Skonis kaip filė, bet 3 kartus pigiau: kaip skaniai paruošti lašišos nugarinę

 

Lašišos nugarinė – tai žuvies dalis, kurią daugelis nepagrįstai ignoruoja. O veltui! Ši žuvies dalis kainuoja kelis kartus pigiau nei filė, tačiau skonio ir maistingumo požiūriu nė kiek nenusileidžia brangesnėms žuvies dalims. Profesionalūs virėjai puikiai žino lašišos nugarinės vertę – iš jos gaminami restorano lygio patiekalai. Pažvelkime, kaip šią paklankią žuvies dalį paversti tikru kulinarijos šedevru jūsų virtuvėje.

Kodėl verta rinktis lašišos nugarinę?

Lašišos nugarinė – tai stuburas su šonkauliais ir prie jų prilipusiu minkštimu. Daugelis šios dalies nesirenka, nes ji atrodo ne tokia patraukli kaip filė, tačiau būtent čia slypi puikus santykis tarp kainos ir kokybės. Nugarinėje yra nemažai minkštimo, o kaulas suteikia nepakartojamą skonį sultiniams ir uždariems patiekalams.

Be to, lašišos nugarinėje gausu omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų D ir B12. Tai tas pats maistingumas kaip ir filėje, tik už gerokai mažesnę kainą.

Kaip pasirinkti ir paruošti nugarinę?

Perkant šaldytą lašišos nugarinę, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  • Žuvis neturėtų būti pernelyg apledėjusi
  • Minkštimas prie kaulų turėtų būti ryškios rožinės spalvos
  • Neturėtų būti nemalonaus kvapo

Prieš gaminimą nugarinę būtina tinkamai paruošti:

  1. Kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu
  2. Pašalinkite pelekus ir uodegą
  3. Jei yra oda su žvynais – nuimkite ją (tai galima padaryti peilio pagalba)
  4. Supjaustykite į patogius gabalus

Trys išskirtiniai lašišos nugarinės receptai

1. Aromatingas sultinys iš lašišos nugarinės

Tirštas, prisotinto skonio sultinys – tobulas pasirinkimas vėsiems rudeniškiems ar žiemiškai vakarams. Lašišos nugarinė suteikia sultiniui gilų skonį ir kremišką tekstūrą.

Ingredientai:

  • 500-600 g lašišos nugarinės
  • 2,5 l vandens
  • 4 vidutinės bulvės
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 5-6 juodųjų pipirų grūdeliai
  • 3-4 kvapiosios paprikos grūdeliai
  • 1-2 lauro lapai
  • Druska, šviežiai maltie pipirai pagal skonį
  • Šviežios žolelės (krapai, petražolės)
  • Papildomai: 1-2 česnako skiltelės

Gaminimo būdas:

  1. Paruoštą nugarinę supjaustykite į 4-5 gabalus, sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu.
  2. Uždenkite puodą dangčiu, pastatykite ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 30-40 minučių. Nepamirškite nuimti susidariusias putas.
  3. Išimkite nugarinę iš puodo, sultinį perkošti per tankų sietelį ar marlę, kad pašalintumėte kaulo nuoskalas.
  4. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais bulves bei svogūną. Morką sutarkuokite stambia tarka.
  5. Grąžinkite sultinį į puodą, sudėkite daržoves. Virkite 15 minučių.
  6. Tuo tarpu nuo nugarinės kaulų atskirite minkštimą, pašalinkite visus kauliukus.
  7. Kai daržovės suminkštės, sudėkite žuvies minkštimą, prieskonius – lauro lapą, pipirų grūdelius. Pasūdykite pagal skonį.
  8. Virkite dar 10-15 minučių ant mažos ugnies.
  9. Prieš patiekiant apibarstykite šviežių smulkintų žolelių.

Patarimai:

  • Jei mėgstate kreminę tekstūrą, dalį bulvių galite sutriniti blenderiu ir sugrąžinti į sultinį
  • Kartu su daržovėmis galite pridėti ir kitų – saliero, poro
  • Sultiniui turtingesnio skonio suteiks šaukštas sviesto, pridėtas prieš pat patiekiant

2. Lašišos nugarinė orkaitėje su žolelėmis

Paprastas, bet nepaprastai skanus būdas paruošti šią žuvies dalį. Aromatingos žolelės ir citrina pabrėžia natūralų lašišos skonį.

