Nors Cezario salotos dažnai pristatomos kaip sveika alternatyva greitam maistui, realybėje jos gali tapti rimtu iššūkiu virškinimo sistemai. Dėl didelio natrio kiekio, riebalų, emulsiklių ir perdirbtų ingredientų, tokios salotos gali skatinti uždegiminius procesus organizme, ypač kasos srityje.
Neapgaunanti kalorijų spąstai
Lietuvoje vis dažniau siūlomos Cezario salotos restoranuose savo sudėtimi vis dar artimesnės amerikietiškam standartui. Vienoje porcijoje neretai būna daugiau nei 1000 kalorijų, didelis sočiųjų riebalų ir natrio kiekis, kuris viršija dienos normą. Padažai, pagaminti su majonezo pagrindu arba su emulsikliais, padidina pramoninės kilmės riebalų suvartojimą, o skrebučių ir keptos vištienos priedai tik dar labiau apsunkina virškinimą.
Kodėl tai svarbu kasai?
Tyrimai rodo, kad didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis (būtent tokių rūšių padažuose) skatina citokinų kaskadas – uždegiminius procesus, kurie gali pažeisti kasos beta ląsteles. Šios ląstelės atsakingos už insulino gamybą, todėl jų žala gali prisidėti prie cukrinio diabeto ar pankreatito vystymosi. Be to, natrio perteklius apkrauna inkstus ir ilgainiui prisideda prie padidėjusio kraujospūdžio.
Emulsikliai ir žarnyno barjero pažeidimas
Komerciniuose padažuose esantys emulsikliai gali silpninti žarnyno gleivinę, o tai lemia padidėjusį pralaidumą. Tokiu būdu potencialiai pavojingos medžiagos gali patekti į kraujotaką, sukelti sisteminį uždegimą, kuris veikia ne tik kasą, bet ir kepenis bei smegenis. Tai patvirtina naujausi Nature ir Cell Metabolism leidiniuose publikuoti tyrimai.
Kaip atpažinti, kad kasai negerai?
Dažni simptomai: nepaaiškinamas skausmas viršutinėje pilvo dalyje, sklindantis į nugarą, pykinimas po riebesnio maisto, gliukozės kiekio kraujyje svyravimai, nuovargis ar net odos pageltimas. Jei dažnai po salotų vartojimo jaučiamas diskomfortas, verta pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti fermentų tyrimus.
Ką rinktis vietoj Cezario salotų?
Geresnė alternatyva – salotos iš špinatų, kopūstų ar rukolos su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir natūraliais baltymais: avinžirniais, vištiena arba kiaušiniu. Venkite sunkių padaų, skrebučių ir sūrio perteklius. Pasirinkus natūralesnius produktus, virškinimo sistema ir kasa nebus pertempiama.
Ar tai aktualu Lietuvoje?
Taip. Lietuvoje populiarėja vakarietiškas valgymo stilius, o salotos vis dažniau tampa pagrindiniu patiekalu. Tačiąu didelės porcijos, gausybė riebalų ir priedų neretai prieštarauja tikslui „valgyti sveikai”. Dėl to tokio tipo straipsniai turėtų edukuoti, kad ne viskas, kas atrodo žaliai ir traškiai, yra naudinga organizmui.
Straipsnis parengtas remiantis tarptautiniais moksliniais šaltiniais: Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, Mayo Clinic, Harvard Health Publishing.
Reklama
1 comment
Nesuprantu vieno:mokslininkai skelbia apie žalą sveikatai, o realybėje niekas nevyksta jokios kontrolės kad gyventume sveikiau, juk ne kiekvienas perskaitys ir isidemes šį straipsnį, o restoranuose ir kavinėse įvedus sveikesnio maisto reikalavimus kiekvienas tą patirtų ir būtų sveikesni.