Kai pasakau žmonėms, kad gaminu kotletus iš svogūnų, daugelis žiūri į mane tarsi būčiau pakvaišęs. Bet kai paragauja – prašo recepto! Tai viena pigiausiųjų, paprasčiausiųjų ir kartu skaniausių užkandų, kurią tik galima pagalvoti. Jokios mėsos, jokių sudėtingų ingredientų – tik paprasčiausi daržovės, o skonis – tiesiog nepakartojamas.
Kodėl svogūnų kotletai tokie ypatingi
Daugelis apie svogūnų kotletus net negirdėjo. O tie, kas girdėjo, neišdrįsta gaminti – jiems atrodo, kad tai bus per kartu arba per paprasta. Bet būtent paprastumas ir yra jų grožis! Kai svogūnai tinkamai paruošti ir iškepti, jie netenkta kartumo, tampa saldūs, aromatingi ir sultingi.
Šie kotletai – tikras senovinis receptas, kurį žinojo beveik kiekviena namų šeimininkė, kai reikėdavo greitai ir pigiai paruošti skanų užkandį arba net pagrindinį patiekalą. Dabar šis receptas tapo retenyebe, nors turėtų būti kiekvienos šeimininkės arzenale.
Ingredientai (apie 8-10 kotletų)
Pagrindiniai:
- 5 vidutinio dydžio svogūnai
- 1 bulvė (vidutinio dydžio)
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai kvietinių miltų
- 2 šaukštai krakmolo (bulvių arba kukurūzų)
Prieskoniai:
- Druska (pagal skonį)
- Juodieji pipirai (pagal skonį)
- 2-3 skiltelės česnako (nebūtina)
- Šviežios žolelės (krapai, petražolės) – sauja
Kepimui:
- Augalinis aliejus
Kaip pasigaminti – paprasčiau nebūna
1. Paruošiame svogūnus teisingai
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais arba smulkiai sukapokite. Čia pats svarbiausias žingsnis – pašalinti svogūnų kartumą. Supjaustytus svogūnus sudėkite į dubenį, šiek tiek sugniaužkite rankomis, kad išsiskirtų sultys, pabarstykite druska ir užpilkite šaltu vandeniu. Išmaišykite ir palikite 10-15 minučių.
Šis triukas padaro stebuklus – svogūnai netenka per didelio kartumo, bet išlaiko savo aromatą ir skonį. Po 10-15 minučių vandenį nupilkite, svogūnus gerai išspauskite rankomis – turi išeiti kuo daugiau skysčio.
2. Paruošiame bulvę
Bulvę nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Būtent žalia, ne virta! Tarkuota bulvė veiks kaip natūralus rišiklis ir suteiks kotletams gerą konsistenciją, be to – išlaikys drėgmę viduje.
3. Sumaišome viską
Į dubenį su išspaustais svogūnais sudėkite:
- Tarkuotą bulvę
- 2 kiaušinius
- 3 šaukštus miltų
- 2 šaukštus krakmolo
- Smulkiai sukapotą šviežią žolelę (krapai ir petražolės puikiai tinka)
- Patrinti česnako (jei naudojate)
- Druską ir pipirus pagal skonį
Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Palikite 15 minučių pastovėti – per tą laiką miltai ir krakmolas įgers drėgmę, o masė taps storesnė ir lengviau lipinsis.
4. Kepame kotletus
Keptuvėje įkaitinkite gausiai augalinio aliejaus – jis turėtų padengti kotletų dugną. Kai aliejus gerai įkais, šaukštu imkite masę ir formuokite nedidelius kotletus. Galite tiesiog šaukštu dėlioti kaip blynelius arba rankomis lengvai suformuoti ovalinius kotletiukus.
Kepkite vidutinėje ugnyje iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol pasidengs gražia auksinė rudos spalvos plutele. Labai svarbu nekepti per karšta ugnimi – tuomet svogūnai viduje liks žali, o išorė prisdegs.
Iškeptus kotletus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusunkytų perteklinis aliejus.
Su kuo patiekti
Svogūnų kotletai puikiai dera su:
Padažais:
- Grietine arba grietinėlės padažu
- Pomidorų padažu
- Česnakiniu padažu
Garnyru:
- Bulvių koše
- Virtais ryžiais
- Grikiais
- Šviežių daržovių salotomis
Kaip savarankiškas patiekalas – tiesiog su duona ir šviežiomis daržovėmis!
Variacijos receptui
Su vištiena
Jei norite sodresnio skonio, į masę įdėkite 200-300 g smulkiai sukapoto vištienos ar kalakutienos filė. Gausite pusiau daržovinius, pusiau mėsinius kotletus – labai sotūs ir maistingi!
Su sūriu
Į masę įmaišykite 100 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio – kotletai taps dar aromatingesni.
Su grybais
Pakepkite smulkiai supjaustytų grybų su svogūnais ir įmaišykite į masę – grybiško skonio mėgėjams!
Kepti orkaitėje
Jei nenorite daug kepti aliejuje, kotletus galima kepti orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25-30 minučių (apsukant per pusę), tepant šiek tiek aliejumi.
Kodėl verta išbandyti
Ekonomiška. Svogūnai – vienas pigiausių produktų, bulvė taip pat kainuoja centus. Už kelių eurų galite pasigaminti pilną šeimos vakarienę.
Paprasta. Nereikia jokių specialių įgūdžių ar sudėtingų žingsnių. Net pradedantysis virėjas susitvarkys.
Greitai. Paruošimas – 15 minučių, kepimas – dar 15. Per pusvalandį turite gatavas užkandas ar vakarienę.
Netikėtai skanu. Daugelis tikisi, kad bus kartūs ar per paprastas, bet paragavę nustebsta – skonis išties nuostabus! Svogūnai tapa saldūs, minkšti viduje ir traškūs išorėje.
Universalus. Tinka ir kaip užkanda, ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras prie mėsos.
Idealus pasninko ar vegetarų variantas. Šie kotletai – puikus mėsos pakaitalas, ypač jei į masę įdėsite daugiau bulvių ir grybų.
Patarimai tobulam rezultatui
✓ Būtinai išspauskite svogūnus po mirkymo – jei bus per daug skysčio, kotletai nesilaikys ir išsiskirs kepant.
✓ Nenuskaldykite žolelių – jos suteikia šviežumo ir aromato, be jų kotletai bus sausesni.
✓ Duokite masę pastovėti – 15 minučių tikrai nėra daug, o rezultatas bus daug geresnis.
✓ Kepkite vidutine ugnimi – per karšta ugnis išdžiovins svogūnus, per šalta – kotletai bus riebūs.
✓ Valgykite šiltus – kaip ir daugelis kepinių, šie kotletai skaniausiai, kai dar šilti, nors ir atvėsę puikiai tinka.
✓ Galima užšaldyti – iškepę ir atvėsinę kotletus, galite juos užšaldyti. Vėliau tereikia pašildyti orkaitėje ar keptuvėje.
Svogūnų kotletai – tai tas receptas, kurį išbandęs grįši prie jo vėl ir vėl. Pigus, paprastas, greitas ir nepaprastai skanus. Garantuoju – net negalėsite atsikąsti, ir visi klausinės, kaip tai padarėte!





