Silkė po kailiu ( pataluose) , arba tiesiog šuba – patiekalas, kuris jau dešimtmečius puošia šventinį stalą. Sluoksniuotos salotos su silke, daržovėmis ir majonezu atrodo įspūdingai ir visada sulaukia komplimentų.
Kodėl šios salotos tokios populiarios
Šuba – ne šiaip salotos, o tikras kulinarinis ritualas. Kiekvienas sluoksnis turi savo paskirtį: silkė suteikia sūrumo, marinuoti svogūnai – rūgštumo, bulvės ir morkos – sotumo, o burokėliai – ryškios spalvos ir saldžio balanso.
Paruošimas reikalauja šiek tiek laiko, bet rezultatas visada atperka pastangas.
Ingredientai
Salotoms:
- 2 silpnai sūdytos silkės (filė)
- 3 bulvės (keptos arba virtos)
- 3–4 morkos (keptos arba virtos)
- 3–4 virti kiaušiniai
- 2 burokėliai (kepti)
- 250–300 ml majonezo
Marinuotiems svogūnams:
- 1 svogūnas
- 1,5 šaukštelio cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 50 ml obuolių acto
- 50 ml vandens
Namų majonezui (1 porcija):
- 1 kiaušinio trynys
- 150 ml aliejaus
- 1 šaukštelis garstyčių
- 1–1,5 šaukštelio citrinų sulčių
- 1 šaukštelis cukraus
- žiupsnelis druskos
Namų majonezo paruošimas
Į aukštą indą sudėkite trynį, garstyčias, druską, cukrų ir citrinų sultis. Įpilkite aliejaus. Įmerkite plakiklį į patį dugną ir plakite apie 30 sekundžių, kol masė pradės tirštėti. Tada lėtai kelkite plakiklį aukštyn, toliau plakdami, kol gausite vientisą tirštą emulsiją.
Paruoštą majonezą perpilkite į konditerinį maišelį – taip patogiau daryti tinklelį ant kiekvieno sluoksnio.
Silkės paruošimas
Nupjaukite silkės galvą ir uodegą, padarykite pjūvį išilgai nugaros ir nuimkite pelekus. Pirštais atsargiai atskirkite filė nuo stuburo – šviežia silkė lengvai atsiskiria. Nuimkite odą, išimkite likusius kaulus ir nuplėškite plėvelę.
Filė supjaustykite smulkiais, vienodo dydžio gabaliukais.
Svogūnų marinavimas
Svogūną supjaustykite kuo smulkiau. Sudėkite į dubenį, įberkite cukraus, druskos, įpilkite acto ir vandens. Išmaišykite ir palikite marinuotis 15–20 minučių.
Prieš dedant į salotas, nusausinkite skystį ir lengvai nuspauskite. Taip paruošti svogūnai tampa minkšti, saldoki ir puikiai dera su silke.
Sluoksnių dėliojimas
Pirmas sluoksnis – smulkinta silkės filė. Tolygiai paskirstykite ant formos dugno, užtepkite ploną majonezo tinklelį.
Antras sluoksnis – marinuoti, nusausiniti svogūnai. Majonezo tinklelis.
Trečias sluoksnis – stambia tarka sutarkuotos bulvės. Majonezo tinklelis.
Ketvirtas sluoksnis – stambia tarka sutarkuotos morkos. Majonezo tinklelis.
Penktas sluoksnis – virtų kiaušinių baltymai, sutrinti smulkia tarka. Plonas majonezo tinklelis. Trynius pasilikite papuošimui.
Šeštas sluoksnis – stambia tarka sutarkuoti burokėliai. Šį sluoksnį galite šiek tiek pasūdyti. Ant viršaus – dosnus majonezo sluoksnis, nes burokėliai jo sugeria nemažai.
Patarimai geresniam rezultatui
Kepkite, o ne virkite. Bulvės, morkos ir ypač burokėliai kepti orkaitėje išlaiko geresnį skonį ir tekstūrą. Burokėliai lieka aromatingi, nesulėkštėja ir nepraranda spalvos.
Leiskite salotoms pastovėti. Idealiu atveju palikite šubą kambario temperatūroje 30 minučių, o tada perkelkite į šaldytuvą nakčiai. Per tą laiką skoniai susigeria, sluoksniai susilydo ir salotos tampa dar skanesnės.
Rezultatas
Tinkamai paruošta šuba – tai ne tik skanu, bet ir gražu. Ryškiai rožinė burokėlių spalva, kremingas majonezo sluoksnis ir kontrastingi vidiniai sluoksniai atrodo įspūdingai bet kuriame šventiniame stale.
Jei ieškote patikimo recepto, kuris niekada nenuvilia – šis tikrai vertas dėmesio.





