Šie maisto produktai kraują skystina geriau nei vaistai

foods thin blood better medicine

Keletas maisto produktų pasižymi stipriomis natūraliomis antikoaguliacinėmis savybėmis. Česnakuose yra alicino, kuris slopina trombocitų agregaciją panašiai kaip aspirinas, tačiau turi mažiau šalutinio poveikio. Omega-3 turtingos žuvys, pavyzdžiui, lašiša, labai sumažina kraujo klampumą. Ciberžolė, cinamonas ir imbieras įvairiais mechanizmais užkerta kelią trombocitų agregacijai. Vitamino E turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, saulėgrąžų sėklos, veiksmingai kovoja su krešulių susidarymu. Derinant šiuos natūralius kraują skystinančius vaistus, sukuriamas sinergetinis poveikis, kuris gali prilygti farmaciniams preparatams. Tinkamas mitybos metodas suteikia didelę paramą kraujotakos sistemai.

Česnakai: Stipriausias gamtos antikoaguliantas

Nors daugelis natūralių medžiagų pasižymi antikoaguliantinėmis savybėmis, česnakas išsiskiria kaip ypač veiksminga kraujo skystinimo priemonė. Tyrimai rodo, kad alicinas, pagrindinis biologiškai aktyvus česnako junginys, slopina trombocitų agregaciją panašiai kaip aspirinas, tačiau sukelia mažiau šalutinių poveikių.

Reklama

Įrodyta, kad reguliariai vartojant žalią česnaką arba brandintą česnako ekstraktą mažėja fibrino susidarymas ir stiprėja fibrinolizė, t. y. procesai, kurie yra labai svarbūs siekiant išvengti pavojingų krešulių susidarymo. Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 1-3 česnako skilteles per dvi savaites gali smarkiai sumažėti krešėjimo veiksnių.

Kitaip nei farmaciniai antikoaguliantai, česnakas veikia kelis krešėjimo kaskados kelius, todėl užtikrina plataus masto apsaugą smarkiai nedidindamas kraujavimo rizikos.

Omega-3 turtingos žuvys ir aliejai, gerinantys kraujotaką

Tarp natūralių kraują skystinančių vaistų, omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvyse ir tam tikruose augaliniuose aliejuose, savo antikoaguliaciniu veiksmingumu nusileidžia tik česnakui. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje ir sardinėse, yra didelė koncentracija EPA ir DHA, kurios mažina trombocitų agregaciją ir uždegimo žymenis kraujyje.

Reklama

Linų sėmenys, ispaninio šalavijo sėklos ir graikiniai riešutai turi augalinės alfa-linoleno rūgšties (ALA), nors organizmas šią formą konvertuoja ne taip efektyviai. Tyrimai rodo, kad vartojant 2-3 porcijas riebios žuvies per savaitę arba 15-30 mililitrų žuvų taukų per dieną galima gerokai sumažinti kraujo klampumą ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę panašiai kaip gydant mažomis aspirino dozėmis.

Trombocitų agregaciją stabdantys prieskoniai

Keletas įprastų virtuvės prieskonių pasižymi stipriomis kraują skystinančiomis savybėmis, kurios prilygsta farmaciniams antikoaguliantams. Ciberžolėje yra kurkumino, kuris slopina trombocitų agregaciją ir mažina tromboksano gamybą. Česnakuose esantys alicino junginiai mažina fibrino susidarymą ir neleidžia suaktyvėti krešėjimo kaskadai.

Cinamono sudėtyje yra kumarino, kuris veikia panašiai kaip varfarinas – trikdo nuo vitamino K priklausomų krešėjimo veiksnių veikimą. Imbieras veiksmingai mažina trombocitų lipnumą dėl gingerolio junginių, kurie slopina tromboksano sintezę. Kajeno pipiruose esantis kapsaicinas gerina fibrinolizę ir plečia kraujagysles.

Reklama

Reguliarus šių prieskonių vartojimas gali turėti natūralų antikoaguliantinį poveikį, ypač naudingą tiems, kuriems gresia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tačiau jie turėtų papildyti, o ne pakeisti paskirtus vaistus.

Vitamino E turtingi maisto produktai, kovojantys su kraujo krešuliais

Daugelis vitamino E turtingų maisto produktų pasižymi stipriomis antikoaguliacinėmis savybėmis, kurios padeda išvengti pavojingų kraujo krešulių. Saulėgrąžų sėklose, migdoluose ir lazdyno riešutuose yra didelė šio būtino vitamino koncentracija, veiksmingai mažinanti trombocitų agregaciją.

Kviečių gemalų aliejus yra stipriausias natūralus vitamino E šaltinis, o augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, alyvuogių ir rapsų, jo yra labai daug. Nemažai vitamino suteikia ir lapiniai žalumynai, įskaitant špinatus ir šveicariškus mangoldus.

Reklama

Reguliarus šių maisto produktų vartojimas gali padėti natūraliai skystinti kraują, nes slopina nuo vitamino K priklausomus krešėjimo veiksnius. Asmenims, susirūpinusiems dėl trombozės, šių vitamino E šaltinių įtraukimas į kasdienį maistą gali padėti palaikyti sveiką kraujotaką.

Natūralių kraują skystinančių vaistų derinimas siekiant didžiausio veiksmingumo

Nors atskiri maisto vitamino E šaltiniai pasižymi antikoaguliaciniu poveikiu , kuriant strateginius natūralių kraują skystinančių medžiagų derinius galima padidinti jų veiksmingumą. Sujungus česnaką su žuvimi, kurioje gausu omega-3 rūgščių, sukuriamas sinergetinis poveikis, pranokstantis jų atskiras savybes.

Panašiai, ciberžolę derinant su juodaisiais pipirais, kurkumino įsisavinimas padidėja 2 000 % ir sustiprėja jo antikoaguliacinis poveikis.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien vartoti kelis natūralius kraują skystinančius preparatus įvairiai planuojant maistą. Rytinis kokteilis su uogomis ir imbieru, pietūs su lapiniais žalumynais ir alyvuogių aliejumi ir vakarienė su riebia žuvimi ir česnaku suteikia visapusišką antikoaguliantų poveikį. Taip visą dieną palaikomas nuoseklus kraujo krešėjimą mažinantis poveikis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video