Virusiniuose paveikslėliuose, kuriuose teigiama, kad vaizduojama dešrų gamyba, dažnai vaizduojami nesusiję pramoniniai procesai, pavyzdžiui, izoliacinių putų gamyba. Įteisintose dešrų gamyklose naudojamos mechanizuotos mėsos atskyrimo sistemos, kurios masinei gamybai gamina į pastą panašias medžiagas. Nepaisant „natūralaus” ar „tradicinio” ženklinimo, pramoniniai metodai apima greitą apdorojimą, naudojant priedus, kurių vartotojai nemato. Sveikatai susirūpinimą kelia natrio nitritai ir didelis druskos kiekis. Supratus, kaip pakuotės vaizdai nesutampa su tikrąja gamyba, paaiškėja nemaloni tiesa apie perdirbtus mėsos produktus.
Nerimą kelianti gamyklinių dešrų gamybos tikrovė
Nors daugelis vartotojų mėgsta dešreles kaip pagrindinį pusryčių ar kepimo ant grotelių patiekalą, tik nedaugelis žino, kokie pramoniniai procesai vyksta jų gamyboje.
Dešrų gamyboje paprastai naudojamos mechanizuotos mėsos atskyrimo sistemos, kuriomis baltymai išgaunami iš gyvūnų skerdenų po to, kai pašalinami pirminiai gabalai. Vykstant šiam procesui, vadinamam mechaniniu regeneravimu, gaunama į pastą panaši medžiaga, kuri sudaro daugelio komercinių dešrų pagrindą.
Gamybos įrenginiai dažnai veikia dideliu greičiu, perdirbdami tūkstančius vienetų per valandą tokiomis sąlygomis, kai pirmenybė teikiama efektyvumui, o ne amatininkų kokybei.
Ant prekybos centrų lentynų esančios dezinfekuotos pakuotės mažai kuo primena pramoninę aplinką, kurioje šie produktai gaminami.
Atskleista: Ką iš tikrųjų rodo šie virusiniai gamybos vaizdai
Socialiniuose tinkluose plintantys vaizdai, kuriuose tariamai matoma dešrų gamyba, sukėlė didelį vartotojų susirūpinimą.
Tačiau faktus tikrinančios organizacijos patikrino, kad daugelyje virusinių vaizdų vaizduojami pramoniniai procesai, nesusiję su maisto gamyba.
Daugiausiai dalijamasi nuotrauka, kurioje vaizduojama rausva medžiaga, tekanti per metalinę įrangą, iš tikrųjų vaizduoja izoliacinių putų gamybą.
Panašiai ir vaizdo įrašuose, kuriuose rodomi konvejeriais judantys cilindro formos objektai, dažnai rodoma plastikinių žaislų gamyba, o ne dešrų perdirbimas.
Legaliose dešrų gamybos įmonėse laikomasi griežtų higienos protokolų ir naudojama specializuota įranga, sukurta specialiai maisto saugai užtikrinti.
Pramonės atstovai pabrėžia, kad virusinis turinys dažnai iškraipo standartinę praktiką ir kelia nereikalingą nerimą dėl perdirbtos mėsos produktų.
Kaip šiuolaikinis dešrų perdirbimas skiriasi nuo etikečių teiginių
Nepaisant klaidinančio viruso turinio, susipažinus su tikraisiais dešrų gamybos metodais, pastebimi dideli neatitikimai tarp gamybos praktikos ir produkto ženklinimo.
Daugelyje pakuočių, ant kurių puikuojasi „natūralus” ar „tradicinis” perdirbimas, dažnai slepiama pramoninė tikrovė. Nors etiketėse nurodoma, kad dešros gaminamos mažomis partijomis, daugumoje komercinių dešrų atliekamas didelės apimties mechaninis atskyrimas, kai slėgis ištraukia baltymus iš audinių, kurių nematyti tradicinėje skerdykloje.
Tokie terminai, kaip „visiškai natūralūs apvalkalai”, teisėtai gali būti nurodomi ant gaminių, kuriems naudojamas ne žarnų apvalkalai, o regeneruotas kolagenas.
Įvaizdis „užauginta ūkyje” prieštarauja standartinėms tiekimo grandinėms, kurias naudoja dauguma gamintojų. Šios rinkodaros ir realybės spragos išlieka todėl, kad taisyklės reglamentuoja saugos standartus, o ne teiginius apie produkcijos autentiškumą.
