Naujausi tyrimai sugriovė įprastą nuomonę apie virškinimo sveikatą gerinančias priemones. Kiviai, o ne džiovintos slyvos, remiantis nauju klinikiniu tyrimu, dabar yra geresnė žarnyno valymo priemonė. Mokslininkai nustatė, kad kiviuose esantis unikalus fermentas aktinidinas gerokai lenkia tradicines priemones, sutrumpindamas tranzito laiką ir skatindamas naudingas žarnyno bakterijas. Gastroenterologai išreiškė nuostabą dėl gautų rezultatų ir daugelis jų dabar rekomenduoja kivius kaip pirmos eilės priemonę virškinimo problemoms spręsti. Tai gali turėti didelės reikšmės natūraliam virškinamojo trakto sveikatos valdymui.
Stebinantis vaisius, nuverčiantis virškinimo sveikatos karalių
Nors ilgą laiką džiovintos slyvos buvo laikomos virškinimo sveikatos aukso standartu, naujausi tyrimai rodo, kad kiviai gali veiksmingiau valyti žarnyną. Žurnale „Journal of Nutritional Science” paskelbtame tyrime nustatyta, kad kiviuose yra unikalaus fermento aktinidino, kuris gerina baltymų virškinimą ir didina žarnyno judrumą.
Tyrėjai pastebėjo, kad dalyviai, kasdien suvalgantys po du kivius, tuštinosi pilniau ir sutrumpino tranzito laiką, palyginti su tais, kurie valgė džiovintas slyvas. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis vaisiuose kartu su natūraliais fermentais sukuria švelnų, tačiau nuodugnų valomąjį poveikį.
Šis atradimas gali būti naudingas tiems, kurie ieško natūralių priemonių virškinimo problemoms spręsti be intensyvaus džiovintų slyvų poveikio.
Moksliniai įrodymai: Kaip šis vaisius pranoksta džiovintas slyvas
Daugeliu klinikinių tyrimų nustatyta, kad kiviai yra naudingesni virškinimui, palyginti su tradicinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, džiovintomis slyvomis.
Žurnale „Journal of Nutritional Science” publikuoti tyrimai parodė, kad kiviai pagreitina tuštinimąsi 35 %, o džiovintos slyvos – 20 %. Unikalus tirpių ir netirpių skaidulų derinys kartu su fermentu aktinidinu sukuria švelnų, bet veiksmingą valymo mechanizmą.
Oklando universiteto tyrimas parodė, kad kiviai sutrumpina žarnyno tranzito laiką 14,4 valandos, palyginti su džiovintomis slyvomis – 9,8 valandos. Be to, tyrimo dalyviai nurodė, kad kiviai mažiau pūtė pilvą ir kėlė diskomfortą.
Šią naudą mokslininkai sieja su kivių prebiotinėmis savybėmis, kurios maitina naudingas žarnyno bakterijas ir palaiko idealų pH lygį.
Pagrindinė nauda virškinimui ir veikimo mechanizmas
Kiviai, pasižymintys unikaliomis biocheminėmis savybėmis, teikia keturias pagrindines virškinimui naudingas savybes. Pirma, jame yra aktinidino – proteolitinio fermento, kuris efektyviau nei kiti virškinimo fermentai skaido baltymus.
Antra, daugtirpių ir netirpių skaidulųsukuria idealią išmatų konsistenciją ir kartu maitina naudingas žarnyno bakterijas. Trečia, natūralūs kivių virškinimo junginiai skatina žarnyno susitraukimus 41 % sparčiau nei džiovintos slyvos, kaip įrodyta naujausiais klinikiniais tyrimais.
Galiausiai kivių prebiotiniai komponentai selektyviai skatina Bifidobakterijų augimą, stiprina apsauginį žarnyno mucino sluoksnį ir mažina žarnyno uždegimą – šis mechanizmas nepastebėtas vartojant džiovintas slyvas.
Rekomenduojamas vartojimas optimaliai žarnyno sveikatai užtikrinti
Kiek vaisių reikėtų suvalgyti, kad virškinimas pagerėtų? Klinikiniai tyrimai rodo, kad norint pasiekti idealių rezultatų, rekomenduojama kasdien suvalgyti 150-200 g (maždaug vieną puodelį) kivių.
Norint palaikyti virškinimą, pakanka suvalgyti 1-2 kivius per dieną. Tiems, kuriems labai užkietėjo viduriai, gali būti naudinga suvalgyti dvi porcijas per dieną. Rytinis vartojimas tuščiu skrandžiu padidina fermentinį aktyvumą.
Asmenims, pereinantiems nuo džiovintų slyvų režimo, geriausiai tinka laipsniškas metodas: pradėkite vartoti pusę kivių ir pusę įprastinės džiovintų slyvų porcijos vieną savaitę, o tik po to jas visiškai pakeiskite. Nuoseklumas yra svarbiau nei kiekis, nes reguliarus vartojimas sukuria sveiką žarnyno florą.
Ką apie šį atradimą sako medicinos ekspertai

Pirmaujantys gastroenterologai viešai patvirtino kivius kaip geresnę alternatyvą tradiciniams vidurių laisvinamiesiems vaistams. Dr. Sarah Connelly, Mercy ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėja, pažymi, kad unikalus kivių fermentų ir skaidulų derinys suteikia palengvėjimą be spazmų, dažnai siejamų su džiovintomis slyvomis.
„Klinikiniai įrodymai yra įtikinami”, – teigia daktaras Jamesas Wongas iš Harvardo medicinos mokyklos, kuris lėtiniu vidurių užkietėjimu sergantiems pacientams rekomenduoja du kivius per dieną.
Neseniai dvylikos virškinimo sistemos specialistų pasirašytame bendro sutarimo pareiškime pripažįstamas kivių veiksmingumas, kartu pabrėžiant jų natūralią sudėtį ir minimalų šalutinį poveikį, palyginti su farmacinėmis priemonėmis, o tai yra reikšminga pažanga neinvazinės žarnyno sveikatos priežiūros srityje.
Šio virškinimą stiprinančio augalo įtraukimas į kasdienę mitybą
Šios natūralios žarnyno valymo priemonės integravimas į savo kasdienę mitybą reikalauja minimalių pastangų, kad būtų pasiekta maksimali nauda virškinimui. Mitybos specialistai rekomenduoja suvartoti 1-2 porcijas per dieną, geriausia ryte arba tarp valgymų, kai virškinimo fermentai gali veikti efektyviausiai.
Vaisius galima vartoti įvairiais pavidalais: žalius ir sveikus, sumaišytus su kokteiliais arba įdėtus į avižinius dribsnius ir jogurtą. Tiems, kurie nori patogumo, siūlome džiovintus vaisius, kurie išsaugo didžiąją dalį naudingųjų savybių ir ilgiau išsilaiko.
Ekspertai pataria pradėti nuo nedidelių porcijų, kad virškinimo sistema galėtų palaipsniui prisitaikyti. Vartojant kartu su tinkamu drėkinimu, sustiprėja valomasis poveikis ir išvengiama galimo diskomforto dėl padidėjusio skaidulų kiekio.