Surimi nėra krabas – bet ar jis tikrai pavojingas? Mitybos specialistų verdiktas

surimi safety and nutrition

Surimi yra perdirbtas jūros gėrybių produktas, gaminamas iš baltųjų žuvų, o ne krabų. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad jame yra liesų baltymų, bet yra tokių priedų kaip krakmolas, kvapiosios medžiagos ir maistiniai dažikliai. Nors surimi turi mažiau sočiųjų riebalų nei kai kurie kiti baltymai, jame yra daugiau natrio (600-900 mg vienoje porcijoje) ir mažiau maistinių medžiagų nei tikrame krabe. Alergiški vėžiagyviams žmonės turėtų būti atsargūs. Supratimas apie surimio sudėtį padeda vartotojams rinktis šį įprastą jūros gėrybių pakaitalą.

Kas tiksliai yra surimi? Tiesa apie „krabų imitaciją”

Surimi – japoniškas terminas, reiškiantis „maltą mėsą”, – tai labai perdirbtas jūros gėrybių produktas, daugiausia gaminamas iš baltųjų žuvų, kurios buvo iškaulinėtos, nuplautos, sumaltos ir sumaltos su įvairiais priedais.

Reklama

Dažniausiai surimio gamybai naudojamos šios žuvys: ledjūrio menkė, menkė ir merlangas. Norėdami išgauti krabų skonį ir tekstūrą, gamintojai prideda krakmolo, kiaušinių baltymų, cukraus, druskos ir skonio stipriklių.

Raudoni maistiniai dažai suteikia surimiui būdingą rausvą atspalvį, imituojantį krabų mėsą.

Nors surimi parduodamas kaip „krabų imitacija”, „krabų lazdelės” arba „jūros gėrybių lazdelės”, tikrosios krabų mėsos jame yra minimaliai arba visai nėra. Tai ekonomiška tikrų krabų alternatyva, plačiai naudojama suši, jūros gėrybių salotoms ir įvairiems paruoštiems patiekalams gaminti.

Reklama

Gamybos procesas: Kaip žuvis tampa „Krabu”

Žuvį paverčiant krabų imitacija atliekami keli tikslūs gamybos etapai, kurie gerokai pakeičia pradinę baltymų struktūrą.

Iš pradžių baltosios žuvys (paprastai plekšnės arba jūrinės lydekos) supjaustomos filė, pakartotinai nuplaunamos ir sumalamos į pastą. Taip pašalinami riebalai, kraujas ir kvapą sukeliantys junginiai.

Pasta tobulinama druska, cukrumi, krakmolu ir kiaušinio baltymu, kad susidarytų elastingų savybių turintis baltyminis gelis.

Reklama

Išskirtinį oranžinį-raudoną atspalvį suteikia maistiniai dažikliai (dažniausiai paprika arba karminas).

Galiausiai mišinys kaitinamas, išspaudžiamas į krabų formas ir greitai užšaldomas, kad išliktų tekstūra.

Šis intensyvus apdorojimas sukuria produktą, chemiškai besiskiriantį nuo natūralių krabų.

Reklama

Maistingumo profilis: Surimi ir tikros krabų mėsos palyginimas

Nors gamybos proceso metu žuvis paverčiama į krabų mėsą panašiu produktu, surimio ir tikros krabų mėsos maistinė vertė labai skiriasi.

Tikro krabo mėsoje yra daugiau baltymų (apie 19 g 100 g), palyginti su surimi (10-14 g 100 g).

Surimi paprastai turi dvigubai daugiau angliavandenių dėl pridėto krakmolo ir cukraus.

Reklama

Autentiški krabai turi daugiau svarbiausių mineralų, įskaitant cinką, seleną ir varį, o surimi turi daugiau natrio dėl perdirbimo priedų.

Omega-3 riebalų rūgščių kiekis surimio gamyboje labai sumažėja, o tikri krabai šių naudingų riebalų turi natūraliai.

Kalorijų kiekis labai skiriasi – 100 g tikrų krabų vidutiniškai yra 85 kalorijos, o surimi – 100-150 kalorijų.

Reklama

Įprasti priedai ir sudedamosios dalys: Kas iš tikrųjų yra jūsų Kalifornijos ritinyje

Ar kada nors susimąstėte, kas suteikia surimi gaminiams išskirtinį skonį, tekstūrą ir išvaizdą? Be perdirbtos žuvies pastos pagrindo, surimio sudėtyje paprastai yra keletas priedų.