Pramoninių dešrų gamybos metodų poveikis sveikatai
Kadangi šiuolaikinėje dešrų gamyboje pirmenybė teikiama efektyvumui ir tinkamumui vartoti, dėl pramoninių gamybos metodų kyla keletas sveikatos problemų.
Cheminiai konservantai, pvz., natrio nitritas, nors ir užkerta kelią bakterijų dauginimuisi, yra susiję su padidėjusia vėžio rizika juos vartojant reguliariai.
Perdirbant aukštoje temperatūroje susidaro akrilamidas ir heterocikliniai aminai – potencialūs kancerogenai. Didelis druskos kiekis didina hipertenzijos riziką, o į užpildų ir priedų sudėtį dažnai įeina rafinuoti angliavandeniai, kurie turi įtakos cukraus kiekio kraujyje reguliavimui.
Be to, pramoninėje gamyboje paprastai naudojama mėsa iš gyvūnų, auginamų naudojant augimo hormonus ir antibiotikus – junginius, kurie gali paveikti žmogaus endokrininę funkciją ir prisidėti prie atsparumo antibiotikams vystymosi.
Netikėti ingredientai, kurių nerasite nurodytų ant pakuočių
Dėl ženklinimo spragų ir teisės aktų išimčių daugybė komercinių dešrų sudedamųjų dalių vartotojams neatskleidžiama.
Prie jų priskiriama mechaniškai atskirta mėsa (MSM), kurioje yra kaulų fragmentų ir jungiamojo audinio, susmulkinto mechaninio atkūrimo proceso metu.
Gamintojai dažnai naudoja pagalbines perdirbimo medžiagas, pavyzdžiui, amoniako hidroksidą, kad neutralizuotų patogenus, ir transglutaminazę („mėsos klijus”), kad sujungtų baltymų likučius. Nė vienos iš šių medžiagų nereikia atskleisti ant pakuotės.
Iš medienos plaušienos gaunama celiuliozė dažnai naudojama kaip ekonomiškas užpildas, o karageninas prailgina produkto galiojimo laiką, nors ir buvo atlikta tyrimų, susijusių su virškinamojo trakto sveikata.
Be to, gamintojai gali naudoti genetiškai modifikuotus ingredientus ir sintetinius antioksidantus, tokius kaip BHA ir BHT, jų konkrečiai nenurodydami.
Pramonės reakcija į nutekintą gamybos medžiagą
Pramonės reakcija į nutekintą filmuotą medžiagą
Po to, kai praėjusį mėnesį internete pasirodė vaizdinga filmuota medžiaga iš keleto didelių dešrų gamybos įmonių, pramonės atstovai ėmėsi koordinuotos gynybos strategijos ir tuo pat metu atsiribojo nuo labiausiai nerimą keliančios praktikos.
Amerikos mėsos institutas išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad filmuotoje medžiagoje užfiksuoti „pavieniai atvejai” ir „pasenę metodai”, kurių nebetaiko geros reputacijos gamintojai.
Trys didžiausi gamintojai – „National Sausage Corp”, „QuickMeat” ir „Farmland Provisions” – paskelbė nedelsiant atliksiantys savo tiekimo grandinių auditą.
Tačiau pranešėjai iš šios pramonės šakos prieštaravo šiems teiginiams, teigdami, kad sąnaudų mažinimo priemonės ir toliau lemia abejotiną gamybos praktiką, nepaisant viešų patikinimų, kad yra priešingai.
Etiškos alternatyvos: Ieškoti sąžiningai pagamintų dešrų produktų
Nors pagrindiniai dešrų gamintojai susiduria su kontrole dėl savo gamybos praktikos, vis daugiau mažesnių, skaidrių įmonių siūlo vartotojams etiškai pagamintų alternatyvų.
Šie amatininkai paprastai teikia pirmenybę gyvūnų gerovei, ingredientų skaidrumui ir tvariems perdirbimo metodams.
Vartotojai, ieškantys sąžiningai pagamintų dešrų, turėtų ieškoti tokių sertifikatų kaip „Animal Welfare Approved”, „USDA Organic” arba „Certified Humane”.
Be to, vietos ūkininkų turgeliuose dažnai yra gamintojų, kurie kviečia apsilankyti įmonėje ir atvirai pasakoja apie savo metodus.
Skaitmeninės platformos dabar tiesiogiai sujungia vartotojus su etiškais gamintojais, teikia informaciją apie gamybą ir ingredientų šaltinius.
Šių alternatyvų kainos padidėjimas atspindi ir didesnes gamybos sąnaudas, ir skaidrumo vertę.