Daug metų kovojau su lėtiniu skausmu, kurio gydytojai negalėjo paaiškinti. Atrodė, kad jokie receptai nepadeda. Tada atradau kai ką nuostabaus: tam tikri kasdieniai produktai pablogino mano būklę. Išbraukiau iš savo gyvenimo aštuonis konkrečius produktus, ir pokyčiai buvo nepaprasti. Mano skausmas beveik išnyko be vaistų. Jei susiduriate su nepaaiškinamais nemaloniais pojūčiais ar uždegimu, kaltininkas gali slėptis virtuvės spintelėse, vonios lentynoje ar valymo priemonėse.
Itin perdirbti maisto produktai: Paslėpti uždegimą sukeliantys veiksniai
Po daugelį metų trukusių tyrimų, susijusių su uždegimą sukeliančiais veiksniais, itin apdorotas maistas tapo mano sveikatos problema numeris vienas. Šiuose produktuose – supakuotuose užkandžiuose, šaldytuose patiekaluose ir saldžiuose gėrimuose – yra pramoninių ingredientų, kurių niekada nebūna namų virtuvėse.
Suvalgius šių maisto produktų, ypač su dirbtiniais konservantais ir didelės fruktozės kukurūzų sirupu, man paūmėdavo sąnariai. Tyrimai patvirtina ryšį: šie priedai ardo žarnyno bakterijas ir didina uždegiminių žymenų kiekį.
Iš savo raciono pašalinau daugumą itin perdirbtų produktų, o daugiausia dėmesio skiriu sveikiems maisto produktams. Skirtumas nepaprastas – sumažėjo skausmas, pagerėjo miegas ir energijos lygis. Net retkarčiais vartojant dabar jaučiamas pastebimas diskomfortas, o tai patvirtina jų uždegiminį poveikį mano organizmui.
Dirbtiniai saldikliai, stiprinantys skausmo signalus
Nors itin perdirbti maisto produktai man kelia didžiausią susirūpinimą, dirbtiniai saldikliai, kaip uždegimą sukeliantys veiksniai, nusipelno ypatingo dėmesio. Aspartamo, sukralozės ir sacharino išbraukiau iš savo raciono po to, kai sužinojau apie jų poveikį neurologijai.
Tyrimai rodo, kad šie saldikliai gali padidinti jautrumą skausmui suaktyvindami TRPV1 receptorius– tuos pačius, kuriuos suaktyvina aštriose paprikose esantis kapsaicinas. Mano patirtis rodo, kad kasdienis dietinių gazuotų gėrimų vartojimas sutapo su didžiausiais skausmo paūmėjimais.
Kai perėjau prie natūralių saldiklių, tokių kaip vienuolių vaisiai ir kartais žalias medus, per kelias savaites pastebėjau žymų pagerėjimą. Mano neurologas patvirtino šį ryšį tarp dirbtinių saldiklių ir sustiprėjusių skausmo signalų.
Įprasti buitiniai valikliai su neurotoksinėmis sudedamosiomis dalimis
Kodėl niekada netikrinau buitinių valiklių sudedamųjų dalių, kol nesusirgau lėtiniu nervų skausmu? Sužinojau, kad daugelyje jų yra neurotoksinų, kurie pablogino mano būklę.
Dažnai pasitaikantys kaltininkai yra ftalatai, esantys kvepiančiuose produktuose, kurie sutrikdo hormonų sistemą, ir ketvirtiniai amonio junginiai, esantys dezinfekavimo priemonėse, kurie gali pažeisti nervų ląsteles. Triklozanas antibakteriniuose valikliuose ir glikolio eteriai universaliuose valikliuose taip pat kelia didelį pavojų.
Perėjau prie paprastų acto, sodos ir kastilinio muilo tirpalų. Šis pokytis labai sumažino mano neurologinius simptomus. Jautriems žmonėms tikrinti ingredientus ir rinktis augalines alternatyvas yra ne tik sveikiau – tai gali būti veiksmingo lėtinio skausmo valdymo dalis.
Asmens higienos produktai, kuriuose yra endokrininę sistemą ardančių medžiagų
Išsiaiškinusi, kokį neurologinį poveikį turi mano valymo priemonės, atkreipiau dėmesį į vonios kambario spintelę – ir tai, ką radau, sukėlė ne mažesnį susirūpinimą.
Daugelyje asmens higienos priemonių yra endokrininę sistemą ardančių medžiagų, tokių kaip parabenai, ftalatai ir triklozanas, kurios trikdo hormonų funkciją. Šių cheminių medžiagų yra kasdien naudojamose priemonėse – nuo šampūnų iki dezodorantų ir drėkinamųjų kremų.
