Švieži ar konservuoti pomidorai – kurie iš tikrųjų yra sveikesni

tomatoes spoil windowsill storage

Pomidorai yra vienas populiariausių produktų mūsų virtuvėje. Juos dedame į salotas, verdame padažus, troškiniame su mėsa ir daržovėmis. Daugelis įsitikinę, kad švieži pomidorai visada pranašesni už tuos, kurie parduodami skardinėse. Kiti tvirtina priešingai – esą perdirbti pomidorai net sveikesni. Bet kur tiesa?

Atsakymas nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mokslininkai išanalizavo abiejų rūšių maistinę sudėtį ir nustatė, kad kiekvienas variantas turi savų privalumų, kurie priklauso nuo to, kokiam tikslui pomidorus naudosite.

Kodėl pomidorai tokie vertingi

Vidutinio dydžio žalias pomidoras (apie 123 g) suteikia vos 22 kcal, tačiau jame gausu vitamino C, vitamino K, kalio ir ląstelienos. Dar svarbiau, kad pomidorai yra vienas geriausių likopeno šaltinių. Šis antioksidantas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų bei kai kurių vėžio formų rizika.

Pomidorai tinka beveik bet kuriam patiekalui ir suteikia daug naudingų medžiagų už minimalų kalorijų kiekį. Tai daro juos idealia sveikos mitybos dalimi.

Maistinių medžiagų palyginimas

Palyginus 100 g šviežių ir konservuotų pomidorų, kalorijų ir makroelementų kiekis beveik nesiskiria. Vis dėlto švieži pomidorai turi daugiau ląstelienos ir kalio.

Kalbant apie vitaminus, švieži pomidorai aiškiai pirmauja. Juose daugiau vitamino A, vitamino K, folio rūgšties ir vitamino C. Konservavimo procesas sumažina šilumai jautrių vitaminų kiekį. Pavyzdžiui, vitamino C kiekis nukrenta nuo maždaug 13,7 mg iki 9,3 mg šimte gramų.

Įdomu tai, kad konservuoti pomidorai turi daugiau kalcio ir geležies. Kalcio kiekis padidėja nuo maždaug 10 mg iki 31 mg, o geležies – nuo 0,27 mg iki 0,97 mg šimte gramų.

Likopenas: netikėtas konservuotų pomidorų privalumas

Čia ir slypi didžiausia staigmena. Konservavimo metu susidaranti šiluma suardo ląstelių struktūras ir išlaisvina daugiau biologiškai prieinamo likopeno. Konservuoti pomidorai paprastai turi didesnę likopeno koncentraciją – apie 2767 µg šimte gramų, palyginti su 2573 µg šviežiuose vaisiuose.

Likopenas tirpsta riebaluose, todėl virtų pomidorų produktų derinimas su alyvuogių aliejumi ar kitais sveikaisiais riebalais žymiai pagerina jo įsisavinimą organizme. Tai reiškia, kad pomidorų padažas su aliejumi gali būti naudingesnis nei šviežios salotos be jokio riebalų šaltinio.

Pakuotės svarba: į ką atkreipti dėmesį

Renkantis konservuotus pomidorus, verta pasidomėti pakuote. Istoriškai daugelio skardinių vidinėse dangose buvo naudojamas BPA – junginys, kuris kai kurių tyrimų duomenimis siejamas su įvairiais sveikatos sutrikimais.

Šiandien gamintojai vis dažniau siūlo BPA neturinčias pakuotes, stiklinius indus arba kartonines pakuotes. Ypač tai svarbu nėščioms moterims, vaikams ir tiems, kurie pomidorus vartoja dažnai.

Taip pat verta rinktis mažai druskos ar visai be druskos turinčius variantus ir skaityti etiketes, kad išvengtumėte pridėtų cukrų ar konservantų.

Kada rinktis šviežius pomidorus

Švieži pomidorai nepakeičiami patiekaluose, kur svarbus ryškus skonis ir traški tekstūra. Salotoms, sumuštiniams, bruschettai ar caprese jie tinka geriausiai.

Prinokę sezono pomidorai turi daugiausia skonio ir maistinių medžiagų. Ne sezono metu parduotuvėse esantys pomidorai dažnai būna surinkti neprinokę ir transportavimo metu praranda dalį aromato.

Švieži pomidorai taip pat tinka tiems, kas nori išvengti bet kokių pridėtinių medžiagų ir išsaugoti šilumai jautrų vitaminą C.

Kada geriau rinktis konservuotus

Padažams, sriuboms, troškiniams ir čili konservuoti pomidorai yra puikus pasirinkimas. Terminis apdorojimas jau suardė ląstelių sieneles, todėl ilgai virtas patiekalas įgauna gilesnį, koncentruotesnį skonį.

Pomidorų pasta ar tyrė puikiai tinka ragù, bolonijos padažui ir kitiems ilgai troškimiems patiekalams. Pradėkite nuo vieno ar dviejų šaukštų ir virkite, kol išryškės saldumas ir sumažės rūgštumas.

Konservuoti pomidorai taip pat praktiškai naudingi – jie visada po ranka, nesvarbu, koks metų laikas.

Praktiniai patarimai

Perkant konservuotus pomidorus:

  • Rinkitės be druskos arba mažai natrio turinčius variantus
  • Teikite pirmenybę BPA neturinčioms pakuotėms ar stiklainiams
  • Tikrinkite sudėtį dėl pridėtų cukrų ir konservantų

Perkant šviežius pomidorus:

  • Pirkite sezono metu iš vietinių ūkininkų
  • Laikykite kambario temperatūroje, saugodami nuo tiesioginės saulės
  • Šaldykite tik visiškai prinokusius ir suvartokite per dvi tris dienas

Šaldymui: išimkite pomidorų vidų, supjaustykite ketvirčiais, užšaldykite ant padėklo, tada sudėkite į maišelius.

Išvada

Tiek švieži, tiek konservuoti pomidorai turi savo vietą sveikoje mityboje. Švieži pranašesni vitaminų C, A ir K kiekiu, tinka žaliems patiekalams. Konservuoti pasižymi didesne likopeno koncentracija ir geriau tinka virtiems bei troškimiems patiekalams.

Geriausias sprendimas – turėti abu variantus: šviežius pomidorus salotoms ir konservuotus padažams. Taip gausite visą maistinių medžiagų spektrą ir galėsite mėgautis pomidorais bet kuriuo metų laiku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video