte maistingąsias medžiagas.

Lašiša: Omega-3 – ilgalaikei saulės pabučiuotai odai.

Lašiša yra vienas iš naudingiausių maisto produktų natūraliam įdegiui įgauti ir palaikyti, nes joje gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys padeda stiprinti odos ląstelių membranas, gerina jų gebėjimą išlaikyti drėgmę ir atsparumą UV spindulių daromai žalai.

Tyrimai rodo, kad lašišoje esantis astaksantinas – stiprus antioksidantas – užtikrina natūralią fotoapsaugą, mažindamas saulės poveikio sukeltą uždegimą ir oksidacinį stresą.

Reguliariai vartojama lašiša taip pat suteikia odai švelnų aukso ir oranžinį atspalvį.

Mitybos specialistai rekomenduoja kas savaitę suvalgyti 2-3 porcijas laukinės lašišos, kad ji būtų kuo naudingesnė odai ir ilgiau išliktų tolygesnio įdegio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video