Šilti rudens gėrimai gali palengvinti simptomus ir suteikti komfortą peršalus ir slogaudžiant. Šiame trumpame apžvalge aptariami receptai, kuriuose derinami šiluma, prieskoniai ir paprasti vaistai – imbieras šilumai, medus gerklės palengvinimui, citrina rūgštumui ir stiprieji gėrimai arba sidras papildomai šilumai. Apibūdinami praktiniai variantai, pateikiant pastabas apie veiksmingumą ir tinkamumą skirtingiems poreikiams. Toliau pateikiami konkretesni receptai ir deriniai.
Medaus ir citrinos karštas gėrimas su gvazdikėliais
Vėsiose rudens vakarų tyloje medaus citrinų karštas gėrimas su gvazdikėliais ruošiamas sumaišant karštą vandenį arba arbatą su 1–2 šaukštais medaus, pusės citrinos sultimis (arba 1–2 šaukštais) ir 44 ml viskio arba brendžio, maišant, kol medus ištirps; 2–3 sveiki gvazdikėliai ir cinamono lazdelė įdedami 3–5 minutėms, tada išimami, kad nebūtų per daug aštrumo.
Gėrimas ramina gerklę, turi švelnų medaus antimikrobinį poveikį ir suteikia vitamino C bei citrinos rūgšties. Patiekite karštą atspariame puodelyje, papuoštą citrina arba cinamonu. Vaikams ir negeriantiems alkoholio žmonėms alkoholio nedėkite.
Aštrus imbieras, citrina ir medaus arbata
Paprastas, dviem porcijoms skirtas užpilas: 500 ml verdančio vandens sumaišykite su 2–3 cm supjaustyto šviežio imbiero, kad išgautumėte šildančių gingerolių, tada įpilkite pusės citrinos sulčių ir 1–2 arbatinius šaukštelius medaus, kad subalansuotumėte rūgštumą ir padengtumėte gerklę.
Recepte nurodoma imbierą virinti 5–7 minutes, įdėti citriną ir medų, dar dvi minutes palaikyti, tada nukošti.
Imbieras turi priešuždegiminių savybių, kurios gali nuraminti gerklės skausmą ir sumažinti užgulimą ar pykinimą; citrina suteikia vitamino C ir rūgšties, padedančios skystinti gleives; medus ramina ir turi švelnų antimikrobinį poveikį.
Patiekite karštą įkaitintose puodeliuose, reguliuodami saldumą arba virimo laiką, kad gėrimas būtų stipresnis.
Karštas penicilinas: imbieras, medus, citrina ir škotiškas viskis
Karštas penicilinas, sudarytas iš tiksliai dozuoto imbiero užpilo, medaus, citrinos ir sumaišyto škotiško viskio, yra šiltas, švelniai alkoholinis vaistas, kuris subalansuoja gerklę raminantį saldumą, citrusinių vaisių rūgštumą ir dūminį gilumą.
Prieš įpilant škotiško viskio ir šviežio citrinos sulčių, supjaustytas šviežias imbieras ir medus mirkomi karštame vandenyje, tada nukošiamas. Šildoma švelniai, nevirinant, kad išliktų skonis ir dalis alkoholio.
Medus ramina gerklę, citrina suteikia rūgštumo ir vitamino C, o imbieras suteikia šilumos ir priešuždegiminių savybių.
Variantuose galima pridėti durpių plūdurą arba reguliuoti medaus ir citrinos kiekį, tačiau standartiniai receptai pabrėžia pusiausvyrą ir paprastą, kruopštų paruošimą.
Pipirinis burbono imbiero sidras
Pagamintas iš šilto obuolių sidro, trumpai mirkyto su šviežiu imbieru, pipirinis burbono imbiero sidras yra pagamintas iš 120 ml karšto sidro, 45 ml burbono ir 15–30 ml imbiero likerio, pagardintas citrinos sulčių lašeliu ir šiek tiek maltų juodųjų pipirų.
Gaminant sidras švelniai kaitinamas su imbieru maždaug penkias minutes, kad išgautų skonį, bet nevirtu, tada sumaišomas su stipriaisiais gėrimais, kad išsaugotų aromatą. Mažas žiupsnelis sumaltų juodųjų pipirų ant viršaus tarnauja kaip funkcinis papuošimas, padedantis atverti nosį ir subalansuoti saldumą.
Tiekiama karšta, atspari karščiui puodelyje, pasirinktinai su cinamono lazdelėle arba citrinos griežinėliu; jei norite nealkoholinio gėrimo, burboną pakeiskite kitu gėrimu.
Alkoholinis karštas šokol
Apsaugant nuo šalčio, alkoholinis karštas šokoladas su mėtų priedu derina sodrų kakavą ir šiltą pieną su apie 30 ml pipirmėčių likerio, kad gautųsi šokoladinis gėrimas su mentolio gaivumu.
