Mononatrio glutamatas (mononatrio glutamatas) dažnai nepastebimas kaip dažnas galvos skausmą sukeliantis veiksnys. Šio skonio stipriklio yra perdirbtuose maisto produktuose, restoranų patiekaluose ir užkandžiuose įvairiais užmaskuotais pavadinimais, pavyzdžiui, „natūrali kvapioji medžiaga” arba „hidrolizuotas baltymas”. MSG gali suaktyvinti glutamato receptorius smegenyse, dėl to išsiplečia kraujagyslės ir suaktyvėja skausmo keliai. Jautriems žmonėms gali skaudėti galvą, pasireikšti paraudimas, prakaitavimas ar virškinimo sutrikimai. Supratimas apie maisto produktų etiketes ir restoranų sudedamąsias dalis yra pirmas žingsnis į pagalbą.
Kas yra mononatrio glutamatas ir kur jis slepiasi jūsų maiste?
Mononatrio glutamatas (mononatrio glutamatas, MSG) yra skonio stipriklis, kurio paprastai dedama į perdirbtus maisto produktus, siekiant sustiprinti pikantišką skonį. Ši glutamo rūgšties natrio druska natūraliai randama pomidoruose ir sūryje, tačiau komerciniais tikslais dažnai gaminama sintetiniu būdu.
Mononatrio glutamatas slypi daugelyje produktų, dažnai etiketėse slepiamas po tokiais pavadinimais kaip „hidrolizuotas baltymas”, „autolizuotos mielės”, „glutamatas” arba „natūrali kvapioji medžiaga”.
Dažniausiai tai būna konservuotos sriubos, aromatizuoti traškučiai, šaldyti patiekalai, sultinio kubeliai, salotų padažai ir greitas maistas. Kai kuriuose restoranų patiekaluose, ypač azijietiškos virtuvės, gali būti nemažai mononatrio glutamato, nepaisant teiginių „be mononatrio glutamato”.
Jautriems žmonėms labai svarbu nustatyti šiuos paslėptus šaltinius, kad išvengtų galvos skausmo.
Mokslas apie MSG sukeliamą galvos skausmą
Nors paslėptų mononatrio glutamato rūgšties šaltinių nustatymas padeda užkirsti kelią šiam reiškiniui, fiziologinių mononatrio glutamato sukeliamų galvos skausmų fiziologinių mechanizmų supratimas suteikia gilesnių žinių apie šį reiškinį.
MSG (mononatrio glutamatas) veikia tam tikrus asmenis dėl savo jaudinančių neurotransmiterių savybių. Būdamas glutamato junginys, jis gali suaktyvinti glutamato receptorius smegenyse ir sukelti smegenų kraujagyslių išsiplėtimą. Dėl šio išsiplėtimo susidaro spaudimas ir suaktyvėja skausmo keliai.
Be to, MSG gali stimuliuoti trišakį nervą, kuris perduoda jutiminę informaciją iš veido į smegenis. Jautriems asmenims ši stimuliacija gali sukelti kaskadą įvykių, dėl kurių atsiranda galvos skausmas, kartais lydimas kitų simptomų, pavyzdžiui, paraudimo ir raumenų įtempimo.
Dažniausi jautrumo mononatrio glutamatui simptomai, išskyrus galvos skausmą
Nors galvos skausmas tebėra labiausiai atpažįstama reakcija į mononatrio glutamato vartojimą, šis skonio stipriklis jautriems žmonėms gali sukelti ir daugybę kitų simptomų.
Tai gali būti veido paraudimas, prakaitavimas, širdies plakimas, pykinimas ir virškinimo sutrikimai. Kai kurie žmonės praneša, kad jaučia raumenų įtempimą, ypač kaklo ir veido, taip pat bendrą nuovargį ir silpnumą.
Be galvos skausmo, neurologiniai simptomai gali pasireikšti galvos svaigimu, galvos svaigimu ir sunkumais susikaupti.
Esant sunkesnėms reakcijoms, kai kuriems asmenims pasireiškia tirpimo ar dilgčiojimo pojūčiai, ypač veido ir galūnių.
Jautrumo mononatrio glutamatui atvejais taip pat buvo užfiksuoti nuotaikos pokyčiai, tokie kaip nerimas, dirglumas ir depresija.
Kaip atpažinti mononatrio glutamatą maisto produktų etiketėse ir restoranų valgiaraščiuose
Restoranuose mononatrio glutamatas gali būti įvardytas kaip „skonio stipriklis” arba visai nenurodytas.
Vakarieniaudami restoranuose lankytojai gali paklausti padavėjų apie mononatrio glutamato kiekį patiekaluose. Azijos restoranai dažnai skelbia „Be mononatrio glutamato”, jei jo vengia.
Maistas, kuriame dažniausiai būna mononatrio glutamato, yra perdirbta mėsa, konservuotos sriubos, aromatizuoti traškučiai, šaldyti patiekalai ir daugelis supakuotų pikantiško skonio užkandžių.
Praktiniai žingsniai, kaip pašalinti mononatrio glutamatą iš savo mitybos
Norint pašalinti mononatrio glutamatą iš savo mitybos, reikia taikyti keletą sistemingų metodų, kurie gali gerokai sumažinti šio galimo galvos skausmo sukėlėjo poveikį.
Pirma, pirmenybę teikite sveikiems, neperdirbtiems maisto produktams, tokiems kaip švieži vaisiai, daržovės ir neperdirbta mėsa.
Pirkdami supakuotus maisto produktus atidžiai perskaitykite sudedamųjų dalių sąrašus, venkite produktų, kuriuose yra „natrio glutamato”, „hidrolizuotų baltymų” arba „autolizuotų mielių”.
Vakarieniaudami informuokite padavėjus apie jautrumą mononatrio glutamatui ir paprašykite patiekalų be jo.
Azijos restoranai dažnai atsižvelgia į tokius prašymus. Be to, kai kuriose virtuvėse paprastai naudojama mažiau mononatrio glutamato nei kitose.
Maisto dienoraščio vedimas gali padėti nustatyti netikėtus mononatrio glutamato šaltinius, stebint galvos skausmo pasireiškimus, susijusius su suvalgytais patiekalais, ir atskleisti jautrumo dėsningumus.