Į daugumą preparatų įeina cukrus, druska, krakmolas (bulvių arba kukurūzų) ir kiaušinių baltymai. Sorbitolis ir polifosfatai padeda išlaikyti drėgmę ir prailgina galiojimo laiką.

Dėl būdingo krabų skonio gamintojai prideda dirbtinių kvapiųjų medžiagų, o rausvai oranžinę spalvą suteikia paprikų ekstraktas arba karminas.

Reklama

Kalifornijos suktinukuose šis surimio produktas gaminamas kartu su ryžiais, nori jūros dumbliais, avokadais ir agurkais.

Nors apskritai pripažįstama, kad šis sūris yra saugus, alergiškiems ar mitybos problemų turintiems žmonėms reikėtų atidžiai peržiūrėti sudedamųjų dalių etiketes.

Nauda sveikatai ir susirūpinimą keliantys dalykai: Ką mitybos specialistai sako apie Surimi

Daugelis mitybos specialistų pripažįsta, kad surimio maistinė sudėtis yra sudėtinga, o tai vartotojams kelia ir naudos, ir rūpesčių.

Reklama

Teigiama, kad surimi yra liesas baltymas, turintis mažiau kalorijų nei tikras krabas, turintis omega-3 riebalų rūgščių ir mažai sočiųjų riebalų. Be to, jis yra prieinamesnis ir jo galiojimo laikas ilgesnis nei kitų jūros gėrybių.

Tačiau mitybos specialistai nerimauja dėl natrio kiekio, kuris gali siekti 600-900 mg vienoje porcijoje. Perdirbant pašalinamos kai kurios maistinės medžiagos, esančios sveikoje žuvyje, o tokie priedai kaip fosfatai, cukrus ir dirbtinės kvapiosios medžiagos mažina „švaraus” baltymų šaltinio statusą.

Alergiški vėžiagyviams žmonės turėtų būti atsargūs, nepaisant to, kad surimi pagrindą sudaro žuvis.

Reklama

Kas turėtų vengti surimi? Alergijos, jautrumas ir mitybos apribojimai

Nepaisant to, kad surimi turi daug baltymų ir yra nebrangus, kai kurie žmonės turėtų būti atsargūs arba visiškai vengti šios perdirbtų jūros gėrybių alternatyvos.

Alergiški vėžiagyviams asmenys turi būti budrūs, nes daugelyje surimio produktų yra vėžiagyvių ekstraktų arba jie gaminami naudojant bendrą įrangą.

Asmenys, jautrūs maisto priedams, turėtų tikrinti etiketes, ar jose nėra fosfatų, mononatrio glutamato rūgšties ir dirbtinių dažiklių, kurių dažnai randama komercinėse rūšyse.

Reklama

Žmonės, kontroliuojantys suvartojamo natrio kiekį, turėtų atkreipti dėmesį į didelį druskos kiekį surimi, kuris gali viršyti mitybos rekomendacijas.

Asmenys, besilaikantys košerinės, halal ar tam tikros vegetarinės dietos, turėtų patikrinti sudedamąsias dalis, nes surimi dažnai susideda iš žuvų rūšių derinių ir gali turėti reikalavimų neatitinkančių priedų ar rišamųjų medžiagų.

Protingesnis pasirinkimas: Kaip pasirinkti ir paruošti sveikesnius surimio produktus?

Rinkdamiesi sveikesnius surimio produktus, vartotojai turėtų teikti pirmenybę produktams su minimaliu priedų kiekiu ir švaresniais ingredientų sąrašais.

Reklama

Ieškokite versijų su mažesniu natrio kiekiu, mažiau konservantų ir dirbtinių dažiklių.

Paruošimo būdai daro didelę įtaką surimio maistingumui.

Kepant ar verdant garuose, surimi išlieka baltymingas, o kepant išvengiama pridėtinių riebalų.

Reklama

Surimi derinant su daržovėmis ir pilno grūdo produktais, gaunami maistiniu požiūriu subalansuoti patiekalai.

Kai kurie gamintojai dabar siūlo aukščiausios kokybės surimio produktus, kuriuose yra daugiau žuvies (daugiau kaip 50 %), natūralių kvapiųjų medžiagų ir mažiau krakmolo užpildų.

Tokios alternatyvos, nepaisant aukštesnės kainos, paprastai turi geresnę maistinę vertę, todėl vartotojams, besirūpinantiems savo sveikata, verta į jas investuoti.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like
sugar free does not guarantee health
Skaityti daugiau

Ar be cukraus visada sveikiau?

Be cukraus automatiškai nereiškia, kad jis sveikesnis. Nors šiuose produktuose nėra cukraus, juose dažnai yra dirbtinių saldiklių, kurie…