Jis sudaro 2 šaukštus kakavos, 1–2 šaukštus cukraus ir 200 ml pašildyto pieno, išplakamas iki vientisos konsistencijos, tada pagardinamas 1 oz (30 ml) crème de menthe arba pipirmėčių likerio.
Mentolio gaivumas gali palengvinti nosies užgulimą ir nuraminti gerklę, todėl pasirinkta mėtų.
Norint mažesnį alkoholio kiekį, sumažinkite likerio kiekį perpus ir įpilkite daugiau karšto pieno arba naudokite lašelį pipirmėčių ekstrakto ar sirupo.
Papuoškite gėrimą, kad sustiprintumėte aromatą ir patiekimą.
Moliūgų latte su cinamonu
Paprastas moliūgų latte su cinamonu sudaro 400 ml pašildyto pieno ir 100 g moliūgų tyrės su dviem šaukštais espreso, po žiupsnelį cinamono ir muskato riešuto bei saldiklio pagal skonį, taip gaunant prieskoniais pagardintą, kreminį gėrimą dviems.
Prieš ruošiant gėrimą, pieną, moliūgus ir prieskonius reikia pašildyti vidutinėje temperatūroje, plakant iki putų susidarymo, bet nevirinant. Susidarius putoms, įpilama dvi porcijos espreso ir saldiklis pagal skonį.
Gėrimas supilamas į dvi puodeles ir pagardinamas šiek tiek malto cinamono, kad būtų aromatingesnis. Variantai: pieno pakaitalai, aromatizuoti sirupai arba plakta grietinėlė, priklausomai nuo vartotojų pageidavimų.
Nealkoholinis karštas obuolių sidras su prieskoniais
Po prieskoniais pagardinto moliūgų latte dėmesys pereina prie nealkoholinio karšto obuolių sidro, kuriame akcentuojamas švelnus aromatinių medžiagų ekstrahavimas.
Keturioms porcijoms vienas litras obuolių sulčių pašildomas su dviem cinamono lazdelėmis, trijų ar keturių gvazdikėlių ir žiupsneliu muskato riešuto vidutinėje temperatūroje, palaikant žemiau virimo temperatūros (70–82 °C) ir mirkant apie penkias minutes.
Gali būti pridėta plonų apelsino skiltelių (viena ar dvi) ryškumui suteikti, kurios prieš patiekiant pašalinamos.
Po kaitinimo pasaldinkite, pradėdami nuo vieno ar dviejų šaukštų (15–30 ml) medaus ar cukraus ir reguliuodami pagal skonį.
Patiekite karštą puodeliuose, papuoštą cinamono lazdelėle ar apelsino skiltele.
Kakava su zefyrais ir cinamonu
Karšta kakavos puodelis su zefyrais ir cinamono dulkėmis yra paprastas ir atgaivinantys pasirinkimas šaltu oru.
Dviems asmenims užtenka 400 ml pieno, 2 šaukštų kakavos miltelių, 1–2 šaukštų cukraus, 6–8 zefyro gabaliukų ir žiupsnelio cinamono. Pieną pašildykite, bet neužvirinkite, įmaišykite kakavą ir cukrų, kol mišinys taps glotnus ir blizgus, tada supilkite į puodelius.
Ant kiekvieno puodelio uždėkite 3–4 zefyro gabaliukus ir šiek tiek cinamono, kad gėrimas būtų aromatingas ir šiltas, su pikantiška nata.
Tiekite karštą, kad palengvintumėte užgulimą ir suteiktumėte komfortą.
Variantai leidžia naudoti espreso, mėtų likerį arba pieno pakaitalą, atsižvelgiant į pageidavimus ir apribojimus.
Raukšlėtojo erškėčio ir aronijos imunitetą stiprinantis užpilas
Užpilant vandeniu džiovintą raukšlėtąjį erškėtį ir aroniją, užpilas išskiria didelį kiekį vitamino C ir polifenolių, o kartu gaunamas rūgštus, sutraukiantis gėrimas, kuris stiprina imuninę sistemą ir malšina peršalimo simptomus.
Paruoškite užpilant 2 šaukštus (30 ml) džiovintų rožių vaisių ir 1 šaukštą (15 ml) aronijų 500 ml verdančio vandens ir palikite 10–15 minučių, tada nukoškite. Gėrimas yra subalansuotas pagal stiprumą ir skonį. Medų galima pridėti pagal skonį, kad gėrimas būtų skanesnis.
Aronijos uogos suteikia antocianinų ir antioksidantų, stiprinančių priešuždegiminį poveikį.
Grupėms padvigubinkite ingredientų kiekį, kad pagamintumėte 1 litrą, mirkykite be pakartotinio virimo, kad geriau išsaugotumėte vitaminą C, kai gėrimą patiekiate kitiems peršalimo sezoną.