Šios salotos yra Nr. 1 mūsų šeimoje – kitos netgi neprilygsta joms! Būtent jų prašoma per visas šventes

Screenshot

Silkė po kailiu ( pataluose) , arba tiesiog šuba – patiekalas, kuris jau dešimtmečius puošia šventinį stalą. Sluoksniuotos salotos su silke, daržovėmis ir majonezu atrodo įspūdingai ir visada sulaukia komplimentų.

Kodėl šios salotos tokios populiarios

Šuba – ne šiaip salotos, o tikras kulinarinis ritualas. Kiekvienas sluoksnis turi savo paskirtį: silkė suteikia sūrumo, marinuoti svogūnai – rūgštumo, bulvės ir morkos – sotumo, o burokėliai – ryškios spalvos ir saldžio balanso.

Paruošimas reikalauja šiek tiek laiko, bet rezultatas visada atperka pastangas.

Ingredientai

Salotoms:

  • 2 silpnai sūdytos silkės (filė)
  • 3 bulvės (keptos arba virtos)
  • 3–4 morkos (keptos arba virtos)
  • 3–4 virti kiaušiniai
  • 2 burokėliai (kepti)
  • 250–300 ml majonezo

Marinuotiems svogūnams:

  • 1 svogūnas
  • 1,5 šaukštelio cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 50 ml obuolių acto
  • 50 ml vandens

Namų majonezui (1 porcija):

  • 1 kiaušinio trynys
  • 150 ml aliejaus
  • 1 šaukštelis garstyčių
  • 1–1,5 šaukštelio citrinų sulčių
  • 1 šaukštelis cukraus
  • žiupsnelis druskos

Namų majonezo paruošimas

Į aukštą indą sudėkite trynį, garstyčias, druską, cukrų ir citrinų sultis. Įpilkite aliejaus. Įmerkite plakiklį į patį dugną ir plakite apie 30 sekundžių, kol masė pradės tirštėti. Tada lėtai kelkite plakiklį aukštyn, toliau plakdami, kol gausite vientisą tirštą emulsiją.

Paruoštą majonezą perpilkite į konditerinį maišelį – taip patogiau daryti tinklelį ant kiekvieno sluoksnio.

Silkės paruošimas

Nupjaukite silkės galvą ir uodegą, padarykite pjūvį išilgai nugaros ir nuimkite pelekus. Pirštais atsargiai atskirkite filė nuo stuburo – šviežia silkė lengvai atsiskiria. Nuimkite odą, išimkite likusius kaulus ir nuplėškite plėvelę.

Filė supjaustykite smulkiais, vienodo dydžio gabaliukais.

Svogūnų marinavimas

Svogūną supjaustykite kuo smulkiau. Sudėkite į dubenį, įberkite cukraus, druskos, įpilkite acto ir vandens. Išmaišykite ir palikite marinuotis 15–20 minučių.

Prieš dedant į salotas, nusausinkite skystį ir lengvai nuspauskite. Taip paruošti svogūnai tampa minkšti, saldoki ir puikiai dera su silke.

Sluoksnių dėliojimas

Pirmas sluoksnis – smulkinta silkės filė. Tolygiai paskirstykite ant formos dugno, užtepkite ploną majonezo tinklelį.

Antras sluoksnis – marinuoti, nusausiniti svogūnai. Majonezo tinklelis.

Trečias sluoksnis – stambia tarka sutarkuotos bulvės. Majonezo tinklelis.

Ketvirtas sluoksnis – stambia tarka sutarkuotos morkos. Majonezo tinklelis.

Penktas sluoksnis – virtų kiaušinių baltymai, sutrinti smulkia tarka. Plonas majonezo tinklelis. Trynius pasilikite papuošimui.

Šeštas sluoksnis – stambia tarka sutarkuoti burokėliai. Šį sluoksnį galite šiek tiek pasūdyti. Ant viršaus – dosnus majonezo sluoksnis, nes burokėliai jo sugeria nemažai.

Patarimai geresniam rezultatui

Kepkite, o ne virkite. Bulvės, morkos ir ypač burokėliai kepti orkaitėje išlaiko geresnį skonį ir tekstūrą. Burokėliai lieka aromatingi, nesulėkštėja ir nepraranda spalvos.

Leiskite salotoms pastovėti. Idealiu atveju palikite šubą kambario temperatūroje 30 minučių, o tada perkelkite į šaldytuvą nakčiai. Per tą laiką skoniai susigeria, sluoksniai susilydo ir salotos tampa dar skanesnės.

Rezultatas

Tinkamai paruošta šuba – tai ne tik skanu, bet ir gražu. Ryškiai rožinė burokėlių spalva, kremingas majonezo sluoksnis ir kontrastingi vidiniai sluoksniai atrodo įspūdingai bet kuriame šventiniame stale.

Jei ieškote patikimo recepto, kuris niekada nenuvilia – šis tikrai vertas dėmesio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video