Ingredientai:

  • 600 g lašišos nugarinės
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos sultys
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 arbatinis šaukštelis sauso rozmarino (arba šviežio)
  • 1 arbatinis šaukštelis sauso čiobrelių
  • Druska, šviežiai maltie juodieji pipirai
  • Papildomai: šviežios petražolės

Gaminimo būdas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Paruoštą nugarinę supjaustykite į porcinius gabalus (maždaug 5-6 cm pločio).
  3. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, smulkintą česnakę, žoleles, druską ir pipirus.
  4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba folija. Sudėkite žuvies gabalus.
  5. Paruoštu marinatų gerai aptepkite visus žuvies gabalus iš visų pusių.
  6. Kepkite orkaitėje 20-25 minutes, kol žuvis bus gerai iškepusi. Lašiša turėtų lengvai atsikelti nuo kaulo.
  7. Patiekite iš karto, papuošę citrinos skiltelėmis ir šviežiomis žolelėmis.

Patarimai:

  • Kartu su žuvimi galite kepti ir daržoves – bulves, cukinijas, pomidorus. Tiesiog sudėkite jas į tą pačią formą, o kepimo laiką padidinkite iki 35-40 minučių
  • Norėdami auksinės plutelės, paskutines 5 minutes įjunkite grotelių režimą
  • Vietoj saususių žolelių galite naudoti šviežias – jų prireiks 2-3 kartus daugiau

3. Lašišos nugarinė tešloje – traškus ir sultingas

Šis receptas primena žuvų kepsnelių klasiką, tik čia naudojama nugarinė. Lengva tešla apsaugo žuvį nuo perdžiūvimo ir sukuria traškią plutelę.

Ingredientai:

  • 500 g lašišos nugarinės
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai šalto gazuoto vandens arba pieno
  • ½ citrinos sultys
  • Druska, juodieji pipirai
  • Saulėgrąžų aliejus kepimui

Gaminimo būdas:

  1. Paruoštą nugarinę supjaustykite porciniais gabalais. Apibarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Palikite 15-20 minučių.
  2. Dubenyje išplakite kiaušinius šakute. Pridėkite miltus ir gazuotą vandenį (jis padės tešlai būti oriai). Išmaišykite, kad nebūtų gumulėlių. Tešla turėtų būti skysto grietinės tirštumo.
  3. Keptuvėje įkaitinkite pakankamai aliejaus (maždaug 0,5 cm aukščio).
  4. Kiekvieną žuvies gabalėlį pamerkite į tešlą, kad ji vienodai apdengtų žuvį.
  5. Atsargiai sudėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite vidutinėje temperatūroje 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol susidarys auksinė traški plutelė.
  6. Iškeptus gabaliukus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų perteklinis aliejus.
  7. Patiekite iš karto karštus, su citrina ir lengvu salotų garnyru.

Patarimai:

  • Vietoj paprasto vandens naudokite gazuotą – tešla bus oresnė ir traškesnė
  • Aliejus turi būti pakankamai įkaitęs, bet ne pernelyg – tikrinkite pamėtę mažą tešlos lašelį
  • Į tešlą galite pridėti smulkintos petražolių arba krapų

Kaip laikyti ir šaldyti?

Jei nupirkote didelį kiekį lašišos nugarinės:

  • Šaldytuvėje ji gali stovėti 1-2 dienas
  • Šaldiklyje išlieka iki 3 mėnesių
  • Prieš šaldant supjaustykite porcijomis – lengviau bus atšildyti
  • Atšildykite šaldytuve per naktį, ne kambario temperatūroje

Išvados

Lašišos nugarinė – puikus pavyzdys, kaip iš ekonomiško produkto paruošti aukštos kokybės patiekalus. Ji tinka ir švelniam sultiniui, ir traškiems kepsnelių, ir aromatingiems patiekalams orkaitėje. O svarbiausia – tai ne tik skanu, bet ir labai naudinga sveikatai. Išbandykite šiuos receptus ir įsitikinsite, kad nebūtina pergalių leisti brangiausiems produktams, kad pasilepintumėte išskirtiniu skoniu.

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video