Milijonai žmonių kasdien vartoja baltą duoną, nesvarstydami jos poveikio sveikatai. Šis pagrindinis maisto produktas yra patogus, tačiau turi nemažai trūkumų. Tyrimai rodo, kad rafinuoti kviečių produktai susiję su medžiagų apykaitos sutrikimais, mitybos trūkumais ir žarnyno sveikatos pablogėjimu. Pereidimas nuo viso grūdo miltų prie baltųjų miltų pašalina svarbius komponentus, paliekant daugiausia krakmolą. Nors atrodo nekenksmingas, šis perdirbtas maisto produktas daro įtaką viskam – nuo talijos apimties iki uždegimo lygio. Įrodymai prieš baltą duoną yra įtikinamas argumentas rinktis alternatyvas.
Baltos duonos paslėptas poveikis cukraus kiekiui kraujyje ir svorio padidėjimui
Dažnai vartotojai nepastebi didelio balto duonos poveikio gliukozės kiekiui kraujyje. Šis rafinuotas angliavandenis virškinimo metu greitai virsta cukrumi, dėl to kyla staigūs jo kiekio šuoliai, po kurių neišvengiamai seka kritimas. Šie svyravimai ne tik sukelia alkį, bet ir skatina riebalų kaupimąsi.
Tyrimai rodo, kad reguliarus baltos duonos vartojimas yra susijęs su padidėjusiu pilvo riebalų kiekiu ir didesne insulino rezistentiškumo rizika. Rafinuotuose miltuose trūksta ląstelienos, kuri sulėtintų virškinimą ir suteiktų sotumo jausmą.
Tie, kurie aptarnauja sveikatingumo sąmoningus žmones, turėtų atkreipti dėmesį, kad visagrūdžių produktų pakaitalai gali žymiai pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, tuo pačiu suteikiant didesnę maistinę vertę ir skatinant sveiką svorio
Mitybos trūkumas: kodėl balta duona nepakankamai aprūpina organizmą energija
Balto duonos neigiamas poveikis apima ne tik cukraus kiekį kraujyje, bet ir bendrą mitybą. Rafinavimo procesas, kurio metu gaunami balti miltai, pašalina sėlenas ir gemalus, taip pašalinant svarbias maistines medžiagas, įskaitant ląstelieną, B grupės vitaminus, geležį, cinką, magnį ir antioksidantus.
Nors gamintojai dažnai „praturtina“ baltą duoną, į ją vėl įdedant kai kurias maistines medžiagas, daugelio naudingų junginių pakeisti neįmanoma. Dėl šio maistinių medžiagų trūkumo vartotojai gauna tuščias kalorijas be mikroelementų, būtinų optimaliai organizmo veiklai. Minimalus maistinių medžiagų kiekis nepakankamai aprūpina organizmo sistemas, o tai gali prisidėti prie maistinių medžiagų trūkumo, kai balta duona reguliariai pakeičia maistingesnes alternatyvas.
Žarnyno sveikata ir uždegimas: kaip balta duona trikdo virškinimo sistemą
Atlikę išsamius tyrimus, mokslininkai nustatė reikšmingą ryšį tarp baltojo duonos vartojimo ir žarnyno mikrobiomos sutrikimų. Baltojoje duonoje esančiame rafinuotame miltuose trūksta skaidulų, kurios yra būtinos sveikai bakterijų įvairovei palaikyti, todėl gali atsirasti disbiozė – žarnyno floros disbalansas.
Šis disbalansas sukelia uždegimines reakcijas visame virškinimo trakte. Tyrimai rodo, kad reguliarus baltos duonos vartojimas yra susijęs su padidėjusiu žarnyno pralaidumu, paprastai vadinamu „žarnyno nesandarumu“, dėl kurio dalelės netinkamai patenka į kraują. Dėl to atsirandantis uždegimas plinta už virškinimo trakto ribų ir gali prisidėti prie sisteminių uždegiminių būklių, įskaitant sąnarių skausmą, odos problemas ir nuotaikos sutrikimus.