Įprastinius produktus pakeičiau alternatyviais, kurių sudėtyje nėra šių trikdančių medžiagų. Ieškokite etikečių su užrašais „be parabenų”, „be ftalatų” ir „be kvapiųjų medžiagų”.
Jūsų endokrininė sistema reguliuoja medžiagų apykaitą, augimą ir reprodukcinę sveikatą – ją verta apsaugoti nuo nereikalingo cheminių medžiagų poveikio.
Augaliniai aliejai su dideliu kiekiu PUFA: Kodėl pašalinau juos iš savo virtuvės
Daugelį metų savo virtuvėje nesąmoningai naudojau tai, ką dabar laikau vienais problemiškiausių šiuolaikinės mitybos ingredientų: augalinius aliejus su dideliu PFA kiekiu.
Šie aliejai – sojų, kukurūzų ir rapsų – yra itin intensyviai perdirbami, juose yra uždegimą sukeliančių omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios kaitinant lengvai oksiduojasi. Tyrimai rodo, kad jos skatina lėtinį uždegimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.
Juos pakeičiau stabilesniais produktais: ypač tyru alyvuogių aliejumi, naudojamu gaminant maistą žemoje temperatūroje, kokosų aliejumi, naudojamu gaminant maistą vidutinėje temperatūroje, ir žole maitintu sviestu arba lajumi, naudojamu gaminant maistą aukštoje temperatūroje. Dėl šio paprasto pakeitimo per kelias savaites labai sumažėjo sąnarių skausmas – to nepavyko pasiekti vartojant vaistus.
Kvapūs produktai, kurie užvaldė mano nervų sistemą
Kaip dažnai susimąstome apie kvapiųjų produktų poveikį mūsų neurologinei sveikatai? Daugelį metų patyriau nepaaiškinamus galvos skausmus ir smegenų miglą, kol juos susiejau su aplinkoje esančiomis sintetinėmis kvapiosiomis medžiagomis.
Nuo tada iš savo namų pašalinau kvapiąsias žvakes, kištukinius oro gaiviklius ir įprastas skalbimo priemones. Šiuose daiktuose yra ftalatų ir kitų lakiųjų organinių junginių, kurie jautriems žmonėms gali sukelti neurologinių simptomų.
Mano nervų sistema iš karto sureagavo – galvos skausmai atslūgo, mąstymas išsivalė, geriau miegojau. Jei jaučiate nepaaiškinamus simptomus, apsvarstykite galimybę atlikti dviejų savaičių kvepalų eliminavimo testą. Gali būti, kad jūsų kūnas jums sako kažką svarbaus.
Nakvišų daržovės, kurios paskatino mano sąnarių skausmą
Nors daugelis žmonių mėgaujasi pomidorais, bulvėmis, baklažanais ir paprikomis savo kasdieniame maiste, aš atradau, kad šios naktinės daržovės tyliai prisidėjo prie mano lėtinio sąnarių skausmo.
Tris savaites išbraukęs naktinius augalus iš savo raciono, pastebėjau, kad labai sumažėjo uždegimas ir sustingimas, ypač kelių ir rankų. Tyrimai rodo, kad naktižiedžiuose yra solanino ir kalcitriolio – junginių, kurie jautriems žmonėms gali sukelti uždegimines reakcijas.
Šias daržoves pakeičiau priešuždegiminėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, saldžiosiomis bulvėmis, žiediniais kopūstais ir lapiniais žalumynais. Nors dėl šio mitybos pokyčio reikėjo prisitaikyti, dėl patirto palengvėjimo buvo verta tai daryti. Apsvarstykite galimybę išbandyti naktinių puplaiškių atsisakymo laikotarpį, jei kenčiate nuo nuolatinio sąnarių skausmo.
Glitimo turintys maisto produktai, kurie sustiprino mano lėtinį uždegimą
Mano eliminacijos kelionė nesibaigė su naktiniais vaisiais. Glitimas tapo kitu mano tyrinėjimų objektu, kai mano uždegimas išliko nepaisant mitybos pokyčių.
Atradau, kad kviečių, miežių ir rugių produktai mano organizme sukelia uždegimines reakcijas. Po kelių savaičių, kai atsisakiau duonos, makaronų ir grūdinių produktų, pastebėjau, kad labai sumažėjo sąnarių patinimas ir rytinis sustingimas.
Tyrimai rodo, kad glitimas dėl padidėjusio žarnyno pralaidumo gali sukelti uždegimines reakcijas net ir celiakijos neturintiems žmonėms. Glitimo sudėtyje esantys baltymai gali suaktyvinti imuninius kelius, kurie sustiprina lėtinį uždegimą.
Man, pakeitus tradicinius kepinius alternatyviais ke piniais be glitimo ir sutelkus dėmesį į natūralius sveikus maisto produktus be glitimo, mano sveikata labai pasikeitė.