Šie produktai naikina imuninę sistemą: mitybos specialistai ragina imtis neatidėliotinų veiksmų

immune system damaging products require action

Mitybos specialistai visame pasaulyje skambina pavojaus varpais dėl įprastų maisto produktų, kurie gali smarkiai pakenkti imuninei sistemai. Naujausi tyrimai rodo, kad ypač problemiški yra itin perdirbti maisto produktai, daug cukraus turintys gėrimai ir tam tikri konservantai. Šie produktai gali sukelti lėtinį uždegimą, sutrikdyti žarnyno sveikatą ir pabloginti baltųjų kraujo kūnelių veiksmingumą. Net produktuose, kuriais prekiaujama kaip „sveikais”, dažnai yra paslėptų imunitetą slopinančių medžiagų. Vis daugiau įrodymų paskatino sveikatos ekspertus rekomenduoti nedelsiant keisti mitybą. Suprasti šiuos imunitetą žalojančius kaltininkus gali būti pirmas žingsnis siekiant sustiprinti natūralią organizmo apsaugą.

Itin perdirbtas maistas:  tylūs imuniteto žudikai

Remiantis naujausiais mitybos tyrimais, itin apdorotas maistas kelia didelę grėsmę imuninei sistemai. Šie produktai, kuriems būdingas didelis rafinuoto cukraus, nesveikų riebalų ir cheminių priedų kiekis, gali sukelti lėtinį organizmo uždegimą.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant itin perdirbtus maisto produktus gali sumažėti naudingų žarnyno bakterijų įvairovė, todėl gali sutrikti žarnyno ir imuninės sistemos veikla. Maistinių medžiagų trūkumo ir uždegiminių reakcijų derinys gali susilpninti imuninę apsaugą nuo patogenų.

Mitybos specialistai rekomenduoja šiuos produktus pakeisti visaverčiais maisto produktais, kuriuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kad būtų palaikoma ideali imuninės sistemos funkcija. Net nuosaikus itin apdorotų maisto produktų vartojimo sumažinimas gali būti labai naudingas imuninei sveikatai.

Cukraus turintys gėrimai ir jų poveikis baltųjų kraujo kūnelių funkcijai

Cukraus prisotinti gėrimai kelia didelę grėsmę imuninės sistemos funkcijai dėl savo tiesioginio poveikio baltiesiems kraujo kūneliams. Tyrimai rodo, kad didelis cukraus kiekis gali slopinti neutrofilų aktyvumą ir mažinti organizmo gebėjimą kovoti su patogenais iki penkių valandų po vartojimo.

Tyrimai rodo, kad suvalgius vos 75 g cukraus – tai atitinka dvi skardines gazuoto gėrimo – laikinai susilpnėja fagocitozė– procesas, kurio metu baltieji kraujo kūneliai absorbuoja kenksmingas bakterijas. Reguliarus vartojimas gali sukelti lėtinį imuniteto slopinimą.

Mitybos specialistai rekomenduoja saldžius gėrimus keisti vandeniu, žolelių arbatomis arba natūraliai pagardintais gėrimais, kad būtų palaikoma ideali imuninė funkcija ir apsaugotas baltųjų kraujo kūnelių aktyvumas.

Dažniausiai pasitaikantys konservantai, pažeidžiantys žarnyno mikrobiomo sveikatą

Dažniausi konservantai, pažeidžiantys žarnyno mikrobiomo sveikatą

Perdirbtuose produktuose plačiai naudojami maisto konservantai kelia didelį pavojų žarnyno mikrobiomui – sudėtingai naudingųjų bakterijų ekosistemai, būtinai imuninei funkcijai. Tyrimai rodo, kad tokie konservantai kaip natrio benzoatas, sulfitai ir kalio sorbatas gali sutrikdyti mikrobų pusiausvyrą, selektyviai naikindami naudingas bakterijas ir leisdami klestėti kenksmingoms rūšims.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad konservantai BHA ir BHT, kurių dažnai randama grūduose ir užkandžiuose, gali sukelti uždegimines reakcijas, pažeidžiančias žarnyno barjero vientisumą. Dėl to į kraują gali patekti toksinų, kurie gali sukelti autoimunines reakcijas.

Reguliarus fermentuoto maisto, kuriame yra natūralių probiotikų, vartojimas gali padėti atkurti mikrobiomo pusiausvyrą po konservantų poveikio.

Uždegimą sukeliantys aliejai: Kaip jie sutrikdo imuninių ląstelių bendravimą

Tam tikruose augaliniuose aliejuose, kurių paprastai randama perdirbtuose maisto produktuose, yra daug omega-6 riebalų rūgščių, kurių perteklius gali sukelti uždegimines kaskadas visame organizme.

Mitybos specialistai nurodo, kad sojų, kukurūzų, saulėgrąžų ir dygminų aliejai yra ypač problemiški, kai jie dominuoja mitybos racione. Šie aliejai gali sutrikdyti subtilų omega-3 ir omega-6 santykį, reikalingą tinkamam imuninių ląstelių signalui.

Tyrimai rodo, kad uždegimą sukeliantys aliejai gali pabloginti T ląstelių funkciją ir padidinti prouždegiminių citokinų gamybą. Ekspertai rekomenduoja pakeisti šiuos aliejus priešuždegiminiais alternatyviais aliejais, tokiais kaip alyvuogių aliejus, avokadų aliejus ir kokosų aliejus, kad būtų palaikoma ideali imuninė komunikacija.

„Sveikuose” maisto produktuose ir papilduose paslėptos imunitetą slopinančios medžiagos

Daugelyje produktų, parduodamų kaip „sveiki” maisto produktai ir maisto papildai, yra sudedamųjų dalių, kurios iš tikrųjų gali pakenkti imuninei funkcijai. Kai kuriuose baltymų milteliuose yra dirbtinių saldiklių ir užpildų, kurie gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, būtiną tinkamam imuniniam atsakui.

Tyrėjai nustatė keletą probleminių priedų paplitusiuose maisto papilduose: titano dioksidas (baliklis), karageninas (tirštiklis) ir tam tikri konservantai, pavyzdžiui, BHA ir BHT. Šie junginiai gali sukelti uždegimines reakcijas, o ne palaikyti imunitetą.

Be to, kai kurie vaistažolių papildai gali sąveikauti su vaistais ir slopinti imuninės sistemos veiklą. Mitybos specialistai rekomenduoja atidžiai skaityti etiketes ir rinktis produktus su minimaliu sudedamųjų dalių kiekiu iš patikimų gamintojų, atliekančių trečiųjų šalių tyrimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video